İklim değişikliğinin insan sağlığı üzerindeki mevcut ve gelecekteki etkileri ile risklerinin belirlenmesi amacıyla ''aşırı hava olaylarının insan sağlığı üzerindeki etkileri'' yakın takibe alınacak.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın koordinasyonunu üstlendiği ve geçen yıl Mayıs ayında başlatılan İklim Değişikliği Ulusal Eylem Planı çerçevesinde; Sağlık Bakanlığı, ilgili kuruluşların da katılımıyla eylem taslak planı oluşturdu.

Plana göre, sıcak dalgaları, kasırgalar, seller ve kuraklık gibi aşırı hava olaylarının, mevcut ve geleceğe dair iklim projeksiyonlarına dayanarak insan sağlığı üzerindeki etkileri ve riskleri izlenerek değerlendirilecek. Sağlık Bakanlığının koordinatörlüğünde ve valiliklerin katılımıyla gerçekleştirilecek çalışmanın 2020'de bitirilmesi öngörülüyor.

Plan kapsamında aşırı hava olaylarının insan sağlığı üzerindeki etkilerinin azaltılması için erken uyarı sistemleri kurularak yaygınlaştırılacak ve acil durum uyarıları yapılacak. Çalışmayı Valilikler, Sağlık Bakanlığı ve üniversiteler birlikte yürütecek.

İklim değişikliği, bulaşıcı hastalık ve sağlık riskleri arasındaki bağın araştırılarak önlemlerin belirlenmesi öngörülen plan çerçevesinde, bulaşıcı hastalıklar ve iklim değişikliği arasındaki mevcut ve gelecekteki ilişki araştırılarak takibe alınacak. 2015'de bitirilecek çalışmada Sağlık Bakanlığına, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve valilikler destek verecek.

Halk sağlığı açısından riskli bölgeler ve buralarda alınacak tedbirler de belirlenecek. İklim değişikliğine bağlı risk haritalarından yararlanılacak çalışmalara yerel yönetimler destek verecek.

Eylem planına göre, bölgesel olarak tropikal hastalıklar tanı laboratuvarları oluşturulacak veya bazı illerdeki Hıfzısıhha laboratuvarlarının altyapıları bu amaca uygun olarak güçlendirilecek.

Ulusal sağlık sistemindeki iklim değişikliği kaynaklı riskler ile mücadele kapasitesi geliştirilecek. Bu kapsamda, riskli bölgelerde acil müdahale eylem planlarının oluşturulması ve gerekli altyapının temini hedefleniyor.

Epidemik ve acil sağlık riski alanlarında pilot programlar oluşturulacak ve uygulanacak. Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri iklim değişikliği etkilerine uyum alanında bilinçlendirilecek.

Riskli bölgelerde il sağlık müdürlüklerine bağlı mobil sağlık ekiplerinin enfeksiyon hastalıkları yönünden yetki ve uygulama yetenekleri artırılacak.

İklim değişikliğinin insan sağlığı üzerine etkileri konusunda çalışan uluslararası kuruluşlarla ve ülkelerle işbirliği yapılacak.

Yurttaşların ve kurumların olası bulaşıcı hastalıklar ve aşırı hava olayları esnasında yapmaları gerekenleri anlatan kılavuzlar hazırlanacak, yaygınlaştırılacak ve periyodik eğitimler verilecek. 2015'te bitirilmesi öngörülen bu çalışmalar Sağlık Bakanlığının koordinatörlüğünde, valilikler, uluslararası kuruluşlar, kamu ve özel hastaneler ile üniversite hastanelerinin katkısıyla yapılacak.

İklim değişikliğine bağlı sağlık risklerine karşı sağlık sektörü kuruluşlarının kapasitelerinin güçlendirilmesi hedefleniyor.

Koruyucu sağlık hizmetleri, aile sağlığı sistemi çalışanlarına yönelik iklim değişikliğine bağlı sağlık riskleri konusunda kapasite geliştirme faaliyetleri gerçekleştirilecek.

Sağlık Bakanlığı ''İklim Değişikliği Uyum Programı'' ülke çapında duyurulacak. Çalışmanın 2013 yılına kadar tamamlanması öngörülüyor.


Entegre hastalık gözlem ve izleme de dahil olmak üzere taşıyıcılı ve hayvanlardan insanlara bulaşabilen hastalıkların kanıta dayalı koruması, bulaşıcı hastalıkların tedavi ve kontrolü güçlendirilecek.

İklim değişikliğinin etkilerinden korunmak amacıyla erken uyarı, güçlendirilmiş hastalık gözlemi, bilgi sistemleri ve diğer halk sağlığı tedbirleri de dahil olmak üzere sağlık sektöründe alınacak olası uyum önlemlerinin etkinliği araştırılacak.

Azaltım uyum önlemlerinin ortak faydalarının yanısıra zararları ve uyum maliyetleri incelenecek.

Çalışmalarda Sağlık Bakanlığına kamu-özel hastaneleri, üniversite hastaneleri ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da yer alacak.

Sağlık Bakanlığı ''Afet Koordinasyon Merkezi'' iklimden etkilenebilir bölgelerde tesis edilecek.

İklime duyarlı afetler ve yaratacağı sağlık riskleri konusunda ilgili kurum ve kuruluşlar arasında eşgüdüm ve işbirliği sağlanacak.

Kırsal ve kentsel alanlarda su mevcudiyeti, su kalitesi ve hijyen konusunda gözlem ve hazırlıklı olma durumu güçlendirilecek.

İklimden etkilenebilir bölgeler ve göç hareketleri doğrultusundaki bölgelerde, nüfusun artması dolayısıyla oluşabilecek sağlık riskleri tespit edilecek ve bölgedeki kuruluşların kapasitesi artırılacak.

İklim değişikliği dolayısıyla insan sağlığını etkileyecek göç hareketleri, uluslararası ticaret ve turizm gibi konularda çalışan ulusal ve uluslararası kuruluşlar ve ülkelerle iş birliği yapılacak. Bu çalışmaların da 2015 yılına kadar tamamlanması öngörülüyor.