Fileleftheros gazetesi manşetten yer verdiği haberinde, AKEL’in önerisine göre, Sayıştay Başkanının lağvedileceğini ve bunun yerini 3 üyeden oluşacak olan bir sayıştaylığın alacağını yazdı.

DİSİ partisinin öneri konusunda olumlu göründüğünü ve bunun ele almaya hazır olduğunu da yazan gazete, Sayıştay Başkanı Odisseas Mihailidis’in ise bu öneri konusunda “anayasal bir saptırmadan” söz ettiğini ifade etti.

AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu’nun konuyla ilgili açıklamasında “bu durumda da görev süreleri olması gerektiğini ve AB Sayıştaylığında da görev süreleri olduğunu” vurguladığını ileten gazete, DİSİ Başkanı Averof Neofitu’nun ise açıklamasında “partisinin ezelden beridir bağımsız yetkililerin ve makamların tezleri ile kararlarının daha nitelikli olduğunu ve kollektif kararların sonucu olmaları durumunda, bunların objektifliği daha fazla sağladıklarını” ifade ettiğini aktardı.

Sayıştay Başkanı Odisseas Mihailidis’in ise twitter’da yaptığı iki paylaşımla öneriye sert tepki verdiğini yazan gazete, Mihailidis’in “görevini korumak için her türlü anayasal hakkını kullanacağını” belirttiğini iletti.

Öte yandan Kiprianu ile Mihailidis’in bugün görüşeceklerini ve görüşmenin önceden ayarlandığını kaydeden gazete, yaşanan gelişmenin ardından, Mihailidis’in AKEL’den izahatlar istemesinin beklendiğini ekledi.

Haravgi gazetesi ise “Bağımsız Kurumların Tarafsızlığının Güçlendirilmesi” başlıklı haberinde, AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu’nun “Sayıştay Başkanlığı kurumunun (3 üyeli) bir sayıştaylıkla değiştirilmesi fikrinin ele aldıkları fikirlerden biri olduğunu ve kollektif yönetimin her zaman daha iyi olduğuna dair ifadelerinin”, konuyu yeniden gündeme getirdiğini yazdı.

AKEL’in uzun bir süreden bu yana Sayıştay Başkanı, Sayıştay Başkan Yardımcısı, Başsavcı ve Başsavcı Yardımcısının görev sürelerinin sınırlanmasına dair yasa önerileri ortaya koyduğunu anımsatan gazete, bu önerilerin amacının, kurumun tarafsızlığını güçlendirmek olduğunu savundu.

Gazeteye göre Sayıştay Başkanlığı ise açıklamasında, AKEL’in önerdiği üzere, Sayıştay Başkanlığının yönetimi modelindeki olası bir değişikliğin gerekli olmadığını, tam aksine, yanlış gidişata yönelik bir hareket olduğunu ifade etti.