Rum siyasi partilerinin Kıbrıs sorunu ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in müzakerelerde izlediği tutuma ilişkin tartışmaları dün de devam etti.

Politis ve diğer gazeteler, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in New York’ta BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ve Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’yla üçlü zirveye katılacak olmasının “hakemliği kabul etmek” olduğu iddiasında bulunan DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos’a, DİSİ’den sert yanıt geldiğini yazdılar.

Habere göre DİSİ Başkanı Averof Neofitu dün konuya ilişkin açıklamasında DİKO Başkanı Papadopulos’a seslenerek, Rum Yönetimi Başkanı olarak hakemliği kabul edenin babası Tasos Papadopulos olduğunu belirterek biraz saygı göstermenin kimseye zararı olmayacağı telkininde bulundu.

Neofitu, muhalefet partilerinin Anastasiadis’in BM’ye sanki Kıbrıs sorununun ön anlaşmasını imzalamaya gidiyormuş izlenimini yaratmaya çalıştıklarını belirterek önceki günkü Ulusal Konsey toplantısındaki bilgilendirmeden sonra en inanmayan kişilerin bile, böyle bir şeyin söz konusu olmadığını anlamış olması gerektiğini vurguladı.

Neofitu, 1960 yılından sonra ilk kez Türk tarafının garantörlük sisteminin değişmesi dahi olsa, bunu tartışmaya açması sebebiyle Anastasiadis’i tebrik ettiğini ifade etti ve Anastasiadis’in hakemlik ve takvimleri kabul etmeyeceğini konsey toplantısında da vurguladığını aktardı.

Öte yandan DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos dün Anastasiadis’e bir mektup daha göndererek “hakemliği, takvimleri, çoklu ya da beşli konferansa götürecek bir süreci ve uzlaşıların kaydedilmesini kabul etmemesi” çağrısını yineledi.

Papadopulos mektubunda ayrıca Anastasiadis’ten, altı tematik konsey toplantısı gerçekleştirilmesi kararını hemen uygulaması ve müzakerelere ilişkin tüm belgeleri inceleyebilmeleri adına tüm partilere zamanında vermesi çağrısı da yaptı.

KİPRİANU: “AKINCI’NIN SÖZLERİ DAHA İYİ BİR PERSPEKTİF YARATIYOR”

Fileleftheros gazetesi ise konuya ilişkin haberini “Fikir Ayrılıkları Var, Ses Tonları Düştü  - DİKO ve EDEK Başkanı Uyarıyorlar” başlıkları altında verirken, AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu’nun dün yaptığı açıklamasında, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın basın açıklamasının “olumlu yönlerini vurguladığını” yazdı.

Habere göre Kiprianu, “Sayın Talat’tan sonra ilk kez bir Kıbrıslı Türk liderin, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin iki oluşturucu varlıklı, tek egemenlik, vatandaşlık ve uluslararası temsiliyete sahip bir devlet olacağını söylediği” belirterek bunların “federasyon çözümünden bahsettiğimize dair net ifadeler oldukları” yorumunda da bulundu.