Anastasiadis: “Çözüm Türkiye’ye Bağlı”

Alithia ve diğer gazeteler, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in BM Genel Kurulu’na katılmak ve ABD’li üst düzey yetkililerle temaslarda bulunmak amacıyla New York’a gitmeden önce ABD’nin bir diğer kenti olan Chicago’ya gittiğini ve Pazar akşamı burada yaşayan Kıbrıslı Rum örgütlerin düzenlediği etkinliğe katılarak Kıbrıs sorunu müzakereleri konulu bir konuşma yaptığını yazdılar.

Habere göre Anastasiadis konuşmasında, kendisinin Kıbrıs sorununun çözümünü istemesi ve Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın da kendisiyle aynı vizyonu paylaşmasına karşın çözümün Türkiye’ye bağlı olduğunu iddia etti.

Anastasiadis, eğer Türkiye ilgili kararlılığı göstermezse, eğer 40 bin Türk askeri ve “yerleşikler” (TC kökenli vatandaşlar)gitmezse ve gerekli toprak düzenlemeleri olmazsa çözümün olmayacağını ima etti.

Bu mesajı ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ve Dışişleri Bakanı John Kerry’le yapacağı görüşmelerde bu mesajı ileteceğini ve nüfuzlarını kullanmalarını talep edeceğini vurgulayan Anastasiadis, Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin olan ve üzerinde uzlaşıya varılanların AB normlarına uyumlu olması konusunda AB’nin aktif katılımının değerlendirildiğini ifade etti.

Anastasiadis, Akıncı’nın müzakerelerde yer almasıyla birlikte ilerlemeler olduğunu ancak sorunların da bulunduğunu belirtirken “Ne yazık ki kırk bir yıl sonra geri dönüşü olmayacak durumların oluştuğunu anlayabilirsiniz. En kötünün önüne geçmek ve başarılı olmak için elimizden geleni yapıyoruz” şeklinde konuştu.

Anastasiadis, iç siyasetteki eleştirileri de gündeme getirerek “kendi hataları yüzünden kalıcı ve fonksiyonel bir çözüm bulunamaması halinde Türkleşme tehlikesinin mevcut olduğunu” savundu.

Gazete, söz konusu etkinlikte “EOKA 1955-59 mücadelesinin başlamasının 60. yıldönümünün” de kutlandığını ve Anastasiadis’in konuşmasında “Kıbrıs’a bağımsızlığını kazanma fırsatı veren EOKA mücadelecilerine yönelik saygısını” dile getirdiğini yazdı.

Fileleftheros gazetesi ise, Anastasiadis’in ABD ziyaretinin Rum siyasi partilerinin açıklamalar yapmalarına da sebep olduğunu, hükümet partileriyle muhalefet partileri arasındaki tek uzlaşı noktasının ise “Kıbrıs sorununda devam eden çıkmazın sorumlusunun Türkiye olduğu” görüşü olduğunu yazdı.

 Habere göre DİSİ ve EURO.KO partileri ABD’ye, Türkiye’ye baskı uygulaması çağrısında da bulundular.