ANASTASİADİS SİYASİ PARTİ BAŞKANLARI GAYRI RESMİ KONSEYİ’Nİ TOPLUYOR

DOĞAL GAZ YÖNETİM MODELİ İNCELEMESİNİN, RUMLARCA HAZIRLANACAK GÖRÜŞLERLE YAPILMASI MASAYA YATIRILACAK

AKEL GÖRÜŞ BİRLİKLERİNİN ÖNE ÇIKARILIP KULLANILMASINI DESTEKLİYOR, DİSİ DE EN KISA ZAMANDA MÜZAKERE MASASINA DÖNÜLMESİ GEREKTİĞİ GÖRÜŞÜNDE

DİKO, EDEK VE ÇEVRECİLER TEPKİ ÖNLEMLERİNİN TIRMANDIRILMASINI İSTİYOR

 Rum Başkanlık Köşkü, Rum tarafının Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerini bahane ederek müzakere masasından kalkmasıyla oluşan krizin yumuşatılması için yapılacakları planlama aşamasına girdi. Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis bu amaçla Rum Siyasi Parti Başkanları Gayrı Resmi Konseyi’ni Salı günü toplayacağını açıkladı.

Simerini haberi “Yumuşatma İçin Fikirler Paketi... Başkanlar Konseyi Salı Günü Daha İleri Faaliyet Planlamasını İnceliyor... Eide’nin Önerisine Karşı Öneri ve Doğal Gazla İlgili Talat-Hristofyas Görüş Birliklerinin Aktifleştirilmesi” başlık ve spotlarıyla manşete çekti.

Rum hükümetinden bir kaynağa dayanarak Anastasiadis’in Salı günkü toplantıda bir dizi fikir sunacağını ancak izlenmesi gereken uygulamalarla ilgili görüş ve önerileri de dinlemeye hazır olduğunu belirten gazete Rum hükümet kaynaklarından edindiği bilgilere dayanarak özetle şunları aktardı:

“Anastasiadis’in sunacağı fikirler bugünkü olgulara dayanacak. Anastasiadis’in fikirleri iki düzeyde olacak. Bunlardan biri, Eide’nin karma komite oluşturulması önerisine karşı-öneri niteliği taşıyor ve doğal gazın yönetilmesi modeliyle ilgili inceleme yapılması ile alakalıdır.  Diğeri ise Kıbrıslı Türklerin, hidrokarbonlardan tek yanlı menfaat sağlanmasıyla ilgili kaygılarının, Hristofyas döneminde varılan görüş birlikleri ile giderilmesiyle ilgilidir.

DOĞAL GAZ YÖNETİM MODELİ İNCELEMESİNİN, RUMLARCA HAZIRLANACAK GÖRÜŞLERLE YAPILMASI MASAYA YATIRILACAK

Salı günkü toplantıda, bu incelemenin yapılıp yapılmaması değil Kıbrıs Rum tarafının yabancıların görüş ve fikirlerinin - üçüncü tarafların çıkarlarını ve siyasi görüşlerini sağlamlaştırma tehlikesini taşıyabilir- kapanına sıkışmaması için Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kendisi tarafından hazırlanacak görüşlerle yapılması konusu masaya yatırılacak.

Başkan Anastasiadis’in, 2008-2012 döneminden iki görüş birliğini öne çıkarma niyeti birçok zorlukla karşılaşacak çünkü siyasi parti başkanlarının işaret ettiği üzere ‘böyle bir şeyin Kıbrıs Türk tarafınca kabul edilmesinin söz konusu olmaması yanında baskıyı Kıbrıs Rum tarafına yöneltecek. Rum tarafına, Aleksander Downer’ın çalışma belgesinde yer alan görüş birliklerinden cımbızla çekeceği bazılarına atıf yapamayacağı, tamamını benimsemesi gerektiği söyleneceği kesindir.’

Elbette bu hükümetin istemediği bir şeydir, keza böyle bir hareketin, iç cepheyi tetiklemesi bekleniyor çünkü AKEL hariç hiçbir siyasi parti, Dimitris Hristofyas’ın bonkör sunumlarını da kapsadığı için sözü edilen dönemdeki görüş birliklerinin tamamını kabul etmiyor.

AKEL GÖRÜŞ BİRLİKLERİNİN ÖNE ÇIKARILIP KULLANILMASINI DESTEKLİYOR, DİSİ DE EN KISA ZAMANDA MÜZAKERE MASASINA DÖNÜLMESİ GEREKTİĞİ GÖRÜŞÜNDE

Salı günkü toplantıda alınacak kararda iki büyük parti önemli rol oynayacak. Gerek DİSİ Başkanı Averof Neofitu gerekse AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu izledikleri politikanın işaretini önceki toplantıda verdi. Neofitu ve Kiprianu’nun izlediği politikanın stratejik hedefi, müzakere masasına olabildiğince çabuk ama itibarlı dönüştür.

Önemli bir şey varsa o da AKEL’in federal gelirler ve bunların paylaşımıyla ilgili iki görüş birliğinin öne çıkarılıp kullanılmasını destekliyor olması Anastasiadis’in nihai kararını almasında belirleyici olabilir. Aynı zamanda Averof  Neofitu Lefkoşa’nın benimsediği yatıştırma politikasına tam destek veriyor. Neofitu bir hafta önce Yunanistan Başbakanı Andonis Samaras’ın huzurunda, ilk fırsatta müzakere masasına dönülmesi gerektiğini ve Kıbrıs doğal gazının stratejik değeri olmasını istiyorsak önemli rolü olacak Türkiye ile ihtilafın tırmandırılmamasının faydalı olacağını söylemişti.

DİKO, EDEK VE ÇEVRECİLER TEPKİ ÖNLEMLERİNİN TIRMANDIRILMASINI İSTİYOR
 
Geriye kalan partiler ise kendi siyasi savaşlarını vermeye hazırlanıyor. Yatıştırma politikasının Kıbrıs Cumhuriyeti’ne zarar vereceğine inanan DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos Simerini’ye ‘DİKO’nun tutumu çok nettir. Tepki önlemlerinin daha da tırmandırılmasının yolları bulunmalıdır.  Tamamının değil 12 Ekim’de uzlaştığımız önlemlerin benimsenmesini istiyoruz. Tek taraflı yatıştırma görüntüsü vermekten vazgeçmeliyiz çünkü bu Türkiye’yi cesaretlendirecek’ dedi.

EDEK de aynı frekansta hareket ediyor ve Siyasi Parti Başkanları toplantısına, Türkiye’nin gerçek siyasi ve ekonomik bedel hissetmesi için tepki önlemlerinin tırmandırılması gerektiği net görüşüyle gidecek. EDEK’in, Güvenlik Konseyi’ne başvurma seçeneğinin ciddiyetle düşünülmesi gerektiği tezinde ısrar etmesi de bekleniyor.

Ekologlar ve Çevreciler Hareketi Başkanı Yorgos Perdikis ‘Türkiye geri adım atmak şöyle dursun meydan okumalarını yoğunlaştırdığına göre, biz de hep birlikte karar verdiğimiz gibi 12 Ekim tepki önlemlerinin tamamını tam olarak benimsemeliyiz’ dedi ve Salı günkü toplantıda bu tezi savunacağını söyledi.”