Florence Nightigale Hastaneleri Nöroşirürji Bölüm Koordinatörü Prof. Dr. Cengiz Kuday, beyin kanaması geçiren hastaların çoğunun, zamanında ve doğru merkezlere gitmediği için hayatını kaybettiğini bildirdi. 

Prof. Dr. Kuday, anevrizmanın halk deyimi ile beynin damarlarında oluşan baloncuk olduğunu, baloncuğun patlamasının beyin kanamasına yol açtığını ifade etti.

Kanamanın derecesinin hastanın hayatta kalıp kalmaması ile doğru orantılı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Kuday, anevrizma hastalarına yaklaşımın çoğu zaman doğru olmadığını söyledi.

Kuday, ''Beyin kanaması geçiren hastalar her zaman uygun hastaneye değil, en yakın hastaneye gidiliyor. Oysa bu müdahaleyi yapabilecek hastaneye gidilmesi gerek. Diyelim ki gidilemedi. Uygun olmayan hastanenin yoğun bakımına gitti. Hastane çoğu zaman (yerinden kımıldatılmasın zararlı olur) der. Böyle bir şey yok. O hasta anjiyo ya da MR çekilmesi için yerinden zaten kımıldatılıyor. Bu müdahalenin yapılabildiği hastanelere nakledilmeli. Uygun şartlar sağlandığı taktirde nakledilirken hastaya bir şey olmaz'' diye konuştu.

''Bütün mesele zamanında müdahaledir''

Prof. Dr. Cengiz Kuday, Türkiye'de anevrizma ameliyatlarının yapılamadığı dönemde hastaların yurt dışına gittiğini belirterek, şunları kaydetti:
''Eskiden anevrizma ameliyatları Türkiye'de yapılamıyordu. Hastalar İsviçre'ye uçakla gidip, başarıyla dönüyorlardı. 1960'larda Cemal Gürsel bir kanama geçirmişti. Amerika'ya nakledilmişti. Hipertansiyondan kaynaklanan bir kanamaydı. Anevrizmadan kaynaklanan bir kanama değildi. O zamanki uçakların iç basınçları uygun değildi. Herkes şimdi (nakledilirken hastaya bir şey olur) diyor. Bütün mesele zamanında müdahaledir. Zamanında müdahale, beyin kanaması olduğu an, dakikasında müdahale demektir. Müdahale ne kadar erken olursa o kadar önemli. Hatta beyin cerrahisi kongrelerinde bir afiş koyarlar 'zaman=beyin' yazar. Beyin kanamalarında hastanın kurtulmasının sırrı zamanında, tecrübeli ellerle yapılan müdahaledir.''

''Cerrah da çok önemli''

Prof. Dr. Kuday, her anevrizmal kanamaya müdahaleyi her cerrahın yapamayacağını kaydederek, ''Tecrübeli cerrahlar olması lazım. Anevrizma ameliyatları her hastanede iddia edildiği gibi yapılan ameliyatlar değildir. Her beyin cerrahı yapabilirim der ama bu bir tecrübe işidir. Belirli sayıda kişiler bunu başarı ile yapıyor. Başarısızlık her cerrah için söz konusu. Kanamanın derecesine göre, hastanın durumuna göre bu değişir'' dedi.

Kuday, sözlerini şöyle tamamladı:
''Zamanında uygun yere gitmek hayat kurtarıyor. Bekletilen hastalarda ölüm oranını çok fazla. Anevrizma teşhis edildiği an ameliyat edilmeli. (Sabahı bekleyelim) diye bir şey yok. Bu ameliyatları yapan tecrübeli cerrahların olması çok önemli. Bu hastalara uygun yoğun bakım gerekir. İstanbul'daki yoğun bakım sayısı çok gibi görünüyor ama hakiki yoğun bakım bir elin parmaklarından azdır. Bu gibi müdahalelerle uğraşan bir bölüm olması lazım. Hastalar imkanların olduğu hastaneleri iyi belirlesinler. Üniversite hastaneleri en uygun olan yerlerdir. Her devlet hastanesinde ise uygun ekip yok.''