DAHA ÇOK MÜZAKERECİLERLE TEMAS EDECEK AMA CUMHURBAŞKANI EROĞLU VE RUM YÖNETİMİ BAŞKANI ANASTASİADİS’LE DE GÖRÜŞECEK

RUM YÖNETİMİ DİKKATİNİ ANASTASİADİS’İN NEW YORK TEMASLARINA YOĞUNLAŞTIRDI


 BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Aleksander Downer’ın bu hafta Ada’da gerçekleştireceği temasların ana gündem konusunun Kıbrıs Türk ve Rum taraflarının bir dizi meseleyle ilgili niyetlerini netleştirmek olacağı, daha çok müzakerecilerle temas edeceği ancak Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le de ayrı ayrı görüşmeyi planladığı belirtildi.

Fileleftheros “Müzakerelerin Sahnesini Kuruyor... Downer Zemin Hazırlamak İçin Lefkoşa’da Temaslara Başlıyor” başlıklı haberinde, Downer’ın yarın akşam yemekte buluşacağı Osman Ertuğ ve Andreas Mavroyannis’le ayrı ayrı da görüşerek prosedürün detaylarını ve izlenecek usulü konuşacağını yazdı, ancak Downer’ın Ada’ya geliş zamanıyla ilgili bilgi vermedi.

Edindiği bilgilere dayanarak BM’nin, hiçbir noktaya varmayan sonu gelmez müzakereler prosedürünün tekrarlanmasını istemediğini, bugüne kadar izlenen usulü değiştirebilecek kritik meselenin de konuların görüşülme sırası olduğunu belirten gazete şöyle devam etti:

“2008’de görüşmeler Yetkiler konusu üzerinde odaklandı ve neredeyse iki yıl sürdü. Konu büyük ölçüde tüketildi, ancak Toprak başlığı, karşılıklı olarak ortaya konulan kıstaslar dışında görüşülmedi. Kıbrıs Rum tarafı görüşmelerin Toprak’tan başlamasına sıcak bakıyor görünüyor ancak Kıbrıs Türk tarafı bunu kabul etmiyor. Müzakerelerin ilerlemesi ve bir pazarlığa (al-ver) varılması için paralel görüşmeler (ör. Yönetim ve Toprak) yapılması ihtimal dışı görülmüyor.

Bu meselenin, (Downer’ın) bu temaslar çerçevesinde olmasa da önümüzdeki birkaç hafta içerisinde ve elbette Ekim ayına tarihlenen müzakerelerin başlamasından önce netleştirilmesi gerekiyor.

Downer’ın Ada’da gerçekleştireceği temaslar sırasında ele alınacak konulardan biri de 2008-2012 dönemi görüş birlikleri ve görüş ayrılıkları belgesidir.

Downer belgenin müzakerelere zemin olabileceğini düşünüyor, Eroğlu da bu teze katılıyor. Başkan Anastasiadis belgeyi müzakerelere zemin değil referans noktası olarak görüyor. Dün Dimitris Hristofyas Anastasiadis’in, Kıbrıs Türk tarafı ile varılan görüş birliklerine saygı göstermesini, Kıbrıs Türk tarafının da federal çözüm taahhüdünü tutmasını diledi.”

RUM YÖNETİMİ DİKKATİNİ ANASTASİADİS’İN NEW YORK TEMASLARINA YOĞUNLAŞTIRDI

Kıbrıs hükümeti dikkatini Başkan Anastasiadis’in bu ayın üçüncü haftasında New York’ta yapacağı temaslara yoğunlaştırdı. Anastasiadis BM Genel Sekreteri ile görüşecek, Güvenlik Konseyi daimi üyelerine vereceği yemeğe de büyük önem veriliyor. Anastasiadis BM Genel Kurulu’nda 26 Eylül’de konuşacak ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov’la da görüşecek.