“BIDEN BEYAZ SARAY’DA DOĞUM GÜNÜ PASTASIYLA BEKLEDİ”

ABD, BM HİMAYESİNDE YENİ BİR YOĞUN MÜZAKERELER TURU AÇILMASINI BEKLİYOR

ANASTASİADİS  “HİDROKARBONLAR KIBRIS CUMHURİYETİ’NE AİTTİR... DOĞAL GAZDAN YARARLANMAK İSTEYENLER ÇÖZÜM İÇİN ÇALIŞSIN”

“RUMLARIN TÜRKİYE’YE VE DİYALOĞA GÜVENİNİN TESİS EDİLMESİ İÇİN CESUR TEDBİRLER GEREK”

45 DAKİKA YERİNE BİR SAAT SÜREN GÖRÜŞMEDE HEM ANASTASİADİS’İN DOĞUM GÜNÜ, HEM DE RUM HALKININ “BAĞIMSIZLIK GÜNÜ” KUTLANDI

 Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis dün ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile Beyaz Saray’da görüştü. Görüşmede, Anastasiadis’in doğum günü olması vesilesiyle pasta kesilerek kutlama da yapıldı. Washington’un Maraş önerisine destek verdiği, ABD Başkanı Barack Obama’nın emri ile Anastasiadis’e, istediği her konuda Biden’le direkt iletişim olanağı tanındığı haber verildi.

Fileleftheros haberi “Beyaz Saray ile Direkt Hat... Başkan Obama’nın Direktifiyle Anastasiadis ile Biden Arasında Direkt İletişim... Washington’dan Maraş Önerisine Destek” başlık ve spotlarıyla manşete çekti.

“BIDEN ANASTASİADİS’İ BEYAZ SARAY’DA DOĞUM GÜNÜ PASTASIYLA BEKLEDİ”

Haberi, görüşmeyi yansıtan bir de fotoğrafla destekleyen gazete fotoğraf altında; “Beyaz Saray’da Anastasiadis’in doğum günü unutulmadı. ABD Başkan Yardımcısı kendisini Amerikan Başkanlık Sarayı’nda pasta ile bekledi. Beyaz Saray’dan yapılan görüşmeyle ilgili açıklamada, Başkan Yardımcısı Biden’ın doğum günü nedeniyle Anastasiadis’e iyi dileklerini ifade ettiği, Kıbrıs halkına da 1 Ekim dolayısıyla daha nice 50 bağımsızlık yılları dilediği belirtildi” ifadeleri yer aldı.

Gazete, Amerikan hükümetinin, Başkan Yardımcısı Joe Biden aracılığıyla, Kıbrıs müzakerelerinde yeni bir dinamik ve yeni bir ivme gerektiğini vurguladığını ve bu şekilde Anastasiadis’in, Rumların müzakerelere güvenmesine yardımcı olacak katalizör bir hareket gerektiği tezine katıldığı imasında bulunduğunu yazdı.

Edindiği bilgilere dayanarak her iki tarafın da Maraş’ın Rumlara verilmesine değindiğini belirterek bunun, Biden’ın değişmez tezi olduğu da savunan gazete, ABD-Güney Kıbrıs ilişkilerindeki yeni ortamı da teyit eden dünkü görüşmenin ana karakteristiğinin Obama’nın emriyle Anastasiadis’e, istediği konuda Biden’le direkt iletişim kurabilme olanağı tanınması olduğuna dikkat çekti.

Gazete “Maraş Üzerinden Hareket... Biden ve Anastasiadis Katalizör Hareket Gerektiği Konusunda Anlaştı... Hidrokarbonlar Kıbrıs Cumhuriyeti’ne Aittir” başlığıyla iç sayfasında detaylandırdığı haberinde özetle şunları yazdı:

“Anastasiadis görüşmenin sıcak bir ortamda gerçekleştiğini ve Amerikan Başkan Yardımcısı’nın Kıbrıs Cumhuriyeti’ni ‘bölgede güvenlik ve istikrarın ileri götürülmesi uluslararası çabasındaki güçlü ortak olarak’ takdir ettiğini söyledi.

Amerikan hükümeti Başkan Yardımcısı aracılığıyla, Kıbrıs sorununun derhal çözülmesi gerektiği resmi görüşünü, Anastasiadis’e baskı yapmadan bildirdi. Müzakerelerde yeni bir ivmeye ve yeni bir dinamiğe ihtiyaç olduğunu belirterek, Kıbrıs halkının müzakerelere güvenebilmesine yardımcı olacak katalizör bir harekete ihtiyaç olduğu konusunda Kıbrıslı lidere katıldığını açıkça ima etti.

