Güney Kıbrıs’ta Larnaka Havalimanı  bölgesinde yatırım planlayan ancak daha sonra Güney Kıbrıs’taki karışık ve zorlu prosedürü öne sürerek yatırımından vazgeçtiğini belirten Çinli işadamı Yang Qi, yatırımdan vazgeçmesinin asıl sebebinin Rum Başkanlık Sarayı Diplomatik Büro Müdürü Mavros İeronimidis ve eşinin adının olaya  karışması olduğunu açıkladı.

Politis ve diğer gazeteler, Qi’nin, dün, Rum Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Eftimios Flurenzu’ya görüştüğünü ve yatırımdan vazgeçmesinin asıl sebebinin İeronimidis ile eşinin şirketle alakaları olduğu yönünde Rum basınında yer alan haberlerin ardından patlak veren olayların Çin basınında da yer alması sebebiyle ülkesinde hakkında soruşturma açılması olduğunu ilettiğini yazdılar.

Habere göre Flurenzu görüşme sonrasında yaptığı açıklamada, Çinli işadamıyla yaptığı görüşmede, işadamının yatırımdan vazgeçmesinin sebebinin daha önce mektubunda bildirdiği gibi karışık prosedürler değil, arkadaşı İeronomidis’in adının olaya karışması, ardından da Çin’de kendisi hakkında yolsuzluk soruşturması başlatılması olduğunu öğrendiğini söyledi.

Habere göre, Qi’nin yatırımına ilişkin Rum basınında yer alan haberlerin Çin’in büyük medya kuruluşlarında geniş yer bulmasının ardından işadamı hakkında soruşturma başlatıldı ancak Çinli işadamının yatırımdan vazgeçmesi sebebiyle soruşturma düşürüldü.

Çinli işadamının yatırıma ilgisini geri çekmesi sebebiyle hakkındaki soruşturmaya son verildiğini ancak işadamının kendisi ve İeronomidis’in adı temizlenene kadar yeniden aynı yatırıma girişemeyeceğini belirten gazete, Qi’nin Rum bakandan, yatırıma devam edebilmesi için konu hakkındaki soruşturmanın tamamlanarak rapor hazırlanmasını istediğini vurguladı.

Bakan Flurenzu,  Qi’nin kendisine, yatırıma ilişkin soruşturmanın tamamlanması ve yolsuzluk olmadığının tespit edilmesi durumunda yatırıma yönelik ilgisinin süreceği garantisini verdiğini de sözlerine ekledi.