KASULİDİS: “KIBRIS, ASKERİ SALDIRILAR İÇİN SALDIRI MEVZİSİ OLARAK KULLANILAMAZ”

 ABD’nin Suriye krizine müdahale hazırlıkları ve diğer ülkelerin pozisyonlarını belirleme çabaları çerçevesinde Rum basını, Kıbrıs’ın konumu, Rum Yönetimi’nin pozisyonuyla ilgili haberler yayımladı.

Fileleftheros, Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in, herhangi askerî bir faaliyetin Güney Kıbrıs’a bağlı olmadığını belirterek “Kıbrıs Suriye’ye yönelik askerî saldırılar için saldırı mevzisi olarak kullanılamaz” dediğini yazdı.

Gazete Kasulidis’in Litvanya’da dün düzenlenen AB Dış Konular Komitesi’nin gayrı resmi toplantısı öncesinde yaptığı açıklamada “Ülkemiz sivilleri konuk etme ihtimali için hazırlanıyor. Umarım göçmenler olmaz ve Kıbrıs da kullanılmaz” dediğini yazdı.

Politis, “Güvenlik ve Güvensizlik Adası” başlıklı haberinde Yoannis Kasulidis’in açıklamaları yorumlandığında, Rum Dışişleri Bakanlığı’nın Kıbrıs sorununda ileri götürmeye çalıştığı stratejinin Güney Kıbrıs’ın bölgede güvenlik adası sıfatıyla öne çıkartılması hedefini taşıdığını yazdı.

İngiliz milletvekillerinin, İngiltere’nin en azından bu aşamada Suriye’nin vurulmasına iştirak etmemesi kararlarının da bunu güçlendirdiğini belirten gazete bu kararın Güney Kıbrıs’ı, Ada’daki İngiliz üslerinin rolüne ilişkin ikilemlerden de kurtardığı yorumunu yaptı, özetle şunları yazdı:

“Geçen hafta basına yansıyan ve Kıbrıs’ın da karıştığı; Suriye’ye götürülmek istenen askeri ve diğer malzeme taşıyan gemilerin önlenmesi vukuatı, Kıbrıs’ın benimsediği –ABD politikasıyla tam örtüşen ancak ABD ve Rusya çıkarlarının gri bölgesi arasındaki dengeleri de bozmayan-tavrı vurguluyor.

Öte yandan İngiliz Typhoon’larının Ağrotur üssüne ulaşması ve İsrail’in de katkısıyla bölgedeki Batı çıkarlarının korunması işbirliğine ilişkin bilgiler ‘dışta kalma’ tavrına karşın, üslerin bilgi toplama merkezi olduğu projelere, bir çeşit arka savunma olarak karıştırıldığımızı gösteriyor.”