Tüp bebek başarısında kaliteli embriyo seçimi çok önemli. Embriyoları kamerayla takibe alan embriyoscope, en iyi embriyonun seçimini kolaylaştırdığı için hamilelik şansını artıran yöntemlerden biri.

Embriyolar bir süre öncesine kadar 5 dakika incelendikten sonra anne adayının rahmine transfer edilirken, bir yılı aşkın süredir embriyoscope adlı cihazın içinde 5 güne kadar videoya kaydediliyor. İşlemin hamilelik şansını artırmada önemli rol oynadığını belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Bahçeci, “Embriyonun gelişimi adım adım izlendikten sonra seçim yapılıyor, böylece tutunma şansı en yüksek olan embriyo tespit ediliyor” diyor.

En sık tüp bebek başvurusu, “açıklanamayan kısırlık” olarak tanımlanan, araştırmalarda herhangi bir sorun bulunmayan ve tüp bebek öncesi tedavilere yanıt vermeyen çiftler tarafından yapılıyor. Tüp bebek tedavisindeki başarı kriterleri hakkında bilgi veren Prof. Bahçeci, çiftlerin en sık sordukları, “Kaç denemeden sonra umutlar kesilmeli?” sorusuna şöyle cevap veriyor: 

“En az üç kez deneyip başarısız sonuç alan çiftlerde sonraki tüp bebek uygulamaları maalesef gebelik elde etme oranını çok artırmıyor. Preimplantasyon Genetik Tanı (embriyo transferi öncesi genetik araştırma), ko-kültür (laboratuar ortamında suni ana rahmi oluşturulması), sperm seçim yöntemlerinin değiştirilmesi gibi ek uygulamalar yapılıyor. Ancak bu yöntemlerin de başarıyı anlamlı oranda artırdığına dair yeterli kanıtımız yok. Şahsi tecrübelerime göre, bu hastalarda eğer embriyo blastosist dönemine ulaşmıyorsa transfer yapılmamalı. Embriyolar 5’inci günden itibaren iki ayrı hücre tipine ayrılarak aralarında bir sıvı biriktirirler. Bu embriyolara ‘blastosist’ denir. Ne yazık ki her embriyo bu aşamaya kadar gelişimini devam ettirmez, daha erken bir dönemde gelişimini durdurur. Embriyoların ilerlemelerine devam etmeleri, onların rahme tutunma olasılıklarının artmasıyla ilişkilidir. Bu nedenle blastosist evresine ulaşmış embriyoların transfer edilmesi, gebelik şansını artırır."

SPERM SEÇİMİNDE KULLANILAN YÖNTEMLER
Artık sperm kalitesi denildiğinde eskiden olduğu gibi sperm sayısı, hareketliliği, şekli gibi parametrelerin düşünülmediğini belirten Prof. Dr. Mustafa Bahçeci,  “Biliyoruz ki, spermin gerçek kalitesi onun kalıtsal yapısı ve bu yapının çevresel faktörlerden ne kadar etkilendiğidir. Önemli olan kalıtsal özellikleri en az hasar görmüş, mümkünse hiç görmemiş spermleri seçebilmek. Bu amaçla sperm hücresinin yüksek büyütmede seçilmesi (IMSI), ya da spermin baş kısmının incelendiği yöntemler (PICSI ya da MACS gibi) kullanıma girdi. Ne yazık ki bunların henüz gerçeklikleri tam kanıtlanmadı. Yine de bu tip yenilikleri kullanıp hastaların gebe kalma olasılıklarını artırmaya çalışıyoruz” diye konuşuyor.

GENETİK İNCELEME NE ZAMAN YAPILIR?
Ailede kalıtım yoluyla geçen hastalık hikâyesinde genetik inceleme yapılması gerektiğini vurgulayan Bahçeci, “Böylece embriyolar bu hastalık açısından incelenir ve hastalıksız olan embriyolar anne adayına transfer edilir. İkincisi, art arda düşük yapanlarda ya da tekrarlayan başarısızlıklarda genetik incelemelere başvurulabilir. Çünkü altta yatan sebep genetik olabilir. Dolayısıyla çiftlere tüp bebek tedavisine başlamadan önce detaylı tetkik yapılmalı” diyor.