ANASTASİADİS’TEN ANKARA’YA MESAJ: “SAYFAYI ÇEVİRMEYE HAZIRSAN AÇIKLA”

“ANASTASİADİS TÜRKLER ARASINDA SEVİLİYOR”

Türkiye Avrupa Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’ın Kıbrıs sorununda çözüme Vatikan’da uygulanan Papa seçimi tarzı görüşme önerisi Rum basınında geniş yer buldu.

Simerini “Papa Modeli Çözüm” başlıklı haberinde Türkiye-AB Karma Parlamenterler Komitesi toplantısında konuşan Bağış’ın, Kıbrıs sorununda dörtlü bir konferans çerçevesinde Annan Planı’nı zemin tayin ettiği şeklinde yorumladığı şu sözlerini öne çıkardı:

“Türkiye Annan Planı’na evet dedi ve tavrını değiştirmeyecek. Kıbrıslı Rumlar ve Yunanistan çözüm istiyorsa Kardinallerin yeni papa seçmek için yaptığı gibi; Kıbrıs Rum Yönetimi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Yunanistan ve Türkiye oturalım (beyaz) duman çıkana kadar görüşelim.”

Bağış’ın Türk müzakere başlıklarının dondurulmuş tutulmasından da şikâyetçi olduğunu belirten gazete aynı toplantıya katılan DİSİ’li Rum Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Halk Partisi üyesi Eleni Theoharus’un Bağış’a cevaben; hiçbir Rum hükümetinin Türkiye’nin 23, 24 ve 15 numaralı başlıklarını açmasının söz konusu olmayacağını söylediğini yazdı.

Fileleftheros Bağış’ın sözlerini “’Beyaz Duman’ Çıkana Kadar Dörtlü Konferans... Bağış Kıbrıs Sorunu İçin Papa Seçimi Prosedürü Öneriyor”, Theoharus’un sözlerini ise “Elenis Theoharus’tan Egemen Bağış’a Cevap... Türkiye’nin Başlıklarını Açmıyoruz” başlığıyla okurlarına aktardı.

Öte yandan Politis “AKP Anastasiadis Konusunda Temkinli... Erdoğan’ın Partisi EOKA’nın Ağırlığıyla Diyor...  Ankara’da Başlıklar Konusunda Baskı” başlıklı haberinde AKP Ankara Milletvekili Emrullah İşler’in Rum tarafında Pazar günü yapılacak seçimlerde Nikos Anastasiadis’in adaylığı ve partisi DİSİ’nin geçmişi ve EOKA’cılardan oluşuyor olması nedeniyle muhtemel kazanması konusunda dile getirdiği görüşleri okurlarına aktardı.

ANASTASİADİS’TEN ANKARA’YA MESAJ: “SAYFAYI ÇEVİRMEYE HAZIRSAN AÇIKLA”

Gazete DİSİ’li Avrupa Milletvekili Antigonis Papadopulos’un Bağış’a Anastasiadis’ten mesaj götürdüğünü yazdı, mesajın içeriğini özetle şöyle aktardı:

“Anastasiadis mesajında Ankara’yı; başlıklarının açılmasını istemeyi hak etmek için ‘sayfayı çevirmeye’, AB’ye saygı göstermeye, ek protokolü uygulamaya, Kıbrıs Cumhuriyeti’ni tanımaya ve kapalı Maraş’ı açmaya alenen beyan etmeye davet etti. Yapılan açıklamaya göre Papadopulos Türkiye’nin, önümüzdeki başkanlık seçimlerinin sonuçları konusunda sahte duygulara kapılmaması (kendini kandırmaması) gerektiğini çünkü yalnız Kıbrıs Cumhuriyeti’ne değil Avrupa Birliği’ne karşı da yükümlülükleri bulunduğunu, AB Konseyi’nin 8 müzakere başlığını oy birliğiyle kapattığını, Kıbrıs’ın da 6 başlığı daha tek taraflı veto ettiğini söyledi. Antigonis Papadopulos önce Ankara tarafından ilerleme adımları atılmadan Türkiye için yeni üyelik başlıklarının açılmaya çalışılması tahrik edicidir dedi.”

Bu mesajın da Türkiye-AB Karma Parlamenterler Toplantısı çerçevesinde iletildiğini yazan gazete devamla Theoharus’un sözlerine yer verdi.

“ANASTASİADİS TÜRKLER ARASINDA SEVİLİYOR”

Aynı gazete “Anastasiadis Türkler Arasında Seviliyor” başlıklı haberinde ise AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu’nun, Türk tarafındaki politikacıların Rum başkanlık seçimlerinden çıkacak sonuçla ilgili tercihlerini açıkladığına işaret ederek Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, TC Avrupa Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, DP Başkanı Serdar Denktaş ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün’ün çeşitli açıklamalarını örnek gösterdiğini yazdı.

Habere göre bu açıklamalarda, Rum tarafındaki seçimlerden ortak mantığa sahip bir lider çıkması, Anastasiadis’in daha ılımlı olduğu ve Kıbrıs sorununa ilişkin bir şeylerin değişmesi ümitlerinin dile getirildiğini belirten Kiprianu “Denktaş ve Özgürgün, Anastasiadis seçilirse istediklerini kabul edeceğinden emin görünüyorlar” ifadesini kullandı.

Öte yandan Fileleftheros Rum başkanlık seçimlerine yönelik kampanya çalışmalarının, seçim yasaklarının başlayacağı bu gece yarısı sona ereceğini kaydetti.