EMLAK ŞİRKETLERİNİN BANKA BORÇLARI 6 MİLYAR EURO

3. ÜLKE VATANDAŞLARINA TEŞVİKLER, SEKTÖRÜ CANLANDIRDI

KONUT FİYATLARINDA YÜZDE 10-30 DÜŞÜŞ BEKLENİYOR

Ekonomik kriz yaşayan Rumların, Troyka ile memorandum çerçevesinde tasarruf tedbirlerinin de artmasıyla  Kuzey Kıbrıs’taki eski malları için Taşınmaz Mal Komisyonu (TMK)’ya başvurularının arttığı  bildirildi.

Politis “Memorandum Başvurular Doğuruyor... Kıbrıslı Rumlardan 2 Bin Yeni Başvuru... 2013’te de Yüksek Olacak” başlıklı manşet haberinde, Kıbrıslı Türk hukukçu ve siyasi çevrelerini kaynak göstererek,  Rum ekonomisi kötüleştikçe TMK’nın müşteri sayısının arttığını yazdı.

Aynı çevrelerin “Türkiye mesajı aldı. Özellikle Girne ve Karpaz’daki Rum mallarını çok cüzi fiyatlara Türkleştirme planı yoluna girdi” yorumunu yaptığını iddia eden gazete, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Dimopulos davasında verdiği kararla TMK’yı meşrulaştırdığına ve  yıllardan beri bekleyen başvuruları sildiğine de işaret etti.

Gazete, 2006’dan 2012’ye kadar TMK’ya yapılan başvuruların dikey artış gösterdiğini tabloyla birlikte aktararak, yıllara göre başvurular, dostane anlaşmalar ve belirlenen tazminat miktarlarıyla ilgili detaylı veriler yayınladı.

Gazete, Rum tarafındaki ekonomik kriz nedeniyle Türkiye ve Kuzey Kıbrıs’ın TMK’ya başvuran Rumlarla pazarlıklarda daha katı davrandığını ve önerilen tazminat miktarlarının hissedilir ölçüde azaldığını da iddialarına ekledi.

GAYRIMENKUL SEKTÖRÜNDE İFLAS

Fileleftheros da Ekonomi Eki’nde manşetten verdiği haberde, gayrı menkul piyasasında iflasların yaşandığını, emlak-inşaat şirketlerinin banka borçlarının 6 milyar Euro’nun üzerinde olduğunu yazdı.

Şirketlerin banka borçlarının bir bölümünün, gayrı menkul piyasasının durgunluk döneminde müşterilerine sağladıkları teminatla ilgili olduğunu belirten gazete, ekonomik kriz gayrı menkul piyasasını da vurduğu için şirketlerin banka borçlarının bir bölümünü geri ödemelerinin kuşkulu olduğunu yazdı.

Güney Kıbrıs genelinde talep bulmayan yeni bitmiş konut sayısının 12 bin civarında olduğuna da işaret eden gazete, İçişleri Bakanlığı’nın konut alan üçüncü ülke vatandaşlarına daimi ikamet izni verilmesine ve devir harcı ödemelerinin kaldırılmasına ilişkin kararıyla Rusya, Çin ve Arap Körfezi’nden müşterilerle piyasada canlılık yaşandığını kaydetti.

Bu teşviklerle üçüncü ülke vatandaşlarına 700 civarında konut satıldığı belirtilen haberde,  bu yıl konut fiyatlarında yüzde 10 ile 30 arasında düşüş beklendiği de vurgulandı.