Alithia gazetesi “Yalan Haberlere Stop- Sorumsuzca Söylentiler Kıbrıs’ı Altüst Etti ve Paniğe Neden Oldu” başlıklarıyla manşetten yer verdiği haberinde, dün tespit edilen 9 yeni vakayla birlikte, Güney Kıbrıs’taki vaka sayısının toplam 67’ye ulaştığını yazdı.

Koronavirüs taşıyan ve tedavi altında bulunan 70 yaşındaki kişinin durumunun oldukça kritik olduğunu kaydeden gazete, 47 yaşındaki bir hastanın durumunun ise istikrarlı bir şekilde kritik olduğunu belirtti.

Gazete iç sayfadan “4’ü Daha Baf Hastanesinde” başlıklı haberinde, Rum Sağlık Bakanlığının açıklamasına göre, dün Güney Kıbrıs’ta 9 yeni koronavirüs vakası daha tespit edildiğini belirtti.

Bunlardan 6’sının geçtiğimiz günlerde teyit edilen bir vakayla temas eden kişiler olduğunu, üçünün ise Bulgaristan, İtalya ve İngiltere’den Güney Kıbrıs’a dönmüş kişiler olduğunu kaydeden gazete, 6 kişiden 4’ünün Baf hastanesinden olduğunu belirtti.

4 kişiden birinin Limasol-Baf Hastaneleri Genel Müdürü Hristos Nikolau, iki hasta ve bir hemşire olduğunu yazan gazete, teyit edilmiş vakalar içerisinde eşi hemşire olan Baf’taki bir özel hastane doktoru ile Baf hastanesindeki teyit edilmiş bir vakanın bulunduğunu da belirtti.

Yurt dışından dönen üç kişinin ev karantinasında bulunduklarını ve hastalığın semptomlarını göstermelerinin ardından yetkili makamlarla irtibat kurduklarını kaydeden gazete, Rum Sağlık Bakanlığının Epidemiyolojik Gözetim Biriminin de bu 9 vakanın temas ettiği kişiyi takibe aldığını yazdı.

Koronavirüse yakalanan ve “Mağusa Bölgesindeki” hastanede tedavi görmekte olan 70 yaşındaki kişinin sağlık durumunun oldukça kritik olduğunu da yazan gazete, bahse konu kişinin tıbbi geçmişinin iyi olmadığını belirtti.

Aynı hastanede tedavi gören ve yeni yapılan testleri negatif çıkan iki kişinin ise 14 gün ev karantinasında kalmak üzere bugün hastaneden taburcu olmalarının beklendiğini kaydeden gazete, Limasol Genel Hastanesi Yoğun Bakım Ünitesinde tedavi görmekte olan ve geçtiğimiz günlerde koronavirüsü tanısı konan 47 yaşındaki kişinin durumunun da istikrarlı bir şekilde kritik olduğunu belirtti.

Öte yandan gazete Rum Sağlık Bakanı Konstantinos Petridis’in, dün yayımladığı bir direktifle tüm doktor ve hemşireleri seferber olmaya çağırdığını ve bunun bu sabah 06.00’dan itibaren geçerli olacağını ifade etti.

Haberde bu kararnameye göre, kayıtlı tüm doktor ve hemşirelerin bakanlığın talimatı altına alındığı belirtildi.

HASTANELERİN DURUMU

Öte yandan gazete “Baf Hastanesi Devre Dışı” başlıklı haberinde, Rum tarafındaki devlet hastanelerinin, hastane personellerinin şüpheli veya teyit edilmiş koronavirüs vakası listesine gitmesinden ötürü alarm durumunda olduklarını yazdı.

Baf ve Limasol hastanelerinin kapılarını tüm hastalara kapadıklarını yazan gazete, “Mağusa Bölgesindeki” hastanenin referans hastanesi olduğunu, Lefkoşa Rum kesimi ve Larnaka’daki hastanelerin ise hastalara ilk yardım, ayakta tedavi klinikleri ve eczanelerde hizmet verdiğini belirtti.

Baf Hastanesinin 17 teyit edilmiş koronavirüs vakasıyla bu durumdan en çok yara alan hastane olduğunu kaydeden gazete, şu ana kadar hastanedeki 360 çalışandan ve 50 hastadan numune alındığını belirtti.

Gazete Limasol Genel Hastanesinin de bir çocuk doktorunda koronavirüs tespit edilmesinin ardından kapılarını halka kapadığını anımsattı.

ÇİN GÜNEY KIBRIS’A 10 BİN MASKE GÖNDERİYOR

Öte yandan gazete, Çin’in Güney Kıbrıs’taki Büyükelçisinin dün twitter’da yaptığı paylaşımda, Çin’in Güney Kıbrıs’a 10 bin özel maske göndereceğini açıkladığını duyurdu.

