Türkiye’nin “Solea” bölgesinde yaşanan yangın felaketi konusundaki yardım önerisini, Güney Kıbrıs’ın öneriye koşullar getirmesinin ardından geri çekmesi, Rum basınında geniş yer buldu.

Politis gazetesi, “Türkiye Geri Adım Attı – Ankara, Katkısı İçin Konulan Şartları Kabul Etmedi” başlıkları altında verdiği haberinde, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun dün öğle saatlerinde yaptığı açıklamada, Güney Kıbrıs’ın Türkiye’nin yangın söndürme çalışmalarına katılabilmesi için koyduğu şartların kabul edilemeyeceğini duyurduğunu bildirdi.

Gazete, Çavuşoğlu’nun açıklamasına ayrıntılarıyla yer verirken, Rum hükümetinden ise dün akşam saatlerine kadar herhangi bir açıklama yapılmadığını belirtti.

GÜZELYURT KÖRFEZİNDEN NEDEN SU ALINMADI?

Simerini gazetesi ise, “Türk İmaj Oyunları – Türkiye, Lefkoşa’nın Koşulunu Reddetti” başlıkları altında verdiği haberinde,  Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis’in dün Türkiye’nin Güney Kıbrıs’ın koşullu yanıtına ilişkin açıklaması gelmeden önce yapmış olduğu açıklamaya yer verdi.

Habere göre, Hristodulidis, Türkiye’nin yardımının, Türkiye hava araçlarının diğer yangın söndürme hava araçlarıyla koordineli biçimde çalışması koşuluyla kabul edildiğini ancak henüz Türkiye’den bir yanıt gelmediğini belirtirken; hali hazırda söndürme çalışmalarına katılan uçak ve helikopterlerin neden Güzelyurt (Morfu) körfezinden su almadıklarına da açıklık getirdi.

Hristodulidis, kendilerinin Güzelyurt körfezinden su almak istedikleri ancak Kıbrıs Türk tarafının bunu reddettiği bilgisinin gerçeği yansıtmadığını belirterek, söndürme çalışmalarına katılan hava araçlarının çoğunun sadece yakıt ikmali değil, söndürmede kullanılan suya karıştırılan maddenin ikmalini yapmak için de Larnaka veya Baf havaalanlarına dönmek zorunda oldukları bilgisini aktardı.

Hristodulidis, Güzelyurt körfezinden su alınması konusunda ne teklifte bulunulduğunu, ne de bu yönde bir öneri geldiğini ifade ederek aynı zamanda bunun pratik olmadığını da sözlerine ekledi.

Hristodulidis ayrıca, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın karadan yardım önerisinde de bulunduğunu ancak Anastasiadis’in teşekkür ederek, bölgenin coğrafi yapısından ötürü ihtiyaçların hava aracı olduğunu ilettiğini de aktardı.

Diğer gazeteler ise konuya ilişkin haberlerini şu başlıklarla yansıttı:

Alithia: “Katılım Koşulu Türkiye’nin Hoşuna Gitmedi”; Haravgi: “Türkiye, Lefkoşa’nın Koşulunu Reddetti – Akıncı, Hava Taşıtlarının Morfu’ya (Güzelyurt) İnmesini Önerdi”; Fileleftheros: “Akıncı, Türk Uçakları İçin Larnaka Yerine Güzelyurt’u Önerdi”.