"DÜNYANIN, (İSRAİL'LE) MÜZAKERELERİN VE UYGULAMALARIN SÜRESİNİ BELİRLEYECEK BİR MEKANİZMA ÜZERİNDE ANLAŞMASINI UMUYORUZ"

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Katar'ın, Fetih ile Hamas arasında yapılması planlanan yeni görüşmeler için ev sahipliği teklifinde bulunduğunu belirtti.

Abbas, Moritanya'nın başkenti Nuakşot'ta Arap Birliği büyükelçiler toplantısında yaptığı açıklamada, "Katar, Fetih ile Hamas arasında yakında gerçekleşecek görüşmelere ev sahipliği yapmaya hazır olduğunu bildirdi. Hamas ile ulusal birlik hükümeti kurma, ardından da cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerine gitme konusunda görüş birliği sağlanmasını ümit ediyoruz." dedi.

Söz konusu çabaların başarılı olması durumunda Filistin'de uzlaşı sağlanacağını ifade eden Abbas, Ortadoğu barış süreciyle ilgili gelişmelere de değindi.

Fransa hükümetinin 2016 sona ermeden uluslararası barış konferansı düzenleme konusunda istekli olduğunu hatırlatan Abbas, birkaç gün sonra Birleşmiş Milletler'de (BM) bu konunun ayrıntılarının ele alınması amacıyla bir toplantı düzenleneceğini söyledi.

Abbas, "Konferansın düzenlenmesini ve dünyanın, müzakereler ve uygulamaların süresini belirleyecek bir mekanizma üzerinde anlaşmasını umuyoruz. Çünkü İsrail, bizimle siyasi diyaloğa girmeyi prensip olarak reddediyor." ifadelerini kullandı.

İsrail ile Filistin arasındaki barış görüşmeleri, İsrail'in 1967 sınırlarını ve Yahudi yerleşim birimleri inşasına son vermeyi kabul etmemesi nedeniyle Nisan 2014'te durmuştu.