ARA ANLAŞMA, TAKVİM VE HAKEMLİK OLMAYACAĞINI SÖYLEDİ ANCAK İKNA EDEMEDİ

183 ANLAŞMAZLIK VE 103 BM’YE HAVALE EDİLEN KONUNUN KAYDEDİLDİĞİ İKİ LİSTE

ANASTASİADİS NEW YORK’TAN DÖNDÜKTEN SONRA HER BİR ANA BAŞLIĞIN AYRICA ELE ALINACAĞI 6 ULUSAL KONSEY TOPLANTISI DÜZENLEYECEK

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, dün akşam topladığı Rum Ulusal Konseyi’ni, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile dün tamamladıkları yoğunlaştırılmış görüşmelerde gelinen noktayla ilgili olarak, 16 aylık müzakerelerde her bir başlıktaki yakınlaşma ve anlaşmazlıkların kaydedildiği 53 sayfalık belgeye dayanarak bilgilendirdi. 

Ara anlaşma da, takvim de olmayacağını, New York’ta gerçekleşecek üçlü zirveden sonra yakınlaşmaların bir metne yazılmayacağını da söylemesine rağmen Konsey üyesi muhalefet partilerini ikna edip endişelerini gidermeyi başaramayan Anastasiadis’in New York’tan döndükten sonra ana başlıkların her birinin ayrı ayrı ele alınacağı 6 Ulusal Konsey toplantısı düzenleyeceği haber verildi.

Fileleftheros haberi; “Taahhütsüz Üçlü Zirve… Başkan, Ara Çözümü ve Takvimleri Kabul Etmeyeceği Teyidini Verdi… 103 Açık Nokta Var” başlığıyla manşete çekti.

Liderlerin dünkü görüşmesinden sonra yapılan ortak açıklamada, 2016 içerisinde çözüm hedeflendiği izlenimi verilmesine karşın Anastasiadis’in yaptığı bilgilendirmeden, bunun uzak göründüğünün anlaşıldığına dikkat çeken gazete, “Çünkü çok sayıda anlaşmazlık var, 103 açık konudan söz edildi” vurgusunu yaptı. 

Haberi iç sayfasında detaylandıran gazeteye göre Anastasiadis, hem 53 sayfalık detaylı belgeyi okudu hem de müzakere süreci içerisinde gerçekleşen değişikliklerle ilgili yorum yaptı. Konsey üyesi siyasi parti başkanları toplantı süresince birçok soru yöneltti.

“BAN’LA GÖRÜŞME 45 DAKİKALIK GÖRÜŞME OLACAK, DEVAMI OLMAYACAK”

Müzakerelerde gelinen nokta dışında 25 Eylül’de New York’ta gerçekleşecek üçlü zirveyle ilgili de açıklama yapan Anastasiadis, zirvenin toplam 45 dakika süreceğini söyledi.  New York’taki zirvenin devamı olmayacağını, yani Genel Sekreter’le tek bir görüşme olacağını belirten Anastasiadis, bu görüşme sonrasında ne yakınlaşmaların ne de bundan sonra atılacak adımların kaydedileceği teyidinde bulunarak, “Ara anlaşma da hakemlik de kabul etmeyeceğim” dedi.

Gazete, okunan 53 sayfalık belgeden,  müzakere masasında birçok anlaşmazlık olduğunun anlaşıldığını ve herkesin, 2016 sonuna kadar bir anlaşmaya varılmasının zor olduğu görüşünde birleştiğini savunduğu haberinde özetle şunları kaydetti:

“AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu’nun söylediğine göre 103 açık konu (anayasa, devlet memurları, mayın temizleme) var. Çözümün ekonomik yönü konusunda, Türk tarafının, daha doğrusu sahte devletin inceleme yapmakta olan örgütlere (IMF ve Dünya Bankası) veri vermediği söylendi.

Başkan Anastasiadis, toplantı sonrasında muhatap olduğu, partileri sakinleştirip sakinleştirmediği sorusuna karşılık ‘sakinleşip sakinleşmeyecekleri bana bağlı değil. Bulunduğumuz noktaya dair çok net bir görüntü ortaya koydum, dolayısıyla her birinin iyi niyetine kalmış’ dedi. Partilerin, önerileriyle kendisine yardımcı olup olmadığı sorusuna da ‘parazit her zaman faydalı olur, yeter ki hepimiz, Ulusal Konsey’de kimsenin diğerlerinden daha çok imtiyaz sahibi olmadığını anlayalım. Anlayan anlar” cevabını verdi.

