RUM LİDER İRLANDA’DAN BRÜKSEL’E GEÇECEK

 Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, İrlanda’da gerçekleştirdiği temaslar çerçevesinde, İrlanda Cumhurbaşkanı, Başbakanı ve İrlanda Parlamentosu başkanıyla temaslarda bulunduğu haber verildi.

Anastasiadis’in İrlanda temasları sırasında ikili ilişkiler, Kıbrıs sorunu ve İngiltere’nin AB’den çıkma kararının ardından “AB için ertesi gün” konularının ele alındığını yazan Politis gazetesi, Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis’in konuyla ilgili açıklamalarına yer verdi.

Gazeteye göre, İrlanda temasları sırasında Anastasiadis’e eşlik eden Hristodulidis, Anastasiadis’in İrlanda Başbakanı Enda Kenny ile gerçekleştirdiği görüşmeye değinerek, Güney Kıbrıs ile İrlanda’nın, İngiltere’nin AB’den çıkmasının iki ülkeye etkilerini araştırması için bir çalışma grubu kurulmasına karar verdiklerini belirtti.

Gazeteye göre, bunun iki ülke arasındaki üst düzey ilişkileri yansıtan çok yapıcı bir görüşme olduğundan da söz eden Hristodulidis, Kayıp Şahıslar Komitesi çalışmalarıyla ilgili üçüncü büyük bağışçı ülkesi olan İrlanda’nın aynı zamanda Kıbrıs’taki BM Barış Gücü’nde (UNFICYP) yer alan ilk ülkelerden olduğuna da dikkat çekti.

Gazeteye göre, Brexit’le ilgili çalışma grubu konusunda ise Hristodulidis, iki ülkenin haklarının tam anlamıyla garantiye alınması için işbirliği yolları aranacağını ifade etti.

Görüşmede, ticaret ve turizm konuları üzerinde durularak, ekonomik alandaki ilişkilerin güçlendirilmesi konularının da ele alındığını belirten Rum sözcü, görüşme gündeminde, mülteci krizi, Suriye’deki gelişmeler ve bölgesel gelişmelerin yanısıra vize serbestisi konusu ve Türkiye-AB ilişkilerinin de bulunduğunu belirtti.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile eşi Andri Anastasiadis’in, İrlanda Cumhurbaşkanı Michael Higgins ve eşi tarafından resmi törenle karşılandıklarını yazan gazete, Anastasiadis ile Higgins’in daha sonra heyet üyeleriyle toplantıya geçtiklerini ve İrlanda Başkanlık Sarayı’nın bahçesine de iki ülkenin dostluğunun sembolü olarak bir ağaç diktiklerini kaydetti.

Gazete, İrlanda Meclisi ve Senatosu başkanlarıyla yapılan temaslarda, Kıbrıs sorununa değinildiğini de belirtti.

Anastasiadis’in İrlanda temasları çerçevesinde bugün Dublin Belediye Başkanı ile görüşeceğini de yazan gazete, Anastasiadis’in ayrıca “Institute of International and European Affairs” isimli düşünce kuruluşunun “Kıbrıs’ın AB’deki rolüyle ilgili vizyonu” konulu etkinliğinde konuşacağını aktardı.

Gazete, Anastasiadis’in bunun akabinde İrlanda’dan ayrılacağını ve Avrupa Konseyi toplantısına katılmak için Brüksel’e gideceğini de ekledi.

Fileleftheros ise haberinde, Anastasiadis’in İrlanda temaslarının gündeminde Kıbrıs sorunu, ticari ilişkiler ve ikili konuların bulunduğunu yazdı.

ANASTASİADİS’TEN YENİ BM GENEL SEKRETERİNE MEKTUP

Öte yandan Politis, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, BM Genel Sekreteri Ban’ın akabinde 1 Ocak 2017’de görevi devralacak olan Antonio Guterres’e dün bir kutlama mektubu gönderdiğini de yazdı.

Gazete, Anastasiadis’in Kıbrıs sorununu çözümü için Guterres’le sıkı işbirliğinde bulunmayı umduğunu dile getirdiğini de ekledi.