Tedarik edilecek ilk tıbbi malzemelerin içerisinde eldiven ve 10 bin maske bulunduğu ifade edildi.

SİYASİ PARTİ BAŞKANLARININ TOPLANTISI

Rum kesiminde sokağa çıkma yasağı olacağı (dolaşım yasağı)aynı zamanda süpermarketlerin kapanacağına dair yalan haberlerin ve sorumsuzca söylentilerin dün Güney Kıbrıs’ta panik yaşanmasına sebep olduğunu da yazan gazete, vatandaşların “evlerine kapanmadan” önce dün panik olmuş bir şekilde stoklarını güçlendirmek için marketlere, eczanelere ve temel ihtiyaç ürünlerini satan mağazalara koştuklarını belirtti.

Meydana gelen durum ve asılsız panik yüzünden Rum hükümetinin 24 saat içerisinde 3 kez sokağa çıkma yasağı olacağını kesin bir dille yalanlamak zorunda kaldığını kaydeden gazete, Rum Sağlık Bakanının ise twitter’dan yaptığı paylaşımda vatandaşlara seslenerek, süpermarketlerin kapanması gibi bir niyet bulunmadığını ve marketlerdeki gereksiz yığılmadan kaçınılması çağrısında bulunduğunu iletti.

Gazete “Şimdilik Sokağa Çıkma Yasağı Yok” başlığıyla iç sayfadan geniş bir şekilde yer verdiği haberinde, Rum siyasi parti başkanlarının dün Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis başkanlığında 4 saatten uzun süren bir toplantı yaptığını ve toplantının işbirliği ve uzlaşma ruhu içerisinde gerçekleştiğine işaret etti.

Habere göre, toplantının ardından açıklama yapan Rum Hükümeti Sözcüsü Kiriakos Kusiosise bahse konu söylentileri yalanlayarak “her gün değerlendirilmekte olan şartlar altında, bu tarz sert tedbirler alınmasının herhangi bir şekilde ne gerekli, ne de haklı olduğunu” savundu.

Kusios, Rum hükümetinin halkı, gelişmeler aynı zamanda almaya niyetli olduğu önlemler konusunda zamanında bilgilendireceğini de söyledi.

Bununla birlikte, bu önlemin (sokağa çıkma yasağı) daha sonra gerekli olabileceğini de ihtimal dışında bırakmayan Kusios, tüm olası senaryolara karşı planlamaları bulunduğunu gizlemediklerini, fakat bunun yaşanacak gelişmelere bağlı olacağını kaydetti.

Bu aşamada herhangi bir sert tedbir uygulanması niyeti bulunmadığını, fakat bunun başka direktifler yayımlanmasını ihtimal dışında bırakmadığını ifade eden Kusios, Rum hükümetinin, uzmanların tavsiyelerine dayanmakta olan siyasi kararlar almakta olduğunu ifade etti.

Rum hükümeti ile siyasi partilerin bazı öneriler konusunda fikir alışverişinde bulunduğunu ve bunların önümüzdeki hafta oylanması için meclise gönderileceğini de ifade eden Kusios, vatandaşları bir kez daha evlerinde kalmaya çağırarak, koronavirüs mücadelesini hep birlikte kazanacakları mesajını gönderdi.

Rum Maliye Bakanı Konstantinos Petridis de başkanlar konseyinin ardından yaptığı açıklamada, küçük ve orta ölçekli işletmeler için likiditenin güçlendirilmesine yönelik  yeni bir paket hazırlanmakta olduğunu da belirtti.

Fileleftheros gazetesi de “Sağlık Sistemi Çöktü” başlıklı manşet haberinde, Güney Kıbrıs’taki koronavirüs vaka sayısının 67’ye ulaştığını, fakat en büyük problemin hastanelerin aldığı darbe olduğunu vurguladı.

Limasol ve Baf’taki devlet hastanelerinin aynı zamanda Baf’taki bir özel hastanenin, sağlık profesyonellerinde koronavirüs saptanmasının ardından kapandığını yineleyen gazete, onlarca hemşirenin de teyit edilmiş vakalarla temas etmelerinden dolayı karantinaya girdiklerini belirtti.

Gazete başka bir haberinde ise, RMMO mensupları içerisinde toplam 4 koronavirüs vakası bulunduğunu belirtti.

RUM SAĞLIK BAKANLIĞINDAN AŞI AÇIKLAMASI

Öte yandan Alithia gazetesi, Rum Sağlık Bakanlığı’nın dün yaptığı bir açıklamada, şu an Avrupa Birliği içerisinde koronavirüsle ilgili herhangi bir lisanlı aşı veya tedavinin bulunmadığını belirttiğini ekledi.