Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Güney Kıbrıs’ın vatandaşlık verilmesi konusunda AB tarafından hedef alındığını söyledi.

Alithia ve diğer gazeteler, Avrupa Komisyonu’nun, aralarında Güney Kıbrıs’ın da bulunduğu üç ülkeyi, altın pasaportlar konusunda rapor yayımlaması haberine ve bu konuda yapılan açıklamalara geniş yer verdi.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastastasiadis, katıldığı bir etkinlikte yaptığı açıklamada, vatandaşlıkların verilmesi konusunda, Güney Kıbrıs’ın AB tarafından hedef alındığını belirterek, bunu, maksatlı ve rekabet nitelikli şeklinde değerlendirdi.

Güney Kıbrıs’ın, AB tarafından verilen vatandaşlıkların sadece yüzde 0.3’ünü verdiğini belirten Anastasiadis, AB üyesi diğer ülkeler tarafından on binlerce vatandaşlık verildiğine işaret etti. Anastasiadis, “Yılda verilen 180 bin vatandaşlığın yüzde 3’ünden endişe duyuyorlar” ifadesini de kullandı.

Anastasiadis, Güney Kıbrıs’ın, ya rekabet, ya da başka nedenlerden dolayı hedef alındığını savundu.

Ülkede, tek bir terör faaliyetinin gözlemlenmediğini, Avrupa’daki terör eylemleriyle bir bağlantının da tespit edilmediğini belirten Anastasiadis, buna karşın futbol takımı sahipleri ve büyük altyapı sahipleri ülkeler tarafından Güney Kıbrıs’a eleştiri yapıldığını ifade etti.

Çifte standardın sona ermesi gerektiğini ifade eden Anastasiadis, Kıbrıs’ın, Avrupa vatandaşlığına sahip olma olanağı sunan 20 ülke arasında en katı kriterlere sahip olduklarını söyledi.

AVROMOPULOS

Göç, İçişleri ve Vatandaşlıktan Sorumlu Avrupa Birliği Komiseri Dimitris Avramopoulos, Rum Haber Ajansı’nın sorusunu yanıtında Avrupa Komisyonu’nun mesaj ve niyetinin, suçlamalar yöneltmek değil, tüm AB üyesi ülkelerin faydasına yönelik işbirliği yapmak olduğunu belirtti.

Avromopulos, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’i gayet dikkatli dinlediklerini söyleyerek, sözkonusu raporun, başta da söylediği gibi, herhangi bir üye ülkeye suçlamalar yöneltmek olmadığını ifade etti.

KOMİSYON DAHA FAZLA DİKKAT İSTEDİ

Alithia, “Kıbrıs, Malta ve Bulgaristan İle Birlikte Hedef Tahtasında-Vatandaşlık ve İkamet İznine İlişkin Kıbrıs Programı-Anastasiadis, AB Tarafından Kıbrıs’ın Hedef Alındığını Görüyor” başlıklı haberinde, Avrupa Komisyonu’nun dün yayımlanan raporunda, Güney Kıbrıs, Malta ve Bulgaristan’dan, yatırımcılara verdiği altın pasaport veya altın vize programı konusunda dikkatli olmasını istediğini yazdı.

Habere göre, AB Adalet, Tüketici ve Cinsiyet Eşitliği Komiseri Vera Jourova, raporu sunarken yaptığı açıklamada, yukarıda ifade edilenlerin sadece söz konusu üç ülke geçerli olmadığını söyledi ve Avrupa Komisyonu’nun kollarının bağlı kalmasının mümkün olmadığını ifade etti.

Jourava ayrıca bu nedenden dolayı yıl sonuna kadar düzenli olarak programları inceleyecek bir özel grubun kurulması çağrısında bulundu.

Gazete, komisyonun, üç ülkenin, yatırımcılara, normal vatandaşlık statüsünden daha az katı koşullar altında vatandaşlık dağıttığına vurgu yaptığını belirtti.

Fileleftheros gazetesi “AB: Kıbrıs Mercek Altında-Altın Pasaportlar İçin Eylem Grubu-Tedbir Alınmasına ilişkin Uyarı” başlıklı haberinde, Avrupa Komisyonu’nun, altın pasaportlar konusunda, 2019 yılı sonuna kadar koyduğu zaman takvimiyle AB üyesi ülkeler tarafından uzmanlar grubunun oluşturulmasını tavsiye ettiğini yazdı.

Gazete, komisyonun, AB’nin güvenliği için ortaya çıkan tehlikelerin ele alınması hedefine sahip olduğunu; bununla birlikte gerekmesi halinde tedbirler alacağı yönünde uyarıda da bulunduğunu belirtti.

PETRİDİS

Habere göre, Rum İçişleri Bakanı Konstantinos Petridis, Güney Kıbrıs tarafından altın pasaportların verilmesinden kaynaklanan tehlikelere ilişkin söylemleri ret etti.

Uygun kontrollerin yapıldığını ifade eden Petridis, katı kriterlerden bahsederken, AGİT ve Monevyal gibi uluslararası örgütlerle işbirliği yapıldığına dikkat çekti.

Petridis, Güney Kıbrıs’ın verdiği vatandaşlıkların yüzde 0.3’ü geçmediğini yineledi.

PRODROMU DA AÇIKLAMA YAPTI

Politis’in “Anastasiadis, AB’nin Görüşlerini Duymaya Niyetli Değil-Altın Pasaportlar Teslim Edilmedi-Anastasiadis Altın Pasaport Teslim Etmedi-Hedef Almanın Arkasına Gizlendi” başlıklarıyla gerek manşetten, gerekse iç sayfadan verdiği haberde, Rum Hükümet Sözcüsü Prodromos Prodromu’nun açıklamalarına yer verdi.

Gazete, Prodromu’nun, katıldığı bir radyo programında, raporun içeriğini yorumlamakta pek istekli davranmadığını yazdı.

Habere göre, Güney Kıbrıs’ın, 2018 yılı içerisinde altın pasaportlara ilişkin yaptığı düzenlemenin komisyonu ikna edemediğine ilişkin soruyu yanıtlamaktan kaçınan Prodromu, “Pasaport satmadıklarını, bazı kriterlerle pasaport verdiklerini” ifade etti.

Daha sonra yaptığı açıklamada Güney Kıbrıs’ın hedef alındığına ilişkin komplo teorilerine atıfta bulunan Prodromou, uluslararası basındaki “kötü niyetli” haberlerden ve “binlerce mültecinin işgal hattından taşınmasına ilişkin organize çabadan” söz etti.