SİYASİ PARTİLERİN TOPLANTI SONRASI DEĞERLENDİRMELERİ

Toplantı çıkışında AKEL Genel Sekreteri Kiprianu, New York görüşmesiyle ilgili olarak ‘taahhüt verilmeyecek’ dedi. ‘İncelemek üzere müzakere tutanakları istendi. Kesin olan şudur ki, BM’nin çözmesi gereken 103 açık konu var’ ifadesini kullandı.

DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos  ‘Başkan kendi kendini tekrarladı ve her zamanki gibi soru sordurmadı. Soru hazırlamak için süremiz olsun diye müzakere belgelerinin siyasi partilere verilmesini rica eden bizdik. Başkan’ın vermekte olduğu şirinleşmiş görüntü, haklı değil’ dedi.

EDEK Başkanı Marinos Sizopulos, yapılan bilgilendirmeye değinirken partisinin çekinceli olduğunu söyledi ve bazı çok tehlikeli noktalar olduğu kanaatini dile getirdi ‘iyileştirmeler gerekli’ dedi. Sizopulos New York’ta taahhüt verilmesi ihtimalinden de çekince belirtti.

Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas ‘partimin, zamanı geldiğinde açıklayacağı itiraz ve endişeleri var. Partim tam bilgilendirilmiş değil. Büyük konularda büyük bir mesafe (müzakerelerde) var” ifadesini kullandı.

Ekologlar Başkanı Yorgos Perdikis yapılan bilgilendirmeden memnun olmadığını belirterek ‘Yönetim başlığında tavizler verildi’ dedi.

ELAM Başkanı Hristos Hristu müzakerelere tamamen itirazı olduğuna dikkat çekerek yeniden taktik belirlenmesini istedi. Bu öneriyi Başkan Anastasiadis’e sunduklarını ancak Anastasiadis’in reddettiğini de söyledi.

Önceki gün Başkanlık’taki toplantıyı, müzakere heyetine katılmasına izin verilmediği gerekçesiyle terk etmesinden sonra dünkü Siyasi Parti Başkanları toplantısına, parti organlarının kararıyla katıldı.  Dünkü toplantıda eski başkanlar Hristofyas ve Vasiliu da hazır bulundu.”

Simerini; “Muhalefet Başkan’ın Bilgilendirmesinden Tatmin Olmadı… New York’a Oy Birliği Olmadan Gidiyor” başlıklı manşet haberinde, Anastasiadis’in New York’tan döndükten sonra Kıbrıs sorununun 6 ana konusundan her birinin ayrı ele alınacağı 6 ulusal konsey toplantısı düzenleyeceğini, bu toplantıların her birine, Rum müzakere heyetinden o konuyla ilgili uzmanın da katılacağını haber verdi.

Habere göre Rum Yönetimi Sözcüsü Nikos Hristodulidis, dünkü Konsey toplantısında Anastasiadis’in detaylı bilgilendirme yaptığı ve Konsey üyelerinin sorularına verdiği cevaplarla da birçok izahta bulunduğunu söyledi, New York’ta Genel Sekreter ile yapılacak üçlü görüşme konusunda da verimli bir tartışma ve görüş alış verişinde bulunulduğunu ekledi.

183 ANLAŞMAZLIK, 103 BM’YE HAVALE EDİLEN KONU

Gazete; “183 Anlaşmazlık Mesafesinde” başlığıyla iç sayfasında detaylandırdığı haberinde açıklamalardan, iki liste hazırlandığının anlaşıldığına dikkat çekerek özetle şunları aktardı:

“Listelerden birinde tarafların müzakere masasındaki, 183 anlaşmazlığı bulunuyor. Yine, BM’den çözümün ilk gününe kadar çözmesi istenilen 103 konunun yer aldığı bir liste daha var.  Nikos Hristodulidis bu listeler hakkında şu iki örneği verdi:

1-Bizim tarafın ana tezi, çözümün ilk günü toprağın Kıbrıs Rum idaresine verilmesidir. Bu bölgelerle ilgili, örneğin; mayın bulunduğu gerekçesiyle iade edilemeyeceği söylenemez. Mayın temizleme BM himayesinde olacak. 2-Anayasa’nın hazırlanması konusu.

