Güney Kıbrıs’ta, Derinya’da düzenlenen anti işgal etkinliğinde sözde Maraş Belediye Başkanı Aleksis Galanos’un eleştirileri ve Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas’ın yanıt vermesiyle siyasi arenada önceki gün başlayan gerginlik devam ediyor.

Fileleftheros ve diğer gazeteler, Galanos’un konuya ilişkin dün yeni açıklamalarda bulunduğunu, Rum Hükümet Sözcüsü Vekili ile AKEL’in ise Galanos’a yanıt verdiğini yazdılar.

Habere göre Galanos dünkü açıklamasında, Derinya etkinliğinde yaptığı konuşmanın hangi kısmının Hristofyas’ı rahatsız ettiğini anlamadığını, konuşmasının birlik beraberlik mesajı içerdiğini ve Hristofyas aleyhine olmadığını söyledi.

Geçtiğimiz yılki etkinlikte Mari’de (Tatlısu) meydana gelen patlama konusunda Hristofyas’ı savunduğunu ve bu yüzden yoğun eleştirilere maruz kaldığını ifade eden Galanos, “İşgalle yaşamayı öğrenmekle kalmayıp işgali gizlemeyi de başardık” şeklindeki sözlerine de açıklık getirdi.

Galanos, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon ile Almanya Başbakanı Angela Merkel’in ziyaretleri sırasında Maraş’a götürülmediklerini, yukarıdaki sözlerinin de doğrudan Hristofyas’ı hedef almadığını ifade etti.

Galanos, “Bir etkinlikte söylenenler konusunda her zaman sorun yaşanmasının düşünsel terörizmin var olduğu anlamına geleceğini” de sözlerine ekledi.

Öte yandan Rum Hükümet Sözcüsü Vekili Hristos Hristofidis, Galanos’un açıklamalarını “yersiz ve zamansız” olarak nitelendirdi.

Herkesin kendi görüşünü ifade edebileceğini ancak Galanos’un siyasi yada partisel görüşlerini söz konusu etkinlikte dile getirmemesi gerektiğini ifade eden Hristofidis, Hristofyas’ın kendisine yönelik eleştirilere yanıt vermek  zorunda kaldığını belirtti.

Galanos’a bir tepki de AKEL’den geldi.

AKEL’den yapılan açıklamada, Galanos’un etkinliğin ruhundan ayrıldığı belirtilerek Hristofyas’ın Kıbrıs sorununu AB’de gündeme getirmediği yönündeki eleştiriler ile Kıbrıs sorununa çözüm bulunamamasının sebebinin ekonomik kriz olduğu iddiasının gerçekleri yansıtmadığı ifade edildi.

EVRO.KO partisi ise Hristofyas’ı “kendisine hakim olamamakla” eleştirdi.