ABD, BM HİMAYESİNDE YENİ BİR YOĞUN MÜZAKERELER TURU AÇILMASINI BEKLİYOR

Edinilen bilgilere göre iki taraf, Biden’ın da değişmez tezi olan, Maraş’ın yasal sakinlerine iadesiyle ilgili öneriye değindi.

Beyaz Saray’dan yapılan resmî açıklamada ‘Başkan Yardımcısı (Biden) ABD’nin Kıbrıs’ın iki bölgeli, iki toplumlu federasyon olarak yeniden birleşmesine bağlılığını ve BM himayesinde yeni bir yoğun müzakereler turu açılmasını beklediğini’ teyit etti.

Aynı açıklamada Başkan Yardımcısı Biden’ın ‘Doğu Akdeniz’deki ülkeler arasındaki işbirliğinin genişleme perspektifini de kutladığı’ vurgulandı. Amerikan tarafı, Akdeniz’in maden zenginliğinin bölge ülkeleri için bir hediye olduğuna ve istikrar sağlayıcı olarak işleyeceğine inanıyor, İsrail’in ve (İsrail’in) Kıbrıs’la ilişkilerinin rolünü önemli buluyor.

Görüşmede doğal gaz bulunmasından sonra Kıbrıs’ın yeni jeopolitik rolü de ele alındı. Anastasiadis Amerikalıların ‘Kıbrıs’ın, bölgenin doğal zenginliğinin değerlendirilmesi için geniş bir ittifak kurulmasındaki rolünün, Kıbrıs’ın şu ana kadar büyük ölçüde başarmaya çalıştığı liderlik rolünü oynaması halinde etkin olacağını teslim ediyorlar.’

“HİDROKARBONLAR KIBRIS CUMHURİYETİ’NE AİTTİR... DOĞAL GAZDAN YARARLANMAK İSTEYENLER ÇÖZÜM İÇİN ÇALIŞSIN”

Anastasiadis –en küçük bir yanlış anlama olmaması için- doğal gaz konusunun Kıbrıs sorununun çözümüne bağlanmadığını vurguladı. ‘Hidrokarbonlar, bütün vatandaşları kapsayan Kıbrıs Cumhuriyeti’ne aittir. Bu zenginliği değerlendirmek isteyenler, kimsenin itiraz etmeyeceği ve aynı zamanda bu zenginlikten herkesin verim elde etmesine fırsat tanıyacak bir çözüm bulunması için çalışsın. Dolayısıyla hidrokarbonlar konusu ancak çözümden sonra görüşülebilir’ dedi.

Başkan Anastasiadis Biden’e Lefkoşa’nın tezlerini de anlattığını söyledi. ‘Özellikle Kıbrıs sorununa çözüm için özlü bir diyaloğa başlamadaki kararlılığımızı anlattım’ diyen Anastasiadis ‘Yeni bir prosedürün ve yeni bir diyaloğun, mutlu sona varacağı yeni bir sürece varabileceğimizi garanti etmesi için yeni bir dinamik yaratılması gerektiğini vurguladım’ ifadesini kullandı.

“RUMLARIN TÜRKİYE’YE VE DİYALOĞA GÜVENİNİN TESİS EDİLMESİ İÇİN CESUR TEDBİRLER GEREK”

Anastasiadis’e göre prosedürün olumlu bir sonu olabilmesi için ‘bir yandan Kıbrıslı Rumların Türkiye’ye ve diyaloğa güveninin tesis edilmesi için -özellikle Türkiye tarafından- cesur tedbirler gerektiğini söyledi. Bu konu Anastasiadis’i de Amerikalıları da çok meşgul ediyor, referandumdan önce Kıbrıs halkına baskı ve şantajdan kaçınılması için 2004 deneyimi de rehber oluyor. Amerika’nın Ada vatandaşlarının rıza göstermeyeceği planın kabul edilmesi için baskı yapmayacağı açıkça ortaya konuldu.

Anastasiadis bazı tedbirler aracılığıyla oluşan ve hiç kuşkusuz bir perspektif veren, ilgiyi odaklayan ve uygun olumlu ortamı yaratan bir dinamikten söz etti. Nikos Anastasiadis, Amerikalı muhataplarının tezlerini tamamen anladığını düşünüyor. ‘Yeni iyi bir başlangıcı başarabilmemiz yönünde çok çalışacakları’ ümidini dile getiren Anastasiadis ‘özlü ve etkin bir müdahaleye dönüşmesini istediğim ve ümit ettiğim yükselmiş bir ilgi bekliyor ve umuyorum’ dedi.”

