KARPAZ’DA YAŞAYAN RUMLARIN ÇOCUKLARINA, EŞLERİNE VE TORUNLARINA ÖNCELİK

  Dipkarpaz’daki Rum okullarında çalışacak öğretmenlerin atamalarıyla ilgili yasal düzenleme, anayasaya aykırı olmasına karşın hayata geçirildi.

Fileletheros “Öncelik Mahsurlarda.. DipKarpaz Okullarına Atamalarla İlgili Yasa Oylandı... Başsavcılık Son Ana Kadar İlgili Düzenlemenin Anayasaya Aykırı Olduğu Uyarısında Bulundu” başlık ve spotlarıyla yansıttığı haberinde 15 Kasım 2012’de Rum meclisinden geçirilen bir yasayla, Dipkarpaz’daki Rum okullarına yapılacak öğretmen atamalarıyla ilgili düzenleme yapıldığını yazdı.

Gazete mevcut yasaya ek olarak yapılan yeni düzenlemenin,  Ada’da 1974 sonrasında oluşan “olağanüstü hal son bulana kadar” yürürlükte kalacağını; atamada önceliğin, mevcut yasada öngörülen “mahsur” (KKTC’de yaşayan Rum veya Maronit) çocukları dışında, eşleri ve torunlarına verileceğini kaydetti.

Habere göre yeni düzenlemede hak sahibi öğretmenlerin atanacakları Dipkarpaz’daki Rum okullarında 3 yıldan fazla görev yapamamalarını ve kendileriyle özel sözleşme imzalanmasını da öngörüyor.

KKTC’de görevlendirilecek öğretmen sayısının her bir branşın yüzde 50’sini aşamayacağı, buna paralel olarak, yüzde 50 hesaplaması sırasında kesirli kalan olması durumunda rakamın yukarı doğru yuvarlanacağı kaydedilen haberde, KKTC’de öğretmenliğe talep olmaması halinde halen bu okullarda çalışan öğretmenlerin görev sürelerinin uzatılması (3 yıldan fazla) olanağının da bulunduğu belirtildi.

Gazete Rum Başsavcılık temsilcisinin, yasanın onaylandığı son ana kadar ve önceki bütün komite toplantılarında, Dipkarpaz’daki Rum okullarında Karpaz kökenli Rum öğretmenlere öncelik tanınmasının Anayasa’nın 28’inci maddesine (eşitlik ilkesi) aykırı olduğu uyarısında bulunduğunu da haberine ekledi.