Fileleftheros gazetesinde bugün yer alan bir haberde, Rum Yönetiminin, Güney Kıbrıs ve somut olarak da “Köfünye” (Geçitkale) yakınlarına yüksek gerilim dönüşüm istasyonu (HVDC Convertor Station) inşa edilmesi için, Euroasia Interconnector projesiyle alakalı son inşaat iznini de verdiği haber verildi.

Bunun Girit’e ve oradan da Avrupa’ya devam edecek kabloyla, İsrail’den Güney Kıbrıs’a ulaşacak 2 bin megavatlık elektrik kablosunu bağlayacağını yazan gazete, bahse konu iznin verilmesinin, HVDC dönüşüm istasyonunun inşa edilmesiyle ilgili yeşil ışığı yaktığını kaydetti.


İstasyonla ilgili inşaat çalışmalarını Siemens şirketinin yürüteceğini anımsatan gazete, elindeki bilgilere dayanarak, bölgede yapılacak ön çalışmaların halihazırda planlandığını belirtti.
Bunun öncesinde 2019’un Kasım ayında ise HVDC istasyonuyla ilgili inşaat çalışmalarına ilişkin planlama izninin verildiğini anımsatan gazete, 1000MW taşıma kapasitesine sahip olan İsrail-Güney Kıbrıs-Yunanistan bağlantısının ilk aşamasının maliyetinin 2,5 milyar Euro’ya mal olmasının beklendiğini anımsattı.


Gazete, Güney Kıbrıs- İsrail elektrik bağlantısının “Köfünye’deki” ana istasyonun tamamlanmış olacağı 2023 yılının Aralık ayında faaliyete geçmesinin beklendiğini de ekledi.