“ABD YANIMIZDA OLDUKÇA KİMSEDEN KORKMAYIZ”

“KIBRIS TÜRKLEŞME TEHLİKESİNDE... TÜRKLEŞİRSE HERKES GİDECEK AMA BİZ KİLİSE OLARAK GİTMEYECEK, KALACAĞIZ”

 Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu II. Hrisostomos, AKEL’i ve Rum Merkez Bankası Başkanı Panikos Dimitriadis’i işaret ederek “Ağzımı kapatmak istediler ama bunu başaracak kişi daha doğmadı” dedi.

II. Hrisostomos Türkiye’nin “doğal gaz nedeniyle Kıbrıs’a askeri müdahale ihtimalini değerlendirirken de “ABD yanımızda olduktan sonra hiçbir şeyden korkmayız. Yine İsrail’le işbirliği yaparsak, iyi gideceğiz. İsrail düşmanlarla çevrilidir ve tek çıkış yolu Kıbrıs’tır” ifadesini kullandı.

Simerini II. Hrisostomos’un SigmaLive isimli haber portalına verdiği mülakatı okurlarına “Başpiskopos AKEL ve Merkez Bankası Başkanı’na Bayrak Açtı... Hedef Hellenic’i Kapatmaktı... ‘Dimitriadis ve AKEL Ağzımı Kapatmak İstedi Ama Bunu Başaracak Kişi Daha Doğmadı’...ABD ve İsrail Kıbrıs İçin Dayanak... ABD Yanımızdayken Kimseden Korkmayız” başlık ve spotlarıyla aktardı.

Habere göre AKEL ve Dimitriadis’i, kendi şahsına darbe vurmak ve ağzını kapatmak için Kilise’nin büyük hissedar olduğu “Hellenic Bank”ı kapatmaya çalışmakla suçlayan II. Hrisostomos, bunu başarmak için Piskoposlara da yanaştıklarını ve Sen Sinod Meclisi’nde kendisine sorun çıkarmaya çalıştıklarını söyledi.

Rum meclisinin, aralarında kooperatif şirketleri yasasının da bulunduğu memorandum yasalarının oylandığı önceki geceki toplantısı sırasında AKEL’in hedefinin kooperatif yasası değil Hellenic Bank olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Ağzımı kapatacak adam daha doğmadı. AKEL Panikos Dimitriadis’le işbirliği yapıyor, Dimitriadis AKEL’in tam güdümündedir. Kilise’nin Kıbrıs Bankası Yönetim Kurulu’nda temsilcisi olacak. Hellenic Bank küçülme tehlikesinde değil. Beni her gün, Kıbrıs’a yatırım yapma isteğini belirten yabancılar ziyaret ediyor.

Kilise yıkılmaz çünkü insan yapısı değildir. Kilise’yi Tanrı kurdu ve yaşatıyor. Bizans İmparatorluğu yok oldu ancak Kilisesi duruyor.”

“KIBRIS TÜRKLEŞME TEHLİKESİNDE... TÜRKLEŞİRSE HERKES GİDECEK AMA BİZ KİLİSE OLARAK GİTMEYECEK, KALACAĞIZ”

Söyleşinin Kıbrıs sorunuyla ilgili bölümde, kendilerinin “adil bir çözüm istediğini” savunan II. Hrisostomos devamla şunları söyledi:

“Biz adil bir çözüm istiyoruz. Kıbrıs Türkleşirse herkes kalkıp buradan gidecek, haklı olarak Kıbrıs dışında mutluluk arayacak.  Biz Kilise olarak kaçmayacağız, burada kalacağız. Bu nedenle, ata toprağında köklü kalması için halkımızı desteklemek istiyoruz. başkan olmak da istemiyoruz, bakan da, muhtar da...

Belçika, Hollanda veya Almanya gibi siyasi sorunları olmayan bir Avrupa ülkesinde ruhani lider olsaydım bu konularla uğraşmayacaktım. Ancak burada, Ada’mız Türkleşme tehlikesindedir. 20 asırdır varlığını sürdüren Kilise ilgilenmesin mi? Kıbrıs Cumhuriyeti yarım asırdır vardır, Kilise varlığını 20 asırdır sürdürüyor. Bu toprağı Helen tutan Kilise’dir. Sizin kadar biz de vatandaşız. Kıbrıs Cumhuriyeti Anayasası bize eşit haklar veriyor. Senin vatanın hakkında konuşma hakkın olduğu kadar benim de var.  Bunu elimden alamazlar, görüşlerimizi cesaretle söyleriz. Bunu yaparken siyaset yapmıyoruz. Biz milli davayla ilgileniyoruz. Milletvekili olmak ve görüşlerimizi mecliste söylemek için halktan oy istemiyoruz. Politize olmuyoruz. Milli davada görüşümüz var.”

Hrisostomos, Rum halkına mesajının ne olduğu sorulduğunda da  şu yanıtı verdi:

“hem siyasi, hem ekonomik, hem sosyal, hem de kültürel bütün alanda var olan zorluklara karşın halkımızın ayakta durup mücadele etme ve zorlukları aşma gücüne sahip olduğuna inanıyorum. 1974’te bilerce vatandaşımız yersiz ve çıplak kaldı. Ayaklarında kısa pantolon ve parmak arası terliklerle geldi ama çok sıkı çalıştı ve ekonomik darboğazdan çıktı. Çok kısa zamanda krizden çıkacağız. Bizi her gün ziyaret eden yabancı yatırımcılar yatırım yapmak için buraya gelmek istiyor. Kıbrıs’a güvenlerini yitirmediler. Beni de hükümeti de ziyaret ediyorlar. Önceki gün Başkan’ı ziyaret edenler –Amerikalılar- bugün beni ziyaret ettiler ve gelip yardım etmeye hazır olduklarını söylediler.”

“ABD YANIMIZDA OLDUKÇA KİMSEDEN KORKMAYIZ”

Türkiye’nin doğal gaz nedeniyle Kıbrıs’a askerî müdahalede bulunması ihtimaliyle ilgili görüşü sorulan II. Hrisostomos’un yanıtı şu oldu:

“ABD yanımızda olduktan sonra hiçbir şeyden korkmayız. Amerika’nın politikası değişiyor ve onunla iyi gidersek, hiç kimseden korkmayız. Yine İsrail’le işbirliği yaparsak, iyi gideceğiz. İsrail düşmanlarla çevrilidir ve tek çıkış yolu Kıbrıs’tır.”