Güney Kıbrıs’ın “Münhasır Ekonomik Bölgesi” içerisinde, sondajı yapan Noble Energy şirketinin “Afrodit” parseli olarak da bilinen 12. parselde bulunan haklarının yüzde 30’unun “Delek” ve “Avner” adlı şirketlere devredilmesine ilişkin anlaşma bugün Güney Kıbrıs ile İsrail arasında imzalandı.

Rum radyosunun haberine göre, Rum Ticaret Sanayi ve Turizm Bakanı Neoklis Silikiotis, imzaların atılmasının ardından yaptığı açıklamada, imzalanan stratejik anlaşmanın ekonomik olduğu kadar stratejik önemi bulunduğuna işaret etti.

Silikiotis, Vasiliko’ya terminal inşasının yalnızca bölgesel enerji merkezi olarak Güney Kıbrıs’a değil, aynı zamanda İsrail’e ve çevresine de fayda sağlayacağını kaydetti.

Bugün imzalanan anlaşmanın bu şirketlerle işbirliği içerisinde sıvılaştırma terminali inşa edilmesine ne kadar ivme kazandıracağı konusunda sorulan bir soruya ise Silikiotis, “Delek” ve “Avner” adlı şirketlerin “Noble Energy” şirketi ile müzakerelere müdahil olacağı yanıtını verdi.

Silikiotis ayrıca, Rum hükümetinin “Noble Energy” şirketinden önümüzdeki aylarda ikinci araştırma sondajına başlamasını ve ekim ayına kadar bu parsellerin ne kadar pazarlanabilir olduğunu ilan etmesini beklediğini söyledi.

Güney Kıbrıs ile İsrail arasında imzalanan bu anlaşmanın “Noble Energy” şirketinin Rum hükümetine bu konuda yaptığı talebin bir sonucu olduğunu kaydeden Silikiotis, bu anlaşmanın bakanlar kurulu tarafından 5 Şubat’ta onaylandığını ifade etti.