LİLLİKAS:  “DOĞALGAZ TOPLUMSAL BİR MESELE DEĞİLDİR, KIBRIS CUMHURİYETİ’NE AİTTİR’

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın, Bakanlık Sözcüsü Victoria Nuland’ın Salı günü yaptığı; ‘ABD’nin enerji kaynaklarının Kıbrıs’taki iki toplum tarafından eşit paylaşılmasını desteklediği’ açıklamasındaki ‘eşit paylaşım’ ifadesini “adilane/hakkaniyete dayalı paylaşım” şeklinde düzelttiği haber verildi.

Simerini “ABD’den Doğalgazla İlgili Düzeltme Açıklaması” başlığıyla yansıttığı haberinde Nuland’ın ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan düzeltme açıklamasında ‘ABD’nin, Kıbrıs’ın doğal kaynaklarının iki toplum tarafından adilane paylaşımını desteklemeye devam ettiğinin’ belirtildiğine dikkat çekti.

Nuland’ın Salı günkü açıklamasında “eşit paylaşım” ifadesini kullandığı ancak daha sonra bu ifadenin “adilane paylaşım” şeklinde düzeltildiğini vurgulayan gazete özetle şunları yazdı:

“Nuland’a İsraillilerin Yunanistan ve Kıbrıs’la işbirliği yapması, Rusların Akdeniz’e konuşlanması ve Türkiye’nin, Amerikan şirketlerinin Kıbrıs ve İsrail’le işbirliği yapmalarından rahatsızlığı hatırlatılarak Amerikan hükümetinin Akdeniz’deki enerji konusundaki tutumu soruldu. ‘Şeffaf ve açık müzakere ve tartışmaları destekliyoruz’ diyen Nuland devamla şunları söyledi:

‘Daha önce söylediğimiz gibi, Kıbrıs’ın kıyı bölgelerinde enerji aramaları yapma hakkını destekliyoruz. Bu çerçevede elbette, BM Genel Sekreteri’nin himayesindeki, Ada’nın iki bölgeli iki toplumlu federasyon altında yeniden birleşmesine yönelik Kıbrıs müzakere prosedürüne yoğun destek veriyoruz. Ada’nın bütün kaynakları gibi petrol ve hidrokarbon kaynaklarının da kapsamlı bir çözüm çerçevesinde toplumlar arasında adilane /(hakkaniyetle) paylaşılması gerektiğine inancımız devam ediyor.’”

NULAND’IN ADİLANE PAYLAŞIM SÖYLEMİ LİLLİKAS’I ÜZDÜ

Gazete bağımsız Rum başkan adayı Yorgos Lillikas’ın Nuland’ın açıklamasından üzüntü belirterek, “doğalgazın toplumsal bir mesele olmadığını, sözde Kıbrıs Cumhuriyeti’ne ait olduğunu” ileri sürdüğünü yazı.

Habere göre Lillikas’ın seçim kurmaylığı tarafından yapılan yazılı açıklamada şu iddialara yer verildi:

“Sayın Nuland’ın, Kıbrıs’ın enerji kaynaklarının Kıbrıs sorununa bulunacak kapsamlı bir çözüm çerçevesinde adilane paylaşımından söz ettiği açıklaması bizi üzdü çünkü doğalgaz toplumsal bir mesele değildir, Kıbrıs Cumhuriyeti’ne aittir. Kıbrıs sorununun çözülmesi halinde Kıbrıslı Türkler, Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşı olarak, Kıbrıslı Rumlar gibi doğalgaz gelirlerinden ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nde olacak kalkınmadan faydalanacaklar.”