LİEBERMAN’DAN TÜRKİYE’YE “SERT” MESAJ

 İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman dün Güney Kıbrıs’a giderek Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ve Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’le bir araya geldi.

Fileleftheros ve diğer gazeteler, İsrail Dışişleri Bakanı Lieberman’ın dün Kasulidis’le gerçekleştirdiği görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Türkiye’ye “sert mesaj” verdiğini belirtirken Lieberman’ın temasları sonrasında ise Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in 2 Aralık tarihinde İsrail’e resmi ziyaret gerçekleştireceğinin duyurulduğunu yazdılar.

Gazete: “Önemli Gelişmeler Yolda – Anastasidis’in İsrail’i 2 Aralık’ta Ziyaret Edeceği Açıklandı – İsrail Dışişleri Bakanı’ndan Ankara’ya Sert Mesaj” başlıkları altında verdiği haberinde, İsrail Dışişleri Bakanı Lieberman’ın dün Güney Kıbrıs’a gerçekleştirdiği ziyaret ve temaslarının “daha önemli gelişmelerin habercisi olduğunu” yazdı.

Gazete, Lieberman’ın dünkü temaslarıyla ülkesi ile Güney Kıbrıs arasındaki ikili ilişkilerin ve Yunanistan’ın da dahil olacağı üçlü ilişkilerin geliştirileceği mesajının verildiğini vurgularken Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in 2 Aralık’ta İsrail’e gerçekleştireceği resmi ziyaretin bu çerçevede önemli bir durak teşkil edeceğini belirtti.

Gazete, Anastasiadis’in İsrail ziyaretinde iki ülkenin önemli açıklamalarda bulunmasının beklendiğini öne sürdü.

Öte yandan, Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis ile Lieberman’ın dün gerçekleştirdikleri görüşmede, Anastsasiadis ve İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun karara bağlamaları öngörülen konuları ele aldıkları vurgulandı.

Habere göre, Lieberman görüşme sonrasında yaptığı açıklamada, Güney Kıbrıs ile İsrail arasında, gerek ikili gerekse bölgesel düzeyde istişarelerin devam etmesi umudunu dile getirerek Güney Kıbrıs’ın Orta Doğu’daki tüm olaylara ilişkin çok dengeli bir tutum izlediğini vurguladı.

Gelecek yıl içerisinde doğal gaz yataklarının araştırılması konusunda stratejik bir başarıya imza atılacağını umut ettiğini belirten Lieberman “Ekonomik açıdan büyük bir iş ve birçok yatırım var ancak siyasi açıdan bir o kadar da hassas bir konu. Bu durumu çok hassas bir biçimde yürütmeye çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

Lieberman, gelecek yıl içerisinde, uluslar arası şirketlerin kesin sorumluluklarının olacağı uluslar arası bir ortaklık çerçevesinde elle tutulur sonuçlar elde etmelerinin mümkün olacağını öne sürdü.

Açıklamasında Türkiye’ye de seslenen Lieberman, Güney Kıbrıs’ın bütünlüğüne ve sözde MEB’inde doğal gaz araştırmaları yapma yönündeki egemenlik hakkına saygı duyduklarını belirtti ve Orta Doğu’nun sorunlarına eklenecek her türlü ek gerginliği gereksiz addettiklerini vurguladı.

Lieberman: “Aralarından Türkiye’nin de bulunduğu bölgedeki tüm ülkelerin tüm komşularının egemenliğine saygı göstereceğini umuyoruz” şeklinde konuştu.

Tüm uluslar arası normlara ve yükümlülüklere saygı gösterilmesinin önemli olduğunu hem İsrail hem de Güney Kıbrıs’ın, mevcut hassas ve karmaşık durum karşısında sorumluluk içerisinde davranmaya çalıştıklarını öne süren Lieberman, “Ekonomik bölgenize (MEB) ilişkin son dönemde yaşanan anlaşmazlık konusunda AB’nin gerçek bir arabulucu görevi üstlenme gücünü bulmasını dilediğini” sözlerine ekledi.

Gazete, Kasulidis’in ise görüşme sonrasında yaptığı açıklamada, iki ülke arasındaki diyalogun yakın işbirliği ve uluslar arası örgütlerde koordinasyonla diğer platformlarda da geliştirilmesinden söz ettiğini vurguladı.

Habere göre, Lieberman, bugünkü temasları çerçevesinde ise Rum Meclisi ve KS EDEK Başkanı Yannakis Omiru ve Rum Meclisi Dışişleri Komitesi Başkanı Averof Neofitu’yla görüşecek.

Alithia gazetesi ise konuya ilişkin haberini: “İsrail 2015’te Enerji Ortaklığı Öngörüyor – Anastasiadis 2 Aralık’ta Tel Aviv’e” başlıkları altında verirken Lieberman ve heyetinin dün Kasulidis ve heyetiyle gerçekleştirdikleri görüşmede, iki ülkenin Mısır veya diğer komşu ülkelere doğal gaz satma konusunda gelecek yıl elle tutulur sonuçlar alabilecekleri mesajını verdiğini yazdı.

Gazete, Lieberman ve Kasulidis’in açıklamalarını da yansıttığı haberinde, Lieberman’ın daha sonra Anastasiadis’le 45 dakika süren bir görüşme yaptığını ve görüşme sonrasında açıklama yapılmadığını da aktardı.

Politis: “Koordinasyon Görüşmesi – Anastasiadis 2 Aralık’ta İsrail’de”.

Haravgi: “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Egemenliğine Saygı – Krizi Ankara Bitirmeli”.

Simerini: “Tel-Aviv’den Türkiye’ye Sert Mesaj”.