KAŞİF: “SAĞLIKTA YAPILAN HER ŞEY, VERİLEN HER KURUŞ BÜYÜK BİR YATIRIM OLARAK GELMEKTEDİR”

KÜÇÜK: “TOPLUMLARIN EN ÖNEMLİ ZENGİNLİĞİ SAĞLIKLI VE İYİ YETİŞMİŞ İNSAN GÜCÜDÜR”

Kıbrıs Türk Tabipleri Odası, Kıbrıs Türk Kalp Derneği ve Kıbrıs Türk Kardiyoloji Kalp ve Damar Cerrahisi Derneği’nin Başbakan İrsen Küçük’ün eşi Gülin Küçük himayelerinde düzenlediği “1. Kuzey Kıbrıs Kalp Günleri Paneli” Golden Tulip Otel’de yapıldı.

Müzik dinletisiyle başlayan panelin açılışında Kıbrıs Türk Tabipleri Odası Başkanı Dr. Erol Uçaner, Gülin Küçük ve Sağlık Bakanı Ahmet Kaşif birer konuşma  yaptı.

Konuşmaların ardından Kıbrıs Türk Kardiyoloji Kalp ve Damar Cerrahisi Derneği Başkanı Dr. Ramadan Kamiloğlu’nun başkanlık ettiği oturumda Kıbrıs Türk Kalp Derneği Başkanı Dt. Öner Özerdem, Kardiyoloji uzmanları Dr. Refika Hüral, Dr. Cenk Conkbayır, Dr. Sevgül Maydonozcu ve Kalp Damar Cerrahisi uzmanları Dr. Mehmet Arıkbuka, Dr. Hasan Birtan ile  Dr. Ozan Emiroğlu sunum yaptı.

Paneli, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Şerife  Ünverdi de izledi.

KAŞİF

Sağlık Bakanı Ahmet Kaşif panelin açılışında yaptığı konuşmada, kalp paneli gibi bir ilki daha gerçekleştirmekten gurur duyduğunu söyledi.

Kaşif, kalp hastalıklarının tüm dünyada birinci sıraya oturduğunu ancak KKTC’de gençlere kadar indiğini kaydetti.

Sağlığa yapılan her yatırımın, ülkenin geleceğine yapıldığına işaret eden Kaşif, “Sağlık her şeyin başıdır” dedi.

Kaşif, sağlıkta ücret talebine ilişkin eleştirilere değinerek, şöyle devam etti:

“Sağlıkta küçük bir ücret talebi yapıldı. Ama bu ücret talebi bugün yapılmadı. Yıllar önceden beridir yapılmaktaydı ve alınmaktaydı. Alınış şekli başkaydı. Bizler bu alınış şeklini bir sisteme oturtmak istedik. Bir disipline etmek istedik. Ama anlaşılan disiplinden hoşlanmıyoruz. Ona alışacağız. Herşeyimizi disipline etmek zorundayız. Sağlıkta yapılan her şey, sağlığa verilen her kuruş, sağlık için büyük bir yatırım olarak gelmektedir.”

KÜÇÜK

Başbakan İrsen Küçük’ün eşi Gülin Küçük de, sağlık konusundaki hassasiyetine vurgu yaparak, kalp ve damar hastalıklarının önemine dikkat çekti. Küçük,  toplum içinde duyarlılık oluşturmayı ve bilinçlendirmeyi amaçlayan panelin herkese yararlı olacağına inandığını söyledi.

Küçük, ülkede kalp ve damar hastalıklarının ölüm nedenlerinin ilk sırasında olduğuna işaret ederek, son yıllarda sıklıkla görülmeye başlanan erken yaşlardaki kalp krizi sonucu ölümlerin, bu konunun ülke nüfusu için tehdit unsuru taşıdığının göstergesi olduğunu belirtti.

Toplumların sağlığının, verimli ve yararlı olabilmeleri açısından önemli olduğunu kaydeden Küçük, sağlık konularına her türlü bilimsel katkı koyabilecek, halkı bilinçlendirecek, çözüm sunabilecek ve sağlık politikalarına ışık tutabilecek etkinliklerde yer almanın büyük bir görev ve gerekli olduğunu söyledi.

Gülin Küçük, yapılan araştırmalara göre, dünyada her yıl milyonlarca insanın sadece kalp ve damar hastalıkları sonucu hayatını kaybettiğine işaret ederek, kalp ve damar sağlığına özen göstermek gerektiğini belirtti.

Küçük, panelde konuşacak uzmanların aktaracağı bilgileri dikkate alıp, en kısa zamanda gerekli koruyucu önlemleri almak gerektiğini söyledi. Sağlık sorunlarının tedavisinde kullanılan pahalı tıbbi teknolojiler, ilaç ve diğer sağlık harcamalarının sorunun ekonomik boyutunu da ortaya çıkardığını kaydeden Küçük, bu harcamaların bütçelerde büyük yük oluşturduğunu ifade etti.

Gülin Küçük, “Toplumların en önemli zenginliği, sağlıklı ve iyi yetişmiş insan gücüdür. Sağlığınız için yapılan harcamalar daima bir yatırıma olarak düşünülmeli. Sağlığımızı hiçbir zaman ihmal etmemeliyiz” dedi.

UÇANER

Kıbrıs Türk Tabipleri Odası Başkanı Dr. Erol Uçaner de, bu tip organizasyonlara katkı koyup rol almaktan gurur duyduğunu söyledi. Uçaner, sadece bu panelde değil, bu gibi eğitici etkinliklerde aktif rol almaktan gurur duyacağını belirtti.

Uçaner, 3 derneğin katkılarıyla gerçekleşen panelin hem halkın bilgilendirilmesi, hem de meslektaşlar arasında bilgi alışverişi açısından önem taşıdığını söyledi.

Panelde, KKTC’de görev yapan kardiyoloji uzmanları ile kalp damar cerrahisi uzmanlarının görev almasının ayrı bir mutluluk kaynağı olduğunu ifade eden Uçaner, panelin devamını arzu ettiklerini belirtti.