BU AY İFLASTAN TANZANYA BANKASI KURTARDI

Avrupa Komisyonu, kamu borcu GSMH’nin yüzde 89,7’sine ulaşan, resesyonun devam ettiği Güney Kıbrıs’ın, memorandum ve destek paketi olmaması halinde batmaya doğru gittiği yorumunu yaptı.

Alithia’nın “Komisyon’a Göre Kıbrıs Batıyor... Önümüzdeki Yıllarda Kıbrıs’ı Resesyon ve İşsizlik Saracak” başlıklı haberine göre Avrupa Komisyonu Avrupa ekonomisinin gidişatıyla ilgili dün açıkladığı güz dönemi tahminlerinde, Güney Kıbrıs için “Derin bir resesyon hâkim olacak” dedi ve memorandum ile destek paketi olmazsa iflas tehlikesi bulunduğuna vurgu yaptı.

Komisyon, işsizliğin 2012 sonunda yüzde 12’ye, 2013’te yüzde 13’e, 2014’te yüzde 13,95’e ulaşacağını; cari açığın bu yıl GSMH’nin yüzde 89,7’sine, 2013’te yüzde 96,7’sine ve 2014’te de yüzde 102’sine ulaşacağı tahmininde bulundu..

Gazete, bu oranın (GSMH’nin yüzde 102’si) ve Güney Kıbrıs’taki bankaların sermayesini yeniden yapılandırmak için muhtaç olduğu meblağ hazır olmadığı için memorandumda yer almadığına dikkat çekti ve “Bu şartlar altında kamu borcu GSMH’nin yüzde 140’ını aşarsa senaryo korkunç olacak. Böyle bir durumda borcun sürdürülebilirliği gündeme gelecek. Toplam kredi miktarı GSMH’nin yüzde 50’sini, yani 9 milyar Euro’yu aşamayacak” ifadesini kullandı.

Gazete, bunun en iyi tahmin olduğunu, çünkü gerçek GSMH rakamlarının sürekli daraldığını, daha da daralmasının beklendiğini belirterek, özetle şu verileri öne çıkardı:

“Üç ay önce borcun sürdürülebilirlik sınırı GSM’nin yüzde 74’ü kadar olduğu için 11,5 milyar Euro’ydu, şimdi GSMH’nin yüzde 89,7’sine fırladı. Avrupa Komisyonu Kıbrıs ekonomisinin bu yılki resesyon seviyesinin GSMH’nin yüzde 2,3’ü; 2013’te yüzde 1,7; 2014’te yüzde 0,7 düzeyinde olacağını öngörüyor. Komisyon’un Kıbrıs’ın kamu borcuyla ilgili öngörüsü de olumsuzdur. Çünkü bu yıl için GSMH’nin yüzde 5,5’i, gelecek yıl için yüzde 5,7’si ve 2014 için yüzde 6’sına ulaşacağını öngörüyor.”

TANZANYA BANKASI İFLAS İLANINDAN KURTARDI

Aynı gazeteye göre, Alman Die Welt gazetesi,  Tanzanya’nın Güney Kıbrıs’ı iflastan kurtardığını yazdı.

Gazeteye göre Alman gazetesi, Rum yönetiminin Tanzanya’daki Federal Bank of Middle East (FBME) bankasından 240 milyon Euro tutarında kredi yenileme talebinde bulundu. Bankanın talebi yerine getirdiğine işaret eden gazete, Rum yönetiminin bu meblağı ödemek zorunda kalsa iflas ilan edeceğine dikkat çekti.

Gazete, Rum Maliye Bakanlığı’nın önümüzdeki günlerde kredi yenilemesi veya ödeme yapılması gereken meblağla ilgili verilere dayanarak bu ay için Rum yönetiminin kredi yenilemesi veya geri ödeme yapması gereken toplam meblağın 840 milyon Euro olduğunu yazdı. Habere göre bu ay içerisinde yapılması gereken ödemeler ise ayın 5’inde 240 milyon, 15’inde 150 milyon, 19’unda 70 milyon, 23’ünde 100 milyon ve 26’sında 33 milyon Euro…