EROĞLU DOĞALGAZDAN MÜŞTEREK İSTİFADE ÖNERİSİNİ GÖTÜRDÜ, BAN HİDROKARBONLARIN ÇÖZÜMÜN FİNANSE EDİLMESİNDE İKİ TOPLUMA FAYDALI OLACAĞINI AÇIKLADI

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun New York’ta görüştüğü BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’a Doğu Akdeniz’de keşfedilen doğalgazdan müşterek faydalanılması önerisini götürmesi, Ban’ın da hidrokarbonların çözümün finanse edilmesi için iki topluma çok faydalı olacağını açıklaması Rum basınında yer buldu.

Fileleftheros “Eroğlu Müşterek İstifadede Israrlı... New York’taki Görüşmeleri Sırasında Önerisini Genel Sekreter’e Sundu” başlıklı haberinde Eroğlu’nun 15 dakika süren görüşmelerinde Ban’a doğalgazla ilgili önerisini aktardığına işaret etti.

Diplomatik bir kaynağın, kabul edilmesi halinde Eroğlu’nun önerisinin KKTC’nin tanınması anlamına geleceğini söylediğine dikkat çeken gazete, Cumhurbaşkanı’nın Genel Sekreter’le görüşmesiyle ilgili BM tarafından yayımlanan açıklamaya şu şekilde yer verdi:

“BM’nin açıklamasına göre Moon ve Eroğlu ‘Kıbrıs sorununa kapsamlı bir çözüm bulunmasına dönük müzakerelerin canlandırılması yöntemleri hakkında görüş alış verişinde bulundu ve iki toplumlu teknik komitelerin çalışmasını görüştü.’ Yine açıklamada ‘Doğu Akdeniz’de hidrokarbon bulunmasını da ele aldılar. Genel Sekreter bu kaynakların bir hal çaresini (Kıbrıs sorununun çözümü) finanse ederek iki topluma da çok fayda gösterebileceğini hatırlattı’ ifadesi kullanıldı.”

Gazete devamla Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun New York’ta yaptığı açıklamalardan alıntılara yer verdi.

Alithia “Hidrokarbonlar Çözüm İçin Anahtar” başlıklı haberinde BM’nin Kıbrıs müzakerelerini canlandırma çabalarına ivme katacak yeni bir unsur ve yeni metotlar üzerinde çalıştığını, bu yeni unsurun da Doğu Akdeniz’de keşfedilen hidrokarbon yatakları olduğunu yazdı.

Gazete Genel Sekreter Ban Ki Moon’un önceki gün Cumhurbaşkanı  Derviş Eroğlu’yla görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada hidrokarbonlardan elde edilecek gelirin Kıbrıs sorununun çözümünü finanse etme konusunda iki toplumun faydasına olacağını söylediğine dikkat çekti.

Gazeteye göre BM Genel Sekreteri’nin Sözcüsü, Ban ve Eroğlu’nun 67’nci BM Genel Kurul çalışmaları çerçevesinde görüştüğünü ve müzakerelerin canlandırılması yöntemleri üzerinde görüş alış verişinde bulunduklarını, iki toplumlu teknik komitelerin çalışmalarını ve Doğu Akdeniz’deki hidrokarbon araştırmalarını ele aldıklarını söyledi.

Gazete Genel Sekreter’in Cumhurbaşkanı’yla BM Genel Kurulu çerçevesinde görüştüğüne  dikkat çekerek Eroğlu’nun bu durumu “kendisini Hristofyas’la eşit statüde göstermek için istismar etmeye çalıştığını” iddia etti, “Şuna dikkat çekelim, Genel Sekreter  Kıbrıslı Türk lideri  ancak Kıbrıs Cumhuriyeti Başkanı Hristofyas’ın ayrılmasından sonra kabul etti” ifadesine yer verdi, ardından da Eroğlu’nun görüşme sonrasında gazetecilere yaptığı açıklamaya yer verdi.

Haravgi haberine “Eroğlu’nun New York’taki Oyunları” başlığını atarken, Simerini “Bizim Doğalgazımızla İlgili Plan Yapıyorlar”  başlığını kullandı.