HRİSTODULİDİS: “NASIL İLERLEYECEKLERİNE LİDERLER KARAR VERECEK”

“Global Liderlik Forumu’na” katılmak üzere İstanbul’a giden Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın, Kıbrıs konusunda dün NTV’ye yaptığı açıklamalar, bugünkü Rum gazetelerine de haber oldu.

Politis gazetesi “Temmuz’da Toprak, Sonra da Referandum… Mustafa Akıncı Müzakerelerin Hızlandırılmasını Öneriyor” başlıklarıyla manşete çektiği haberinde, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın “en başta toprak konusunun ele alınmasıyla birlikte, önümüzdeki Temmuz ayından itibaren yeni bir tur yoğun müzakerenin başlamasını önerdiğini” yazdı.

Gazete Akıncı’nın “toprakta ortak payda bulunması halinde, iki tarafın bunun hemen ardından güvenlik ve garantiler için beşli konferansa, akabinde de referanduma gitmesi için; o zamana kadar hali hazırda ele alınmakta olan dört başlıktaki pek çok açık meseleyi kapayabileceklerini düşündüğünü” de iletti.

Rum kesiminin ezelden beridir beşli konferansı reddetmesinden ötürü, bu durumun “rahatsızlık” teşkil ettiğini yazan gazete, Rum kesiminin buna karşılık çoklu konferans önermekte olduğunu yazdı.

Gazete, haberine iç sayfadan ise “Toprak İçin Hızlanma… Akıncı 2016 Sonuna Kadar Yeni Süreç Öneriyor” başlıklarıyla yer verdi.

Gazete, Rum Haber Ajansı (KİPE) tarafından yayımlanan haberler, KKTC’de çıkan haberler, aynı zamanda gazeteye konuşan Rum hükümet kaynaklarına dayanarak, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın “garantiler ve güvenlik konusuyla ilgili beşli bir konferans düzenlenmeden önce, Temmuz ayında toprak başlığının görüşülmesiyle ilgili yoğun bir tur başlaması için; Temmuz ayına kadar iki lideri hali hazırda meşgul eden dört başlıkta ilerleyebileceklerini veya bunları kapayabileceklerini düşündüğünü” yineledi.

Gazete “Yeni Süreç” ara başlıklı haberinde ise, Rum Haber Ajansı’nın (KİPE) “edindiği bilgiler doğrultusunda”, Kıbrıs Türk tarafının, Temmuz ayından itibaren, müzakerelerin yürütülmesiyle ilgili yeni bir yol önerdiğini de ileri sürdü.

Gazete, devamla, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın katıldığı televizyon programında yaptığı açıklamaları aktardı.

Simerini gazetesi ise haberi “Mustafa Akıncı’dan Sürpriz… Müzakerelerin Yürütülme Şeklinin Değişmesi Önerildi- Beşli Konferans İstiyor ve Bu Yıl Referandum Görüyor” başlıklarıyla manşete çekti.

Gazete, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Kıbrıs sorununa 2016 yılı içerisinde kapsamlı bir çözüm bulunmasına ilişkin bir anlaşma hedefiyle, çabalarını yoğunlaştırma konusunda yaptıkları ortak açıklamadan yalnızca 24 saat sonra “Kıbrıslı Türk liderin şaşırttığını ve müzakerelerin yürütülme şeklinin değişmesi ile beşli konferans toplanmasının önerildiğini açıkladığını” iletti.

Gazete, haberine ,iç sayfadan ise “Sürekli Görüşme ve Akabinde Beşli Konferans… Akıncı’dan Müzakerelerin Yürütülme Şekliyle İlgili Yeni Öneri- Kıbrıslı Türk Lider 2016 Yılı İçerisinde Çözüm Hedefiyle, Başlangıcın Toprakla Yapılacağını, Ardından Garantileri ve Güvenliği Ele Alacaklarını Söyledi” başlıklarıyla yer verdi.

Fileleftheros ise “Akıncı Değişiklikler Açıkladı… Kıbrıslı Türk Lidere Göre Süreç Temmuz Ayından İtibaren Farklılaşıyor- İlk Önce Toprak Sonra Beşli Konferansa Gidiyorlar” başlıklı haberinde, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın açıklamalarını aktardı ve devamla, Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis’in, Akıncı’nın açıklamasının ortaya çıkmasından önce müzakereler konusunda yaptığı açıklamayı iletti.

HRİSTODULİDİS: “NASIL İLERLEYECEKLERİNE LİDERLER KARAR VERECEK”

Gazeteye göre Rum Hükümeti Sözcüsü Nikos Hristodulidis ise dün sabah yaptığı açıklamada, liderlerin 27 Mayıs’ta gerçekleştirecekleri bir sonraki görüşmelerinde, sürecin tamamının nasıl ilerleyeceğine karar vereceklerini söyledi.

Gazeteye göre Hristodulidis, o zamana kadar iki tarafın müzakerecilerinin haftada 3 veya 4 kez görüşeceklerini ve bu görüşmeler esnasında bugüne kadar ele alınmış olan  dört başlıkla (AB, Ekonomi, Mülkiyet ve Yönetim) ilgili konuların görüşüleceğini söyledi.

Gazeteye göre Hristodulidis devamla “Bunların çok önemli başlıklar olduğunu söylemek istiyorum, çünkü hükümete Yönetim ve Mülkiyet başlıklarının güya önemli olmadığına dair eleştiriler yöneltildi. Hiçbir şekilde bu geçerli değildir. Örneğin, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin devamından söz ediyoruz. Yönetim başlığı bu çok önemli boyutla ilgilidir. Her halükarda, bizim için Kıbrıs sorununun bütün başlıkları önemlidir ve liderlerin 27 Mayıs’ta yapacakları görüşmeye kadar ortamın nasıl şekilleneceğini göreceğiz. İki lider de bu doğrultuda sürecin tamamının nasıl ilerleyeceğine karar verecek.”

Cumhurbaşkanı Akıncı’nın NTV’ye yaptığı açıklamalar Alithia gazetesinde “Akıncı Beşli Konferans İstiyor… Kıbrıslı Türk Lider, Müzakerelerin Yürütülme Şeklinin, Daha Etkili Olmaları Aynı Zamanda Rum Basınındaki Sızmaların Sona Ermesi İçin Değişmesi Gerektiğini Düşünüyor”; Haravgi’de ise “Akıncı’dan Müzakerelerin Yürütülme Şekliyle İlgili Öneri… 6 Başlıktan 4’ünde Önemli İlerleme- Toprak, Güvenlik ve Garantiler Görüşülmedi” başlıklarıyla yer aldı.