RUM YÖNETİMİ BAŞKANI DAVOS’TA CUMHURBAŞKANI AKINCI VE GENEL SEKRETER BAN’LA ORTAK GÖRÜŞMEYE YEŞİL IŞIK YAKTI

 Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon davet ederse Cumhurbaşkanı Akıncı ve Ban’la Davos’ta ortak görüşmeye katılacağını açıkladı.

Fileleftheros, Anastaiadis’in, daha davetiyeler bile gönderilmeden böyle bir görüşmeye katılacağını açıklamasının soru işaretleri yarattığını vurgulayarak şunlara dikkat çekti:

“Ya BM’de böyle bir niyet var ve Başkan, böyle bir görüşmeye katılma kararlılığını göstererek önlemeye koşuyor ya da Kıbrıs sorunundaki görüntüyü netleştirip sorunlara işaret etmek için böyle bir görüşme için zamanın uygun olduğunu düşünüyor. Amerikalı, İngiliz, Türk ve diğerlerinin katılacağı böyle bir toplantı olursa, günün sonunda yönetilebilir bir gelişme olmayabileceği ortadadır.”

Gazete BM’nin ilk planlarında (Eide tarafından belirlenen 4 aşama: yakınlaşmaların not edilmesi, müzakerelerin yoğunlaştırılması, Genel Sekreter’le görüşme ve son aşama) BM Genel Sekreteri’nin, Kıbrıs müzakerelerinde nihai aşamaya gelinmeden önce Akıncı ve Anastasiadis’le görüşmesinin  de bulunduğuna işaret etti, şunları yazdı:

“Lefkoşa, gayrı resmi bir beşli konferans fikrini, iyice ortaya çıkmadan önce etkisiz hale getirirken aslında üçlü (Akıncı-Ban-Anastasiadis) görüşmeye neden olmaya çalışıyor. Anastasiadis dün  gece, davet BM Genel Sekreteri’nden gelirse Genel Sekreter ve Kıbrıs Türk lideriyle Davos’ta  görüşmeye itirazı olmayacağını söyledi.”

Gazete, Cumhurbaşkanı Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in bugün Türk-Yunan Forumu tarafından ara bölgedeki Chateau Status restoranda verilecek yemeğe katılacağını da yazdı.

Türk-Yunan Forumu’nun bu seferki toplantısını Ada’da, “Kıbrıs sorunu ve bölgedeki gelişmeler” gündemiyle gerçekleştirdiğini belirten gazete, toplantıda mülkiyetle ilgili özel bir oturum da olacağına dikkat çekti.
Alithia haberi “Ban-Anastasiadis-Akıncı… Davos’ta Ortak Toplantıya Doğru… Başkan Anastasiadis BM Genel Sekreteri’nin Davet Etmesi Halinde Katılacağını Söyledi” başlığıyla manşete çekti.

Simerini “Başkan, Davos’ta Ban ve Akıncı ile Ortak Görüşmeye ‘Evet’ Diyor” başlığını kullanırken, Rum Avrupa Milletvekili Eleni Theoharus’un Anatasiadis’in Ban davet ederse Davos’ta ortak görüşmeye katılacağı açıklamasını yazılı açıklamayla değerlendirdiğini kaydetti.

Habere göre Theoharus “Başkan’ın, Genel Sekreter Ban Ki-moon davet ederse Davos’ta işgal lideri Mustafa Akıncı ile görüşmeye hazır olduğunu açıklaması, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin yapısını bozma tehlikesi içerir çünkü uluslararası topluma verilecek mesaj, Kıbrıs’ta sadece iki toplum lideri ve ortaklık kurmak isteyen iki eşit varlık olduğudur”  dedi.

Theoharus Akıncı’nın uluslararası alanda artık sadece Kıbrıslı Türklerin lideri değil devlet başkanı olarak göründüğü, bu kadar önemli bir forumda böyle bir görüşme gerçekleşirse, en iyi ihtimalle Anastaiadis’in, Akıncı’yı devlet başkanı olarak kabul etmiş olacağı görüşünü de ortaya koydu, şu vurguyu yaptı:

“Bu tür hareketler yalnız Başkan’ı değil temsil ettiği kurumu da Kıbrıs Cumhuriyeti devletini de kapana kıstırır.  Başkan temsil ettiği kurumu ve devleti güvence altına almak zorundadır.”

Politis “Genel Sekreter İsterse, Ortak Görüşmeye Evet… Başkan, Ban ve Akıncı’yla Davos’ta Görüşmeye Açık” başlığını kullandı.