AB’deki genel ekonomik durum konusunda Güney Kıbrıs’ta gerçekleştirilen “Economist” toplantısı Rum siyasi parti liderlerine, “Türkiye’ye yönelik eleştirilerde bulunma fırsatı” verdi.

Politis ve diğer gazeteler, ekonomi konulu seminerde konuşan Rum Meclisi ve KS EDEK Başkanı Yannakis Omiru’nun, Türkiye’nin Güney Kıbrıs’ın AB Dönem Başkanlığı karşısındaki “tutumunu” gündeme getirdiğini yazdılar.

Habere göre Omiru, AB’nin saygınlığının söz konusu olduğunu savundu ve Güney Kıbrıs’ın dönem başkanlığı konusundaki tutumunda ötürü Türkiye’ye baskıları yoğunlaştırması yönünde Brüksel’e çağrı yaptı.

DİSİ Başkanı Nikos Anastasiadis ise, Türkiye’nin Güney Kıbrıs’ın AB Dönem Başkanlığı’nı tanımaması ve her türlü temastan kaçınmasının sadece Güney Kıbrıs için değil AB için de sorun teşkil ettiğini iddia etti.

AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu ise, Güney Kıbrıs’ın AB Dönem Başkanlığı’nı üstlenmesinin, Türkiye’nin Güney Kıbrıs’ın varlığına kuşkuyla baktığı bir dönemde “büyük önem taşıdığını” savundu.

Gazeteler seminerin iki gün süreceğini ve AB ülkelerinin ekonomik sorunlarına ilişkin konuların ele alınacağını vurguladılar.