İsrail’in, doğal gaz nedeniyle Kıbrıs sorununun çözümünde harekete geçmesi ihtimali gündeme getirildi.

Fileleftheros gazetesi “Doğal Gaz İsrail’i Devreye Sokuyor... Tel Aviv’in Kıbrıs Sorununa Müdahale Etmesi Olasılığına Yönelik Analizler” başlıklarıyla verdiği haberinde, Uluslararası Basın Birliği’nin (UPI)  internet sitesinde çıkan “İsrail Doğal Gaz İhracatı İçin Çözümü Anahtar Olarak Görüyor” başlıklı haberi okuyucularıyla paylaştı.

Gazeteye göre doğal gazın güvenli bir şekilde ihraç edilmesi için İsrail’in Kıbrıs sorununun çözümü konusunda harekete geçmesi ihtimalinden söz edildiği haberde, Uluslararası Kriz Grubu Türkiye ve Kıbrıs Temsilcisi Hugh Pope’un, İsrail’in, Kıbrıs ve Türkiye’ye, ilerleme ve kalkınmaya gidilebilmesi amacıyla, aralarında anlaşmazlıkları çözmesi için giderek daha çok baskı yapacağı, aksi taktirde çıkmazda kalmaya devam edeceklerine yönelik değerlendirmelerinin aktardı.

Doğal gazı sıvılaştırmanın en iyi çözüm olduğuna dikkat çekildiği haberde, İsrail Enerji Bakanı Michael Lotem’in Baf’taki bir uluslararası enerji seminerinde, diğer sunulan imkanlardan daha az olumsuz olasılıkların bulunduğundan söz ettiği belirtti.

Haberde ayrıca Güney Kıbrıs’ın, Kıbrıs sorunu çözülmeden önce doğal gazı Türkiye’ye taşıyacak deniz altı borularının “Münhasır Ekonomik Bölgesi”nden geçmesini kabul etmesinin söz konusu olmadığına açıklık kazandırdığına da işaret edildi.