ANASTASİADİS’TEN PARTİLERE NEW YORK’LA İLGİLİ 5 SÖZ

Anastasiadis, New York’a giderken sadece DİSİ ve AKEL’in desteğine sahip olduğunu biliyor. Toplantıda, Başkan’ın işgal lideriyle birlikte Ban Ki Moon’la 25 Eylül’deki görüşmesi konusunda yoğun tartışma yaşandı. Siyasi parti başkanları bizim tarafın yapmaması gereken bir dizi önemli konuyu ortaya koydu. Anastasiadis ise şu sözleri verdi:

1-İki lider tarafından taahhüt verilmeyecek. 2-BM Genel Sekreteri’nin yetkisi değişmeyecek,  hakemlik olmayacak.  3-Meselenin iç yönüyle ilgili bütün konular tamamlanana kadar bir beşli konferansa sürüklenmeyi kabul etmemiz söz konusu değil. 4-bir ara çözüm olması ve ilan edilmesi söz konusu değil. 5-İki liderin görüşmesi esasen bilgilendirme niteliklidir ve 45 dakika sürmesi bekleniyor.

NEW YORK’TAN SONRA 6 TEMATİK ULUSAL KONSEY TOPLANTISI

Ulusal Konsey toplantısında Başkan’ın New York’tan dönüşünden sonra 6 tematik ulusal konsey toplantısı yapılmasına karar verildi. Her bir ana başlığın ele alınacağı toplantıya ilgili Çalışma Grubu başkanı da katılacak ve belgelerin incelenmesinden ortaya çıkacak sorulara detaylı cevap verilecek. Bunun paralelinde partiler sorularını gönderecekler ve Başkan’dan yazılı cevap alacaklar, ayrıca belgelerde kaydedilen tezlerden bölümler de verilecek.

AKEL dışındaki muhalefet partisi başkanları bizim tarafı ‘yakan’ büyük konularda –garantiler, toprak ve güvenlikten söz ediyoruz- Kıbrıs Türk tarafında en küçük bir gerileme olmadığını, Yorgos Perdikis’in dediği gibi aksine, bizim tarafın, Kıbrıs Türk tarafının kazanacak şeyi olan Yönetim başlığında sürekli tavizler verdiğini savunuyorlar. Marinos Sizopulos da anlaşmazlıkların çözüm mekanizması, oluşturucu eyaletlerin sahip olacağı bazı yetkiler, yasama organının işleyiş şekli ve bazı kararların oyçokluğuyla alınması gereği gibi tehlikeli bulduğu bazı yakınlaşmalardan söz etti.

“EIDE KENDİ AKLIYLA BAYRAM YAPIYOR”

Ekologlar Başkanı Yorgos Perdikis, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin ‘sinsi’ bir şekilde müzakere masasına kendi önerilerini koyduğunu savunarak, ‘Eide kendi aklıyla bayram yapıyor, kimsede onu şikayet edecek siyasi irade yok’ dedi.”

Politis; “Detaylı Bilgilendirme… Başlık Başlık Yakınlaşmalar, Karşılıklı Anlayışlar ve Anlaşmazlıklar” başlığıyla aktardığı haberinde, Ulusal Konsey toplantısının saat 18.30’da başlayıp 21.20’a kadar devam ettiğine dikkat çekti.

14 EYLÜL’DEKİ TOPLANTIDA “KÜÇÜK BİR İLERLEME KAYDEDİLDİ”

Habere göre Anastasiadis, Konsey üyelerine, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile dünkü görüşmesinde küçük bir ilerleme kaydedildiğini, mülkiyet ve toprak konularında görüş alış verişinde bulunduklarını ve güvenlik konusunu bir miktar görüştüklerini söyledi.

Gazete, Rum Ulusal Konsey toplantısında Konsey üyelerinin; şu an 2016 içerisinde çözüm hedefine yakın olunmadığı görüşünü Anastasiadis’in de paylaştığını yazdı.

Alithia; “Başkan Çok Net Görüntü Verdi” başlıklı haberinde Anastasiadis’in Rum Başkanlık Sarayı’nda gerçekleşen Konsey toplantısı sonrasında gazetecilerin “BM Genel Sekreteri ve Akıncı ile New York görüşmesi öncesinde dıştan veya iç cepheden baskı hissediyor musunuz?” sorusuna karşılık “Hayır hiçbir baskı hissetmiyorum” dediğini yazdı.