ANASTASİADİS YENİDEN BİRLİK ÇAĞRISINDA BULUNDU, PARTİLER CEVAP VERDİ

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis Rumları “herhangi bir başkana veya partiye karşı değil vatana karşı sorumluluklarını üstlenmeye” çağırdı.

Anastasiadis “Herkesin tek partisi Kıbrıs olmalı, başka hiçbiri değil” dedi.

Fileleftheros “Birlik Tek, Yorumu Çok... Başkan Anastasiadis’ten Çağrı, Ekologlar ve İttifak’tan Cevap”  başlıklı haberinde Anastasiadis’in “Ahna” (Düzce) Spor Kulübü’nün 54’üncü kuruluş yıldönümünde yaptığı konuşmada yaptığı birlik çağrısına yer verdi.

Gazeteye göre Rum siyasi partilerini bir kez daha birlik olmaya çağıran Anastasiadis “Herkes anlamalıdır ki şahsi gündemler, küçük partizanlıklar veya geçmişteki anlaşmazlıklardan kaynaklı olabilecek herhangi başka talepleri vatanımızın çıkarına değildir” dedi özetle şunları ekledi:

“Birlik olmalıyız. Bizi birleştirenler ayıranlardan daha fazladır. Hepimiz birlik olursak, bunu yaparken işgalden kurtulmak, yeniden birleşmek ve kurtuluş, barış içerisinde birlikte yaşamak istediğimizi kastettiğimize inanıyorum. Gerçekten çağdaş bir Avrupa devleti istiyorsak anlaşamıyor olsak bile güçlerimizi birleştirmekten başka çaremiz yoktur.”

Gazete Ekologlar ve Çevreciler Hareketi Milletvekili Yorgos Perdikis’in, Hareket’in birlik sağlanmasına katkı koyma iradesine sahip olduğunu belirtti ancak “uydu olmak veya itiraz ettiğimiz siyasi kararların değirmenine su taşıyanlar olmak istemiyoruz” ifadesini kullandığını yazdı.

Habere göre Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas Anastasiadis’in, “Kıbrıs’ın her şeyin üzerinde olması gerektiği” görüşüne katıldıklarını, ancak birliğin bir halka ilişkiler sloganı olmaması gerektiğini belirterek “Birlik, bütünlük ve diyalogla olur. Birlik Kıbrıs sorununun top yükün planlanması ve yönetimiyle olur” dedi.

Öte yandan Haravgi “Yeni Bütünlük ve Bilgilendirme Çağrısı” başlıklı haberinde AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu’nun Rum Yönetimi Başkanı’na mümkün olan en geniş birlik içerisinde hareket edilebilmesi için siyasi partileri sürekli bilgilendirmeye çağırdığını bildirdi.

Gazete bütünlüğün mümkün olan en iyi sonuçları getireceğini ve iç cephede de birlik olması koşullarını yaratacağı görüşünü ortaya koyan Kiprianu’nun, Anastasiadis ortak açıklama metniyle ilgili bilgilendirme yaptığı son siyasi parti başkanları toplantısında, bilgi boşluğu olduğunu ima ettiğini yazdı.

Habere göre Kiprianu siyasi partilerin resmî yoldan sürekli bilgilendirilmesinin ve Rum tarafının müzakere masasına koyacağı tezlerin şekillendirilme sürecine katılmalarının büyük önem taşıdığına dikkat çekerek özetle şu ifadeleri kullandı:

“Hepimizin soğukkanlılıkla, çok sabır ile silahlanması gerekir, çünkü bu dönemde özellikle Sayın Eroğlu ve Türkiye’nin diğer yetkilileri tarafından, çeşitli şekillerle farklı anlayışlar işlenmeye çalışılıyor. Bunları müzakere masasında ve uluslar arasına yönelik çeşitli inisiyatiflerle göğüslememiz gerekiyor.

Uluslar arası toplumda bazıları Kıbrıs sorununda anlaşmaya ulaşmamız için bize yardımcı olmak istiyor. Onları, bu ilgilerini, Eroğlu ve Türk yetkilileri bu şekilde davranamayacaklarını göstererek pratiğe dökmeye çağırıyorum.”