GÜNEY KIBRIS, İSRAİL VE YUNANİSTAN İŞBİRLİĞİ KONUSUNDA GELİŞME

Rum kesiminin İsrail ve Yunanistan ile doğal gaz konusunda işbirliğinde bulunması hususunda önemli gelişmeler gerçekleşmekte olduğunun görüldüğü belirtildi.

Simerini gazetesi “Kıbrıs Doğal Gaz Nakil İstasyonu” başlığıyla manşete taşıdığı haberinde, enerji konularından sorumlu teknokratlardan oluşan Rum heyetin dünden itibaren İsrail’de bulunmakta olduğunu ve heyetin İsrail’de, İsrail’in doğal gaz yataklarında Rum kesimine geçici bir çözüm olarak doğal gaz taşınması olanağını istişare etmekte olduğunu yazdı.

İsrail ile olan işbirliğinin daha da genişlemekte olduğunun görüldüğünü kaydeden gazete, Rum Ticaret Bakanı Neoklis Silikiotis’in, Güney Kıbrıs, Yunanistan ve İsrail’in yetkili bakanlarının ortak bir görüşme yapması konusunda gönderdiği mektuba; İsrail Enerji Bakanı’ndan olumlu yanıt aldığını belirttiğini ifade etti.

Gazete, Silikiotis’e dayanarak, bahse konu görüşmenin amacının, üç ülkeyi birbirine bağlayacak aynı zamanda bölgedeki doğal gaz yataklarını Kıbrıs üzerinden Avrupa ve dünya piyasalarına taşıyacak somut alt yapı çalışmalarının hayata geçirilmesi olanaklarının incelenmesi olduğunu ifade etti.

Gazeteye göre Silikiotis, alt yapı çalışmalarının hayata geçirilmesi aşamasına geçmeleri için, bu görüşmenin önümüzdeki haftalarda gerçekleştirilebileceğini düşündüğünü sözlerine ekledi.

Silikiotis, gerekli alt yapı çalışmalarının ayrıntıları üzerinde çalışılabilmesi için, üç ülke tarafından ortak bir çalışma grubu oluşturulmasına dair bir önerisi bulunduğunu da belirtti.

Haberine iç sayfalardan da yer ayıran gazete, Tel Aviv’de bulunan Rum heyetin İsrailli teknokratlarla dün gece geç saatlerde, sıvılaştırma ve diğer maksatlar için İsrail’den Rum kesimine doğal gaz ihraç edilmesine izin verilmesi olasılığını görüştüğünü yazdı.

Haberde, Rum tarafının amacının, İsrail’den Güney Kıbrıs’a 2015 yılına kadar uygun fiyata yılda 0,5-0,7 milyar metre küp doğal gaz tahsis edilmesi için, İsrail’in onayının alınması olduğu yinelendi.

Gazete, İsrail kaynaklı bilgilerin, Rum teknokratların, İsrail’in doğal gaz verme konusunda siyasi iradesi olup olmadığını, doğal gazın hangi kaynaklardan geleceğini ve doğal gazın taşınması için hangi yöntemin daha ekonomik olduğunu görmeyi amacına sahip olduklarını da ekledi.

Masaya somut olarak iki öneri konduğunu da belirten gazete, bu senaryolardan birincisinin doğal gazın sıvılaştırılmış halde gemilerle taşınması, ikincisinin de Rum tarafında bir terminal inşa edilmesinden bahsetmekte olduğunu anlattı.

Haberde, İsrail’de temaslarda bulunmakta olan Rum teknokratların, bugün adaya dönecekleri de belirtildi.

Bununla birlikte, Rum Ticaret Bakanı Neoklis Silikiotis, teknokratların İsrail ziyareti yanı sıra, doğal gazın Güney Kıbrıs’a geçici bir çözüm olarak açık bir ihaleye çıkılması zarfında nakledilmesi olanaklarını incelemeleri için, Rum Bakanlar Kurulu tarafından Rum Devlet Doğal Gaz İşletmeleri (DEFA) ve Elektrik İdaresi’ne (AİK) devredilen çalışmaların ilerlemekte olduğunu ifade etti.

Silikiotis, İsrail ile olan işbirliklerinin sadece bu konuyla sınırlı kalmadığını da sözlerine ekledi.

AMERİKAN PLATFORMU LİMASOL’DA

Haberinin devamında, “Atwood” şirketine ait “Beacon” adı Amerikan platformunun bakım çalışmaları için Limasol limanına demirlediğini de yazan gazete, platformun bakım çalışmalarının iki Rum şirketi tarafından yapılacağını kaydetti.

Gazete, bakım çalışmalarının tamamlanmasının ardından platformun İsrail’e doğru yola çıkacağını ekledi.

Haberde, Rum şirketleri tarafından İsrail’in parsellerinde çalışan platformlara hizmet sağlanmasının devamlı bir şekilde gerçekleşmesini beklendiği; çünkü İsrail’in gerekli alt yapılara sahip olmadığı ifade edildi.

Alithia gazetesi ise, “Kıbrıs-İsrail-Yunanistan’dan Enerji İşbirliği” başlıklı haberinde, Güney Kıbrıs-Yunanistan-İsrail’in yetkili bakanlarının görüşmesinin Eylül ayında gerçekleşmesinin beklendiğini yazdı.

Gazete, elindeki bilgilere dayanarak, üç bakanın gerçekleştireceği görüşmede, üç ülkenin de aynı hisseyle katılacakları bir petrol şirketi kurulması olanaklarının inceleneceğini belirtti.

Fileleftheros’un haberine göreyse, doğal gaz konusunda açıklamalarda bulunan Rum Enerji Dairesi Müdürü Solon Kasinis, meselenin, sıvılaştırma ve diğer amaçlar için İsrail’den Güney Kıbrıs’a doğal gaz ihraç edilmesine izin verilip verilmeyeceği olduğunu söyledi.

Bunun çok önemli bir konudan ibaret olduğunu ifade eden Kasinis, bunun Rum tarafının planlamaları ve zaman takvimleriyle doğrudan alakalı olduğunu sözlerine ekledi.