Çocuklarda enfeksiyon hastalıklarıyla görülen ateşin tek başına bir hastalık olmadığını, altta yatan hastalığın işareti olduğunu anlatan Yrd. Doç. Dr. Nureddin Vurgun, ateş konusunda bilinmesi gerekenleri anlattı

“Bebeklik ve çocukluk çağında anne ve babaları en çok endişelendiren durumların başında “ateş” geliyor” diyen Yrd Doç Dr Nureddin Vurgun, “Aileler kendilerinde telaş uyandıran bu durumla sık sık karşı karşıya geliyor. Zaten enfeksiyon hastalıkları en sık olarak bağışıklık sistemi olgunlaşmasını henüz tamamlamamış olan 3 yaşın altındaki bebek ve çocuklarda görülüyor. Bu açıdan anne ve babaların ateşin nasıl oluştuğu, nasıl ölçülüp değerlendirildiği, ateşe neden olan ciddi bakteri enfeksiyonlarının belirti ve bulgularının neler olduğu, ne zaman ve nasıl tedavi edilmesi gerektiği konularında bilgi sahibi önem taşıyor. Ateşten şüphelenildiğinde, çocuğunuzun mutlaka vücut ısısı ölçülmelidir” dedi.

Ateş konusunda ne zaman doktorun aranması konusuna açıklık getiren Dr Vurgun, “Çocuğunuzun durumu hakkında yorum yapmakta zorluk çektiğinizde en iyi yöntemin, doktorunuza danışmak olduğu unutmayın. Eğer 3 ay veya daha küçük bebeğinizin ateşi makattan 38 ° C ve üzerinde ise, 3-6 aylık bebekte 38,3 ° C ve üzeri olan ateşte, 6 aydan büyük bebekte 40 ° C ateş ölçülüyorsa, eteşle beraber çocuğunuzda susturulamayan sürekli ağlama, ateş düşmesine rağmen huzursuzluğun devam etmesi, sürekli uyuklama hali, bilinç bulanıklığı ve sayıklama, ateşle beraber vücutta kızarıklık bulguları varsa, susuzluk bulguları (ağlarken gözyaşı olmaması, bıngıldakta çöküklük, dudak ve ağız içi kuruluğu, idrar miktarında azalma gibi) mevcutsa, daha öncesinde veya ateşli iken havale geçirmiş ise, 72 saatten daha uzun süre ateşi devam ediyor ise, ateşle beraber öksürük, kulak ağrısı, boğaz ağrısı, ense sertliği, sık idrara çıkma, idrar renginde değişiklik, karın ağrısı, kusma, ishal, eklemlerde kızarıklık, eklem hareketlerinde kısıtlılık ve şişme mevcut ise, doktorunuzu mutlaka aramalısınız” diye konuştu.

Doktor Vurgun, ateşli çocukta hatalı uygulamaları ise şöyle anlattı: “Çok soğuk ve belli bölgelere konup bırakılan bezler titremeye neden olarak ateşin daha da yükselmesine yol açar. Alkol ve sirke ile vücudu silmek. Üşüyebilir korkusu ile giysilerini çıkartmamak ve daha çok giydirmek.Çok sıcak veya çok soğuk içecekler vermek.Yanlış ateş düşürücü kullanmak. Aşırı dozda veya eksik dozda ilaç kullanmak. Uygun aralıklarda ateş düşürücü kullanmamak. 12 yaş altındaki çocuklarda viral enfeksiyonlar olduğunda doktora danışmadan aspirin kullanmak.”