Rum Bakanlar Kurulu, Doğu Akdeniz’de “münhasır ekonomik bölgesi” ilan ettiği deniz bölgesinde, imtiyaz hakkını Amerikan Noble Energy şirketine verdiği ve geçen yıl doğalgaz rezervi bulunan 12 numaralı parselde Noble’ın haklarının yüzde 30’unu İsrail’in Delek şirketine devretme anlaşmasını dün onayladı.

Politis “12’ye İsrailliler De Girdi... Noble İmtiyaz Haklarının Yüzde 30’unu Delek’e Veriyor... Leviathan’dan Da Doğalgaz Taşınması Perspektifleri Artıyor” başlıklı manşet haberinde, bu kararla Güney Kıbrıs ile İsrail’in Doğu Akdeniz’de saklı doğalgaz yataklarından müşterek yararlanmaya bir adım daha yaklaştığını yazdı.

Gazete, Rum Bakanlar Kurulu’nun dünkü onayından sonra geriye kalan tek şeyin, Delek’in resmen Güney Kıbrıs’ın 12’nci parseldeki ortağı olabilmesi için Rum tarafıyla Noble arasında 2008’de imzalanan sözleşmeye bunun eklenmesi olduğunu belirtti.

Gazeteye göre Noble ile 2008’de yapılan sözleşmenin değiştirilmesi çerçevesinde çıkarılmasından sonra doğalgazın teslim edileceği noktanın belirlenmesi konusun da sözleşmede netleştirilmesi muhtemel.

Teslimat noktasıyla ilgili Güney Kıbrıs ile Noble arasında sürdürülen müzakerelerde Noble, Rum yönetiminin “teslimat noktasının, doğalgazın çıkartılacağı noktadan başlayacak boru hattının son bulacağı kara noktası olduğu” tezini benimsedi.

Habere göre Noble ile Delek (ve Delek’in yan kuruluşu Avner Oil) arasında yapılan ve dün de Rum Bakanlar Kurulu tarafından onaylanan anlaşmanın İsrail’e ait Leviathan parselinden çok miktarda doğalgazın sıvılaştırılmak üzere Vasiliko’ya nakledilmesi ihtimalini daha da güçlendirdiği belirtiliyor.

Gazete, Delek’in, 17 milyar ayak küp rezervi olan Leviathan parselinin yüzde 45, 34 ve 9 milyar ayak küp rezervi olan Tamar parselinin de yüzde 31,25 imtiyaz hakkına sahip olduğunu kaydetti.

GÜNEY’DE EASTERN MEDITERRANEAN GAS CONFERENCE DÜZENLENECEK

Aynı gazete, “Noble 12’nci Parselden İyimser ve Daha Çok Sondaj Yapmaya Çalışacak... Rezervin Daha Fazla Olduğunu Umuyor” başlıklı haberinde, Noble Energy Şirketi’nin Güney Kıbrıs’taki Müdürü John Tomich’in “Gulf Publishing” tarafından 26-28 Mart 2013’te Rum tarafında “Eastern Mediterranean Gas Conference” konferansı gerçekleştirileceğini ilan etmek üzere dün düzenlediği basın toplantısında söylediklerine yer verdi.

Habere göre Tomich, Rumların “Afrodit” olarak isimlendirdiği 12’nci parselde petrol saptanmasına ilişkin işaretler bulunduğunu, yapılan ilk sondajda elde edilen verilerden hareketle parseldeki doğalgaz rezervinin daha önce açıklanan 7 milyar ayak küpten çok daha fazla olabileceği yorumunda bulundu.

Tomich şirketinin, 12’nci parselde keşfettiği doğalgaz rezervini teyit için 2013’ün ilk üç-dört ayı içerisinde yapacağı teyit sondajının ardından rezerv hacmi ve olanaklarını teyit için 3-4 ilave sondaj daha yapacağını kaydetti.

NOBLE 12. PARSELDE PETROL DE BULMA KONUSUNDA İYİMSER

Şu ana kadar Levantin havzasında petrol bulmadıklarını ancak jeolojik açıdan bulunmamasına bir neden olmadığını belirten Tomich, “Petrol bulunması olasılığı az ama yok değil. Mesele nerede, ne miktarda ve ne kadar derinde olduğudur. Mesele ticari açıdan mümkün petrol bulunmasıdır” dedi.

NOBLE DOĞALGAZ SIVILAŞTIRMA KARA TERMİNALİNDE BAŞROLE TALİP

Fileleftheros’un “Noble Vasiliko’da Terminal İnşasında Baş Rol İstiyor” başlıklı haberine göre John Tomich, Rum Ticaret Sanayi ve Turizm Bakanı Neoklis Silikiotis’in, Rum yönetiminin Vasiliko bölgesine bir doğalgaz sıvılaştırma terminali inşa etmeye, projenin (12’nci parseldeki) ana yöneticiliğini üstlenecek Noble Energy’nin işbirliğinde yapmaya karar verdiğini söylediğini açıkladı.

Habere göre Tomich ana senaryonun, 12’nci parselden çıkartılacak doğalgaz için bir ünitesi yılda yaklaşık beş ton sıvılaştırma kapasitesine sahip bir kara terminali inşa edilmesi olduğunu, bu projenin başka operatörleri, parselleri ve daha büyük miktarda doğalgazı kapsayacak şekilde genişletilmeye açık olacağını kaydetti.

Gazete Noble’ın planları arasında seçenek olarak, sözde Rum ve İsrail MEB’leri arasındaki parseller üzerinde duracak yüzer doğalgaz depolama terminali oluşturulması da aynı zamanda doğalgazın borularla karaya taşınmasının da bulunduğunu kaydetti.