"TÜRK ASKERİ VE YERLEŞİKLER GİTSİN, KIBRIS’TA KIBRISLI BİR DEVLET KURULSUN”

“İÇ CEPHEMİZ PARAMPARÇA İKEN YUNANİSTAN TAMAMEN YANIMIZDA DURUYOR. KIBRIS SORUNUNUN ÇÖZÜMÜ VE DOĞAL KAYNAKLARIMIZDAN İSTİFADE ÇABALARIMIZA DESTEK ÇIKIYOR"

Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas, Atina’ya dün gerçekleştirdiği günübirlik ziyarette doğalgaz konusunu görüştü, Kıbrıslı Türklerin Doğu Akdeniz’deki doğalgazdan faydalanması için “Kıbrıs’ın yeniden birleşmesini” ve sözde “Türk işgalinin kalkmasını” şart koştu.

Atina’da Yunanistan Başbakanı Andonis Samaras ile Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas’la görüşen Hristofyas, Rum iç cephesinin paramparça oluşundan yakınarak Yunanistan’da gördüğü desteğin kendisini heyecanlandırdığını söyledi.

Politis “Önce Çözüm, Sonra Pay... Hristofyas-Samaras Görüşmesinde Doğalgaz” başlığıyla yansıttığı haberinde, Hristofyas’ın, Samaras’la görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, Kıbrıs Türk toplumunun Doğu Akdeniz’deki doğalgazdan faydalanması için Kıbrıs’ın yeniden birleşmesini ve sözde “Türk işgalinin kalkmasını” şart koştuğunu yazdı.

Habere göre Hristofyas, “Yeniden birleşmiş bir Kıbrıs’ta, Kıbrıslı Türklerin kaybedecek hiçbir şeyleri yok. Sadece Kıbrıs’ın doğal zenginliğinden, denizdeki doğal zenginliğinden faydalanma kazancına sahip olacaklar. Bunda sözümüz söz” dedi.

Gazete, Hristofyas’ın bu açıklaması ile aslında, Kıbrıs Türk önerisine (Cumhurbaşkanı Dr. Derviş Eroğlu’nun BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’a da götürdüğü doğalgaz önerisi) ve doğalgazdan çözümden önce müştereken istifade edilmesi felsefesine cevap verdiğini yazdı. Hristofyas “O noktaya ulaşabilmemiz için işgale son verilmesi, Türk askerlerinin ve yerleşiklerin çekilmesi, Kıbrıslılar için ‘Kıbrıslı’ bir devlet kurulması gerekir” şeklinde devam etti.

“YUNANİSTAN’DAKİ DESTEK HEYECANLANDIRDI”

Fileleftheros “Atina İstikrarla Kıbrıs’ın Yanında... Hristofyas: Yunanistan’daki Destekten Heyecan Duydu, İç Cepheden Şikâyetçi... Samalas ve Papulyas’la Görüştü” başlıklı haberinde, Hristofyas’ın Samaras’la Kıbrıs sorunu, Avrupa meseleleri, ikili konular ve ekonomiyi ele aldıklarını yazdı.

Habere göre Hristofyas, Samaras’la görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, Yunanistan’ın Güney Kıbrıs’a verdiği desteğe işaret ederek “Bugün iç cephemiz paramparça iken Yunanistan tamamen yanımızda duruyor, Kıbrıs sorununun çözümü ve doğal kaynaklarımızdan istifade çabalarımıza ilişkin her konuda bize destek çıkıyor” dedi.

Hristofyas, Zürih ve Londra Anlaşmaları nedeniyle de Türkiye ve Yunanistan’ın Kıbrıs’ta imtiyazlı ilişkilere sahip olduğunu belirtti ancak bunun, “garantilerin devam etmesi gerektiği anlamına gelmediğini” savundu. Hristofyas, imtiyazlı ilişkiler derken “özellikle ekonomik düzeydeki ilişkileri kastettiğini” vurguladı, özetle şunları söyledi:

“Bunun olması için Türkiye’nin askerlerini çekmesi, iki devleti gündeme getiren kabul edilemez, uzlaşmaz politikasını terk etmesi gerekir.

Sayın Eroğlu’nun iki devlet felsefesi hiçbir Kıbrıs Cumhuriyeti başkanı tarafından kabul edilemez. Biz ülkeyi yeniden birleştirmeye götürmeye ve federal bir devlet kurmaya çalışıyoruz”

Yunanistan Başbakanı Samaras ise Güney Kıbrıs’ın Doğu Akdeniz’de keşfedilen doğal zenginliklerden istifadede başarı gösterdiği görüşünü ortaya koyarak “münhasır ekonomik bölgeden istifade Kıbrıs’ın silinemez egemenlik hakkıdır. Yunanistan, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik haklarına yönelik her türlü itirazın karşısında durmakta kararlıdır” dedi.

Yunanistan’ın Kıbrıs sorununa çözüm arayışlarında her zaman Rum yönetiminin yanında olacağını da söyleyen Samaras, bulunacak çözümün “AB değerlerine saygılı ve Avrupa müktesebatına uygun olması gerektiğini” savundu.

Hristofyas-Papulyas görüşmesinde, basın önünde gerçekleşen kısa diyalogda Yunan Cumhurbaşkanı’nın Güney Kıbrıs’ın AB dönem başkanlığından memnuniyet belirtti. Hristofyas ise “Gayemiz küçük veya büyük dönem başkanları olmadığını göstermektir.  Başarılı, daha az başarılı ve başarısız dönem başkanları vardır” dedi.

Haber, Simerini’de “Hristofyas ve Samaras Kıbrıs Sorunu İle Avrupa Konularını Görüştü”, Alithia’da “Hristofyas’ın Atina Temasları”,  Haravgi’de “Kıbrıs Cumhuriyeti İstikrar ve Barış Unsuru... Andonis Samaras: Enerji Zenginliğinden İstifade Tartışmasız Egemenlik Hakkıdır” başlığıyla aktarıldı.