Rum Sözcü Stefanos Stefanu, Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas’ın çözüm başkanı olacağını hiç söylemediğini belirtti.

Stefanu, Rum gazetesi Politis’e verdiği röportajda, Hristofyas’ın çözüm perspektifini ileriye götürmek için Rum tarafının gelişmelere müdahale etme olanaklarını artırma gibi bir politikası olduğunu belirtti.

Stefanos Stefanu, Hristofyas’ın çözüm başkanı olacağını hiç söylemediğine işaret ederek, “Başkan’ın ‘ben çözüm başkanıyım’ dediği bir ifadesini bulup göstersinler” dedi.

Hristofyas’ın, Rum Yönetimi Başkanlığı’na seçildiğinde fazla iyimser olup, olmadığı yönündeki soruya “Başkan, Kıbrıs Türk lideri Mehmet Ali Talat iken, çözüm yönünde iyi bir iş yapılabileceğine ve kararlar temelinde bir çözüme ulaşılmasına ezelden beridir karşı çıkan Türkiye’ye baskı yapılabileceğine inanıyordu” yanıtını verdi.

Stefanu, Talat’ın Hristofyas’ı “Kıbrıs sorununu çözmek istememekle” suçladığına ilişkin soruyu yanıtında, şunları söyledi:

“Kendi sorumluluklarını azaltmasın. Nereden başlayıp nereye geldiğimize bakalım. 2004’ten 2008’e kadar Kıbrıs sorununda yaşanan 4 yıllık durgunlukta Kıbrıslı Rumlar referandumda hayır dedi diye bize sorumluluk yüklediler. Türkiye ve bazı uluslararası çevreler tarafından Kıbrıs Rum tarafının çözüm istemediği telaffuz edildi ki bu Kıbrıslı Rumlar açısından haksızdı…”