Gazete, Beyaz Saray’daki Anastasiadis-Biden görüşmesine Rum tarafından Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, Sözcü Hristos Stilianidis, Washington’daki Rum Büyükelçi Yorgos Sakalli ve Anastasiadis’in Diplomatik Büro Şefi; Amerikan tarafından da Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı William Berns, Başkan Yardımcısı’nın Ulusal Güvenlik Danışmanı Sullivan ve Beyaz Saray’ın diğer yetkililerinin katıldığını yazdı.

ANASTASİADİS’E İSTEDİĞİ KONUDA BIDDEN’LE DİREKT İLETİŞİM OLANAĞI

Alithia “Beyaz Saray ile Direkt Hat” başlıklı haberine “Biden dünkü görüşmelerinde Nikos Anastasiadis’e, Amerikan Başkanı Barack Obama’nın, Kıbrıs Cumhuriyeti Başkanı’nın Amerikan Hükümeti Başkan Yardımcısı ile istediği konuda (!) doğrudan iletişim kurması arzusunu iletti” ifadesiyle giriş yaptı.

Gazete dünkü görüşmenin odak noktasının Kıbrıs sorunuyla birlikte, Güney Kıbrıs’ın Doğu Akdeniz bölgesindeki yükselen rolü olduğuna işaret ettiği haberinde özetle şu detayları verdi:

“Kıbrıs sorununda yeni bir dinamik gerektiği Amerikan tarafınca tanınırken Washington Kıbrıs’ı istikrar noktası olarak niteledi ve bölgesel işbirliği üssü olabileceğine inanç belirtti. Kıbrıs’ın, münhasır ekonomik bölgesi içerisindeki doğal kaynaklarını kullanmanın Kıbrıs’ın egemenlik hakkı olduğunu da tanıdı.

Beyaz Saray’daki görüşmede ABD Başkan Yardımcısı’nın, Kıbrıs’ı, bölgede istikrar ve güvenliğin ileri götürülmesiyle ilgili uluslararası çabadaki güçlü ortak olarak takdir etti. Görüşmeyle ilgili Beyaz Saray tarafından yapılan yazılı açıklamada ‘Başkan Yardımcısı ABD’nin, Kıbrıs’ın iki bölgeli, iki toplumlu federasyon olarak yeniden birleşmesine bağlılığını ve ABD’nin BM himayesinde yeni bir yoğunlaştırılmış müzakere turu başlamasını bekliyor’ denildi. ‘İki liderin, müzakerelerde yeni bir ivme gerektiğinde anlaştığına’ işaret edildi.

45 DAKİKA YERİNE BİR SAAT SÜREN GÖRÜŞMEDE HEM ANASTASİADİS’İN DOĞUM GÜNÜ, HEM DE RUM HALKININ “BAĞIMSIZLIK GÜNÜ” KUTLANDI

Biden ‘Doğu Akdeniz’in iki ülkesi arasındaki işbirliğinin genişleme perspektiflerini kutladı’ da denilen açıklamada Başkan Yardımcısı’nın doğum günü nedeniyle Anastasiadis’e ve 50’nci bağımsızlık yılını kutlayan Kıbrıs halkına iyi dileklerde bulundu’ denildi.

Biden-Anastasiadis görüşmesi 45 dakika olarak planlanmışken bir saat sürmesi, Amerika’nın bu dönemde Kıbrıs’a ve Kıbrıs sorununa verdiği önemin göstergesidir.

Başkan Anastasiadis görüşme sonrasında basına yaptığı açıklamada Beyaz Saray’daki görüşmenin çok sıcak bir ortamda gerçekleştiğini kaydederek memnuniyet belirtti ve Amerika’nın daha yüksek düzeyde katılımı beklentisini ve ümidini dile getirdi.”
 
Politis “ABD İle İlişkilerde Yeni Dönem... Direkt İletişim Hattı... Maraş Önerisine Dolaylı Destek” başlıklı manşet haberinde Güney Kıbrıs-ABD ilişkilerinde yeni bir sayfa açıldığını, Anastasiadis’in Biden ile dünkü görüşmesinin, Biden’in Anastasiadis’i, gerek gördüğünde kendisiyle direkt irtibata geçmeye davet etmesi ile Rum-Amerikan ilişkilerinde bir dönüm noktası olduğunu yazdı.

Gazete Biden’ın, Anastasiadis’in kendisiyle direkt iletişim olanağı olmasına, ABD Başkanı Obama’nın onay verdiğini söylediğini de yazdı.

Haravgi de haberi “ABD Yoğun Müzakereler İstiyor... Anastasiadis Biden’ın İlgisinin Kıbrıs Sorununda Özlü Müdahaleye Dönüşmesini Umuyor” başlığıyla okurlarına aktardı.