Rum Savunma Bakanı Fotis Fotiu’nun, Sayıştaylıkla işbirliği içerisinde, 54 değişik tipteki 11 milyon mühimmatın imha edilmesi amacıyla ihaleye çıkılması talimatı verdiği belirtildi.

Fileleftheros gazetesi, izlenilecek imha sürecinin iki ayakta gerçekleştirileceğini, bunlardan birincisinin Savunma Bakanlığı tarafından hazırlanan ilgili listede bulunan mühimmatların, ikincisinin ise gelecek dört yıl içerisinde, ortaya çıkması muhtemel askeri malzemelerin imha edilmesini öngördüğünü yazdı.

Rum Savunma Bakanlığı’nın açtığı ihaleye biri Rum diğeri İspanyol olmak üzere iki şirketin başvurduğunu yazan gazete, Rum şirketin, birinci grup (mermi) mühimmatı satın almak için Savunma Bakanlığı’na 200 bin Euro ödeme yapacağını, Rum şirketin ayrıca imhadan dolayı ortaya çıkacak metalleri de kendi yararı için değerlendirebileceğini de belirtti.

Habere göre İspanyol şirket ise ikinci ve üçüncü grup mühimmatları imha etmekle yükümlü olacak. İspanyol şirket ayrıca imha  işlemlerini Güney Kıbrıs’ta gerçekleştirme olanağına sahip olmasına karşın bunu yurt dışında yapacağı konusunda Rum Savunma Bakanlığı’na bilgi verdi. Böylelikle ikinci ve üçüncü grup kapsamındaki mühimmatlar imha için yurt dışına götürülecek.