OMİRU, “KIBRIS SORUNU YÖNETİM STRATEJİSİ YENİDEN ŞEKİLLENDİRİLMELİ”

 Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Kıbrıs sorununun çözümünün Rum ekonomik krizinin atlatılmasına yardımcı olabileceğini söyledi.

Politis “Çözüm, Çünkü Faydalıdır... Anastasiadis, Ekonomik Yükseliş İçin Yeniden Birleşmeyi Destekliyor” başlıklı haberinde, Anastasiadis’in Güney Kıbrıs’ta hâkim olan kötü ekonomik şartlara karşın Kıbrıs sorununun halen en büyük milli meydan okuma olduğunu belirterek “çözüm ekonomik krizin aşılmasına da yardımcı olabilir” dediğini yazdı.

Habere göre, Kıbrıs sorununun çözümündeki “kararlılığını” yineleyen Anastasiadis, “Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrıslı Türkler olarak bölünmüşlüğü aşacak bir çözümde anlaşırsak bu küçük, bölünmüş ülkenin çok daha büyük kalkınma ve refah fırsatları vardır” dedi.

Anastasiadis,  Türkiye’ye de şu mesajı verdi: “Türk liderliği Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik haklarına itiraz etmek, dinamik ve diğer girişimler düşünmek yerine Kıbrıs sorununu müştereken ve cesur adımlarla çözme zamanımızın gelip gelmediğini sorgulamalıdır. Bu ülkenin insanlarına sadece acı ve bedeli olan yıllanmış bir soruna bir son vermek için müştereken çalışalım”

Gazete, Anastasiadis’in sözkonu açıklamaları 1974’te Karaoğlanoğlu’nda ölen RMMO askeri Andonis Andoniu anısına Palendri’de dikilen anıtın dünkü açılışında yaptığını yazdı.

Fileleftheros ise “Çözüm ve Ekonomi Başkan’ın İki Büyük Bahsi... ‘Dogmatik Retçilik Yaklaşımı Çıkmazı Uzatır” başlıklı haberinde, Anastasiadis’in, Kıbrıs sorununun çözümü ve ekonomik yükselişi Rum tarafının önündeki iki büyük meydan okuma olarak gördüğünü yazdı.

Habere göre Anastasiadis, “Bugün Kıbrıs kritik bir kavşaktadır. Önümüzdeki seçeneklerden biri, kararsızlık ve durgunluk politikasıdır. Dogmatik retçilik yaklaşımı sadece çıkmazı uzatır. Diğer bir seçenek ise milli sorumluluk ve tutarlılıktır.  Vatansever akılcılık ve talepkar gerçekçilik. Hoşa giden değil ama faydalı olan seçenek” ifadesini kullandı. Anastasaiadis, uzağı görebilen ve cesur inisiyatifler politikasının, bu son anda dahi ekonomi için yeni bir dinamik ve perspektif yaratabileceği görüşünü belirtti.

OMİRU, “KIBRIS SORUNUNUN YÖNETİM STRATEJİSİ YENİDEN ŞEKİLLENDİRİLMELi”

Aynı gazete “Kıbrıs Sorununun Yönetim Stratejisi Yeniden Şekillendirilmeli... Güvenlik Sınırlarını Belirleyecek Bir Çözüm Taslağı Hazırlansın” başlıklı haberinde, Rum Meclis (ve EDEK) Başkanı Yannakis Omiru’nun “haklarımızı talep etmek için mücadeleden başka yol yoktur” dediğini yazdı.

Habere göre, Baf’ta düzenlenen bir anma töreninde yaptığı konuşmada, Kıbrıs sorununun yönetim stratejisinin yeniden şekillendirilmesinin artık milli görev olduğu görüşünü ortaya koyan Omiru bu milli görevi şu şekilde anlattı:

“Türkiye’nin uzlaşmazlık politikasını şikayet ederek, Kıbrıs Helenizm’inin var oluşu için güvenlik sınırlarını belirleyen bir çözüm taslağı hazırlayarak, ülkemizin Avrupalı sıfatını değerlendirerek, Avrupalı siyasi bir kişiliğin özel Kıbrıs temsilcisi olarak atanması ve Kıbrıs’a karşı Türk barbarlığının çeşitli yönlerini vurgulayarak. Bunlara ilaveten Kıbrıs sorununun iç yönlerinin uluslar arası yönlerinden ayrılmasıyla, Kıbrıs Helenizm’inin fiziki ve milli var oluşunu tehlikeye sokan tavizlerin geri çekilmesiyle...”