Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, BM Genel Kurul çalışmalarına katılmak amacıyla bu sabah New York’a hareket edeceği belirtildi.

Fileleftheros gazetesi ile diğer gazeteler, Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis’in, Anastasiadis’in New York ziyaretine ilişkin olarak yapmış olduğu açıklamalara yer verdi.

Habere göre Hükümet Sözcüsü Hristodulidis, Bratislava’da gerçekleştirilen gayri resmi Avrupa Konseyi toplantısı kapsamında, gazetecilere yaptığı açıklamada, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, New York temaslarının dört ayağının bulunduğunu ifade etti.

Hristodulidis, ilkinin, Anastasiadis’in, Kıbrıs sorununa ilişkin görüşmelerin egemen olacağı Güvenlik Konseyi’nin daimi üyeleriyle yapacağı görüşmelerle ilgili olduğunu belirtti.

İkincisinin, Anastasiadis’in, bölgedeki bölgesel işbirliğini güçlendirmek amacıyla komşu ülkelerin hükümet başkanlarıyla görüşmesiyle ilgili olduğunu belirten Hristodulidis, üçüncü olarak Anastasiadis’in, düşünce kuruluşlarında gerek Kıbrıs sorunu gerekse Güney Kıbrıs’ın bölgedeki rolü hakkında konuşacağını söyledi.

Hristodulidis, dördüncüsünün ise Anastasiadis’in, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile birlikte BM Genel Sekreteri Ban ile BM Genel Kurul çalışmalarının tamamlanmasının ardından yapacağı görüşme olduğunu vurguladı.    

Hristodulidis, bu görüşmenin, bugün şekillendiği gibi, durumun Ban’a sunulması ve gelişim halindeki sürecin nasıl ilerleyebileceğinin ele alınması fırsatını sağlayacağını belirtti.

Öte yandan Haravgi gazetesi, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, New York’ta yapacağı  temaslara  yer verirken, Anastasiadis’in Kıbrıs sorununa ilişkin olarak Amerikan yetkilileri, hükümet başkanları veya temsilcileri, Güvenlik Konseyi üyesi ülkelerle temaslarda bulunacağını yazdı.

Gazete haberinde ayrıca elde ettiği bilgilere atıfta bulunarak Anastasiadis’in, BM Genel Sekreteri Ban’ı sadece sözlü olarak bilgilendirmeyeceğini, içeriğinde iki tarafın, görüş ayrılıkları, anlaşmazlıkları, görüş birlikleri ve nerelerde yakınlaşmaların olduğu ayrıntılı bir belgeyi de Ban’a sunacağını belirtti.

Gazete New York’taki üçlü görüşmenin, iki taraf arasındaki yeni tur yoğunlaştırılmış müzakerelere ilişkin yolu da açacağını yazdı.

EKOLOGLAR

Fileleftheros gazetesine göre Ekologlar ve Vatandaşlar İşbirliği, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in katılımıyla, BM Genel Sekreteri Ban ile yapılacak olan görüşmenin, Anastasiadis’in kabul etmemesine karşı, özlü konuları içereceğini belirtti.

Ekologlar, Anastasiadis’in üçlü görüşmeyi, görüşmede hazır bulunanların öze girmeksizin kısa sürecek resmi bir görüşme olarak ortaya koyduğuna, bu nedenden dolayı Ban’ın hakemliğini ret etmekte hızlı davrandığına dikkati çekti ve tüm bunlar geçerli ise neden 100 konunun açık olduğu ve 200 anlaşmazlığın bulunduğuna dair özel bir belgenin hazırlandığı sorusunu sordu.