Rum tarafının tek yanlı ilan ettiği Münhasır Ekonomik Bölgesi içerisinde bulunan ve “Afrodit” olarak adlandırılan 12’nci parselde araştırma sondajları yapmış olan Noble Energy şirketinin, 2013 yılının başında ikinci sondajı yapmaya hazırlandığı haber verildi.

Noble Energy şirketinin, 12 parselde ikinci sondajı yapmak için 2013 yılının ilk üç ayına yönelmekte olduğunu yazan Fileleftheros, 12’inci parseldeki sondajı yapacak olan “Ensco 5006” isimli sondaj platformunun, o zamana kadar İsrail’in parsellerinde çalışma yapmayı taahhüt ettiğini kaydetti.

İkinci sondajın, Rum tarafında Şubat ayında gerçekleştirilecek olan başkanlık seçimleri kampanyasının son günlerine denk düşmesinin çok muhtemel olduğunu ifade eden gazete, ikinci sondajın sonuçlarının, görevin Rum tarafındaki yeni hükümet tarafından devralınmasının hemen akabinde açıklanmaya hazır olmasının beklendiğini belirtti.

Gazete, uzaktan kumandalı denizaltı robotu temin edilmesi, aynı zamanda platforma malzeme taşıma ve sondaj atıklarının da karaya taşınması için hizmet alınmasının sağlanması için Noble şirketinin ortaklarının seçilmesinin akabinde, şirketin geçtiğimiz Cuma günü Rum kesiminin resmi gazetesi vasıtasıyla iki ihaleye daha çıktığını belirtti.

İhalelerden birincinin, sondajın bütün parametrelerinin deneme testleri için hizmet alınması olduğunu ve bu denemelerin 1 Mart-1 Ağustos 2013 arasında yapılmasının öngörülmekte olduğunu kaydeden gazete, çıkılan ikinci ihalenin ise sondajın güvenli bir şekilde çimentolanması için hizmet alınmasıyla alakalı olduğunu ifade etti.

Rus doğal gaz şirketi Gazprom’un ise İsrail’de bir yan şirket kurma konusunda hareket etmekte olduğunu yazan gazete, bahse konu yan şirketin Gazprom’un sondajların gerçekleştirilmesine, aynı zamanda ülkenin denizdeki yataklarından gaz taşınması ve bunların kullanılmasına katılmasına odaklanacağını belirtti.

Gazete, Gazprom’un ihraç etmek için İsrail’den doğal gaz satın almaya büyük ilgi gösterdiğini de ekledi.

“AKİL ADAMLARIN HER BİRİNE GÜNDE 625 EURO”

Politis gazetesi ise, Rum hükümetinin, doğal gazla ilgili akil adamlar grubunun hizmetlerine 30 gün daha ihtiyacının olacağını; bu nedenle Rum Bakanlar Kurulunun akil adamların hizmetlerinin uzatılmasıyla ilgili öneriyi onayladığını haber verdi.

Doğal gaz konusunda, Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas’a ve genel anlamda devlete danışmanlık hizmeti veren akil adamların her birine; başlangıçta yapılan anlaşmaya göre, 40 günlük hizmetlerine karşılık olarak günde 625 verileceğini kaydeden gazete, başlangıçta, 4 kişiden oluşan akil adamlara yılda en fazla 25 bin Euro (40x625) verilmesinin belirlendiğini belirtti.

Akil adamların hizmetlerine daha fazla ihtiyaç olması durumunda bile, kendilerine verilen rakamın değişmeyeceğine karar verildiğini anımsatan gazete, buna rağmen Bakanlar Kurulunun 30 gün için daha ek bir ödenek onayladığına işaret etti.

Haberine iç sayfalardan geniş bir şekilde yer veren gazete, akil adamlarla ilgili olarak başlangıçta yapılan anlaşmanın yıllık en fazla 40 çalışma günü ve günde 625 Euro öngörmekte olduğunu anımsattı.

En nihayetinde, akil adamların daha fazla çalıştığını yazan gazete, Bakanlar Kurulunun 30 gün için daha akil adamlara ücret vermeyi onayladığını kaydetti.

MUHASEBE DANIŞMANI İÇİN İHALEYE ÇIKILACAK

Gazete başka bir haberinde ise, Rum Bakanlar Kurulunun, Rum kesimi ile parseller için çıkılan 2’nci tur ihale çerçevesinde sözleşmeler yapılması için seçilecek olan şirketler arasında gerçekleştirilecek müzakerelerde kullanılacak bir muhasebe danışmanından hizmet alınması için ihaleye çıkılmasını onayladığını yazdı.

Gazete, şirketlerle yapılacak sözleşmelerin uygulanmasının takip edilmesi için de muhasebe şirketinden hizmet alınacağını ekledi.

SİLİKİOTİS NAUTİLUS GEMİSİ HAKKINDA AÇIKLAMA YAPTI

Rum Ticaret Bakanı Neoklis Silikiotis ise yaptığı bir açıklamada, Nautilus isimli Amerikan araştırma gemisinin Baf’ın batı kıyılarının yaklaşık 60 deniz mili uzağında bulunan denizaltı dağı Eratosthenis’de yaptığı araştırmaların, Rum tarafının hidrokarbon yatakları konusunda, gerçekleştirmekte olduğu araştırmalarla hiçbir ilgisi bulunmadığını söyledi.

Gazeteye göre, Nautilus gemisinin denizaltı dağı Eratosthenis’de uranyumla ilgili araştırmalar yapma olasılığının kendisine sorulması üzerine Silikiotis, geminin bir araştırma gemisi olduğunu ve geminin hidrokarbon yataklarıyla ilgili olarak yaptıkları araştırmalarla hiçbir ilgisi bulunmadığını yineledi.