Anastasiadis’in Yurtdışı Programı

Haravgi gazetesine göre Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis, Anastasiadis’in 17 Eylül tarihinde Londra’ya gideceğini belirtti.

Anastasiadis’in burada ülkenin Başbakanı David Cameron ile görüşeceğini söyleyen Hristodulidis, görüşmeyi gerek Kıbrıs sorunu, gerek müzakereler masasında görüşülen konular, gerekse ikili ilişkiler açısından çok önemli olarak addettiklerini ifade etti.

Anastasiadis’in 19 Eylül tarihinde Chicago’ya giderek ABD Kongresi üyeleriyle görüşeceğini, Amerikan-Yahudi Birliği Genel Kurulu’nda konuşma yapacağını ve ABD’de kalan Kıbrıslı Rumların düzenleyeceği bir etkinliğe katılacağını belirten Hristodulidis, 22 Eylül’de ise Anastasiadis’in BM Genel Kurulu toplantılarına katılmak üzere New York’a geçeceği bilgisini verdi.

Hristodulidis’e göre, Anastasiadis burada BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el-Sisi ile görüşecek, ayrıca Çin ve Rusya heyetlerinin liderleriyle bir araya gelecek.

Hristodulidis, New York’ta Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesinin temsilcileriyle çalışma yemeğine de katılacak olan Anastasiadis’in, ayrıca Brookings Enstitüsü’nün etkinliğinde konuşma yapacağını, bunun yanı sıra Noble Şirketi CEO’su ile görüşeceğini belirterek, diğer ülke ya da hükümet liderleriyle görüşmeler ayarlanmasının beklendiğini ifade etti.

Hristodulidis, Anastasiadis’in, 29 Eylül’de BM Genel Kurulu kürsüsüne çıkarak konuşma yapacağını da belirtti.

Anastasiadis’in 13-19 Ekim tarihlerinde Çin’e, Kasım ayı başlarında ise Ürdün’e gideceğini söyleyen Hristodulidis, komşu diğer ülkelere ziyaretler gerçekleştirilmesi için istişarelerde bulunulduğu bilgisini paylaştı.

Anastasiadis’in Çin’in ardından Avrupa Parlamentosu’ndaki Avrupa Halk Partisi zirvesine katılmak üzere İspanya’ya gideceğini ve burada birçok mevkidaşıyla görüşeceğini söyleyen Hristodulidis, Anastasiadis’in ayrıca Malta’da İngiliz Milletler Topluluğu (Commonwealth) toplantısına ve Paris’te iklim değişikliğiyle ilgili AB toplantısına katılacağını belirtti.