Lefkoşa, 27 Ekim 19 (.): Avrupa Komisyonu’nun KKTC’den Rum tarafına tahin ve meyve suyu gibi  işlenmiş gıdaların da girmesine izin verilmesi için Yeşil Hat Tüzüğü’nü genişletmeyi  tartışmakta olduğu, tüzük kapsamının genişletilmesi niyetiyle ilgili raporu da Rum Meclisi’ne ulaştırdığı bildirildi.
Haftalık Simerini’nin haberine göre raporda, “Komisyon, işlenmiş  gıdaların ve gıda ile temasa giren maddelerin (Güney’e) geçişini kolaylaştıracak bir mekanizma uygulanmasını öneriyor” deniliyor.
Rum Dışişleri Bakanlığı’nın, gıda ve kamu sağlığını gerekçe göstererek bu değişikliği kabul etmediğini açıkladığı kaydedilen haberde, “Tehlike çanını, KKTC’de denetim yapmaları mümkün olmadığı gerekçesiyle Rum sağlık birimlerinin çaldığı” ileri sürüldü.
Rum Dışişleri Bakanı’nın açıklamalarını kaynak göstererek Yeşil Hat Tüzüğü’nün, daha etkin olabilmesi ve var olan sorunların göğüslenebilmesi için gözden geçirme aşamasında olduğunu da belirten gazete “Hükümet’in, incelenmek üzere gündeme getirdiği konulardan biri de ticari faaliyetin güçlendirilmesi için, ters yönde; özgür bölgelerden işgal bölgelerine ticarettir” ifadesini kullandı.
Rum tarım örgütlerinin de,  Kıbrıslı Türk ve Rum üreticiler arasındaki haksız rekabet, KKTC menşeli gösterilen Türkiye ürünlerinin Güney’e girmesi konularını Rum meclisinin gündemine getirdiği  belirtilen haberde, ara bölgenin güvenlik önlemlerinin yeniden gözden geçirildiğini ve Rum Savunma Bakanlığı’nın yüksek risk noktalarına kamera yerleştirmekte olduğu da belirtildi. 
(ŞA/HÖ)
**************