BM, USUL ÜZERİNDE ANLAŞMA ÇABALARININ HIZLANDIRILMASINI İSTİYOR

ESPEN BARTH EIDE, GÖRÜŞME TARİHİNİ LİDERLERLE ELE ALACAK, 19-20 EYLÜL’DEN ÖNCE LİDERLERLE ORTAK GÖRÜŞME İÇİN YENİDEN ADA’YA GELEBİLİR

 Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in yeni görüşmesinin, daha önce 8 Eylül’de BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin da katılımıyla yapılacağını yazan Rum basını, bugün görüşme tarihinin 16 Eylül olabileceğini haber verdi.

Politis “BM Acele Ediyor... Bir Sonraki Liderler Görüşmesi Genel Kurul’dan Önce” başlıklı haberinde Eide’nin Ada’yı yarın başlayacak ziyaret programında, liderlerle ortak görüşmesi bulunmadığını ancak BM’nin, Kıbrıs müzakerelerinde şekillenen çıkmazın kalıcılaşmaması için usul üzerinde anlaşma çabalarının hızlandırılmasını istediğini yazdı, özetle şunları ekledi:

“Önemli unsur, doğrulanmamakla birlikte, tartışılmakta olan tarihin 16 Eylül, yani Başkan Anastasiadis’in BM Genel Kurulu için Ada’dan ayrılacağı 19 Eylül’ün öncesidir. BM Barış Gücü Basın Sözcüsü Michel Bonnardeaux’un dün açıkladığı üzere bir sonraki liderler görüşmesinin tarihi konusu Ada’ya yarın akşamüzeri ulaşacak olan Eide’nin liderlerle yarın akşam yapacağı görüşmelerinde ele alınacak. Liderler görüşmesinin, New York’ta bulunacağı 20 Eylül’den önce olmasını Derviş Eroğlu da istedi. Eroğlu toplumlararası görüşmelerin çökmediğini, Salı günkü görüşmenin de iki lider görüşemeyeceği için ertelendiğini söyledi.

Norveçli diplomat Pazartesi gününe kadar Ada’da kalacak ve liderler dışında müzakereciler, müzakere grupları ve yabancı diplomatlarla da görüşecek. Öğrendiğimize göre Yeni Özel Danışman’ın görev üssü Cenevre’deki BM merkezi olacak ki bu da Kıbrıs’ı sıklıkla ziyaret etmesini kolaylaştıracak.”

Fileleftheros “Espen Barth Eide... Mekik Diplomasisi Başlıyor... Eylül İçerisinde İki Ziyaret Gerçekleştirebilir” başlıklı haberinde Ada’ya yarın akşamüzeri ulaşacak Eide’nin aynı gün Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le ayrı ayrı görüşeceğini hatırlattı.

Eide’nin 5-8 Eylül tarihlerini kapsayan ziyaretinde, şu ana kadar, liderlerle ortak görüşme planlanmadığını belirten gazete Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in 19 ve Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun 20 Eylül’de New York’a gidişinden önce Norveçli diplomatın, liderlerle ortak görüşme maksadıyla yeniden Ada’ya gelmesi ihtimali bulunduğunu belirtti.

Simerini Eide’nin yarın akşamüzeri geleceğini hatırlattığı haberinde BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs’taki Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim’in bu akşam döneceğini haber verdi.