Rum Başpiskopos İkinci Hrisostomos, Güney Kıbrıs’taki Rus şirketlerin başkanlarıyla görüşerek onları adada kalmaya ikna etmeye çalışacak.

Simerini gazetesi Hrisostomos’un dün yaptığı açıklamalarda, Rus şirketlerin başkanlarını Başpiskoposluğa çalışma yemeğine çağıracağını ifade ettiğini yazdı.

Habere göre Hrisostomos görüşmede, şirket başkanlarını, Güney Kıbrıs’ta kalmaya teşvik edeceğini belirterek, “Kıbrıs Rus sermayelerine faiz veren tek ülkedir. Eğer başa bir Avrupa ülkesinde paraları olsaydı ya 0 ya da yüzde 0,5 alacaklardı, öte yandan burada daha çok alıyorlar” ifadelerini kullandı.

Hrisostomos, “Paralarının bir kısmını kaybedecekler, ancak alacakları faizlerle bunları yeninden kazanacaklar” dedi.

“GÜNEY KIBRIS’TA YABANCI MEVDUATLAR İÇİN ‘SAVAŞ’ BAŞLADI”

Öte yandan Fileleftheros gazetesi yukarıdaki başlıkla verdiği, www.capital.gr kaynaklı haberinde, analizcilerin, Güney Kıbrıs’taki yabancı mevduatların, İsviçre bankalarında güvenli sığınaklar aramaya başlayacağı yönündeki değerlendirmelerini aktardı.

Yapılan analizlere dayanarak Güney Kıbrıs’ın kurtarılmasının, İsviçre’ye  daha çok para akışı anlamına geldiğini kaydeden gazete, Kıbrıs ve diğer ülkelerdeki yabancı sermayeleriyle ilgili “savaşta” İsviçre’nin yalnız olmadığını; “savaşa” İngiliz bankaları, bunun yanı sıra ABD bankalarının da girmesinin beklendiğini yazdı.

İSRAİLLİLER YENİDEN GELİYOR

Öte yandan Politis gazetesi Hayfa’dan Larnaka limanına büyük yolcu gemi seferlerinin geçen Cuma günü yeninden başladığı yazdı.

Gemi seferlerinin, yerel ekonomi, ayrıca liman çevrelerine küçük bir nefes aldırmasının beklendiğini belirten gazete, İsrail’den ulaşan ilk cruise gemisinin “Golden Iris” olduğunu ve bunun, “Royal Iris” ile birlikte Larnaka’ya Ekim ayına kadar, haftada 2-3 kez, yüzlerce İsrailli yolcu götüreceğini aktardı.

Cruise gemilerinin genelde tek günlük ziyaretler için Larnaka’ya gideceğini, ancak limanda geceleyecek olanlarının da bulunduğunu yazan gazete, İsrail’den Güney Kıbrıs’a yönelik cruise gemi seferlerinin yaz aylarında artmasını beklendiğini belirtti.