Eski Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas’ın göreve başlamasının ardından oluşturulan ve görevinin sona ermesiyle feshedilen “Dayanışma Fonu” meselesinin tam bir gizeme sahip olduğu belirtildi.


Alithia gazetesi “Hristofyas’ın Dayanışma Fonu Şüpheli” başlığıyla yayımladığı haberinde, dayanışma fonundan dağıtılan paralarla ilgili kargaşanın devam ettiğini yazdı.


Ekologlar ve Çevreciler Hareketi’nin fonu “şüpheli ve kirli” olarak nitelediğini, AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu’nun ise neden bu kadar kargaşa çıktığını sorduğunu kaydeden gazete, Kiprianu’nun önceki tüm hükümetlerin de bunu yaptığını ve Anastasiadis hükümetinin de yapacağından emin olduğunu dile getirdiğini ifade etti.


Haberde, Sayıştay Başkanı ile Başsavcı’nın, bu fonun varlığından haberdar olmadıklarını ifade ettikleri de belirtildi.


Gazeteye göre Ekologlar ve Çevreciler Hareketi basın sözcüsü Eleni Hrisostomu, Başsavcı ile Sayıştay Başkanı’nın bu fonun varlığından haberdar olmadıkları haberinin gündeme bomba gibi düştüğünü söyledi.


Hristofyas döneminde kurulan fonu “şüpheli ve kirli” olarak nitelendiren Hrisostomu, bu fonun devletin yetkili bağımsız kurumları tarafından yasal hale getirilmemekle birlikte kontrol dahi edilmediğini ifade etti.


Hrisostomu, meselenin tümünün “yolsuzluk koktuğunu” kaydetti.


Gerekli kontrollerin yapılmasını ve herhangi bir yolsuzluk varsa sorumluluğu olanların cezalandırılmasını öneren AKEL Genel Sekreteri Andros Kirpianu ise, bütün bu kargaşanın neden çıktığını sordu.


Başsavcı’nın fondan haberdar olmaması konusunda ise Kiprianu, Başsavcı’ya izahat verilmesi gerektiğini, fonun tüzüğünün hukuk dairesinin danışmanlığıyla hazırlandığını dile getirdi.


Kiprianu, bu fonun kurulduğunu bildiklerini de ekledi.


Sayıştay Başkanı’nın fondan haberdar olmadığını söylediğini ve bahse konu fonun hesap defterlerinin sunulmasını isteyeceğini de yazan gazete, Başsavcısı Petros Kliridis’in de fondan geçtiğimiz ocak ayında haberdar olduğunu söyledini aktardı.



Dağıtılan paralar

 

Eski başkan Dimitris Hristofyas’ın 2012–2013 seçim kampanyası döneminde yarım milyondan fazla para dağıttığını yazan gazete, her biri yaklaşık 1000 Euro tutarındaki 500 adet çekin, başkanlığın “eski sahipleri” tarafından AKEL mensuplarına, örgütlere (PEO, POGO, EDON), parti sempatizanı derneklere ve başka yerlere dağıtıldığını ekledi.


Haberde, şimdiki hükümetin, Başkanlığın 2011 (29 bin 300 Euro), 2012 (295 bin 800 Euro) ve 2013 yılının ilk iki ayında (241 bin 885 Euro) dağıttığı paralarla ilgili izahat istediği vurgulandı.


Politis gazetesi ise haberinde, yöneticisinin Hristofyas olduğu fonda toplanan paraların yüzde 87’isinin, bir banka ile iki işletmeden katkı olarak geldiğini yazdı.


330 bin Euro’nun Nikos Siakolas isimli işadamından, 100 bin Euro’nun Larnakalı işadamı Nikolas Treppidis’ten, diğer 100 bin Euro’nun da Russian Commercial Bank’tan geldiğini kaydeden gazete, bu katkıların hiçbirinin, gerçekleştikleri zaman kamuoyuna açıklanmadıklarını belirtti.


Gazete, Anastasiadis hükümetinin sözcüsüne dayanarak, fondaki yaklaşık 500 bin Euro’nun 2012 yılında harcandığını da ekledi.


Alithia gazetesi başka bir haberinde ise, Bakanlar Kurulunun eski Başkan Dimitris Hristofyas başkanlığında 22 Şubat’ta gerçekleştirdiği son toplantısında, toplantı gündeminde dahi olmadan Telekomünikasyon Dairesi (CYTA)’nın emeklilik fonunun, Dromolakşa’da (Mormenekşe) yapacağı yatırımla ilgili kararını geri çektiğini ve yeni bir kararın onaylandığını yazdı.


Yetkili birimlerin durumdan haberdar edilmediğini kaydeden gazete, toplantıda tutanak dahi tutulmadığını, meselenin ise Yüksek Mahkeme’de bulunduğunu ekledi.