Yatırım ve Finans Uzmanı Jim Rogers, Garanti Masters Özel Bankacılık ve BBVA International Private Banking tarafından düzenlenen konferans için İstanbul'a geldi.

Salt Galata'da düzenlenen konferansta önce Garanti Masters Özel Bankacılık Birim Müdürü Demet Apak konuşma yaptı. Apak; Garanti Masters olarak, değişen piyasa koşullarına ve global eğilimler ekseninde, müşterilerinin yatırımlarını en doğru şekilde yönlendirdiklerini vurguladı. Apak'tan sonra Garanti Masters müşterileriyle buluşan Rogers; dünya ekonomisini değerlendirdi ve yatırımcılara önerilerde bulundu.

21. yüzyıl Çin'in yüzyılı olacak

Çin'in dünyanın ikinci büyük ülkesi olduğunu söyleyen Rogers 'Çinliler dünyadaki en iyi kapitalistler arasında. Çin'de insanlar bu yıl kaç gün tatil var diye değil, bu yıl kaç gün çalışabilirim diye düşünüyor. Çinliler tüm zorlukları ve engelleri bir fırsat olarak değerlendiriyor' diye konuştu.

Çin'in dünyayı değiştirmeye devam ettiğini ve en az 1 yüzyıl böyle devam edeceğine dikkat çeken Rogers, 'Size tavsiyem çocukarınıza ve torunlarınıza Çince öğretin, ben öyle yapıyorum. Singapur'a taşındım. İki kızım da Mandarince konuşabiliyor ve onlara Asya'yı öğretiyorum' dedi.

Tarihi bir dönüşüm var

Rogers 'Dünyada bir para krizi var ve gelecekte daha yeni krizler yaşanacak. Çünkü çok borçlanma var' dedi.

Emtia Gurusu, şuanda dünyada tarihi bir dönüşüm yaşandığını ve güç dengesinin ABD'den Asya'ya kaydığının altını çizdi. 

Emtia 10-15 yıl yükselecek

Artık emtiaya yatırım yapma zamanı olduğunu belirten Rogers şöyle devam etti:

'İnişli-çıkışlı gelişmeler devam edecek. İkincil bir piyasa ortaya çıkacak. Hammadde, doğal kaynaklar ve emtia... İnsanların çoğu emtiaya yatırım yapmayı bilmez. Bir çok yatırımcı tarafından dokunulmamıştır.

Maden kaynakları sona eriyor. Altın kıtası olarak bilinen Güney Afrika, 10-20 yıl sonra altın ihracatçısı olmayacak. Çünkü altınlar tükeniyor.'

Gelecek Tarımda...

Tarım envanterinin azaldığına değinen Rogers 'Tarım ürünlerinin fiyatları çok artacak. Gıda ürünlerini herhangi bir fiyata alamayacağız. İlerde borsacılar taksiye binecek, Lamborghini'lere binenler ise Çiftçiler olacak. Yeni bir kariyer arıyorsanız, Çiftçi olun.' dedi.

Türkiye'ye yatırım yapabilirim

Türkiye'nin doğru zamanda doğru yerde olduğunu kaydeden Rogers 'Ticarette ciddi açıklar var. Bu ya borsayla ilgili ya da para birimiyle ilgili sorunlar yaşatır. Ticaretteki açık sorunu çözülürse Türkiye'ye yatırım yapabilirim.Şimdi sadece izliyorum.' dedi.

Rogers soruları yanıtlarken görüşlerini şöyle dile getirdi:

'Tarımla ilgili emtialar hala çok düşük. Örnek vermek gerekirse, şeker... Şuanda en yüksek fiyatından yüzde 70 daha düşük. Birçok tarım ürününün fiyatı çok düşük. Tarım ürünlerine girenler çok büyük para kazanacaklar.

Altının fiyatı 11 yıldır yükseliyor, büyük bir çıkış yaptı. Bu durum nasıl devam edecek bilmiyorum ama daha fazla insan altından korkmaya başlayıncaya kadar bu böyle devam edecek. Önümüzdeki aylarda daha fazla altın ve gümüş almayı başaracağımı umuyorum. 

Altının ons fiyatı önümüzdeki 10 yıl içinde 2400 doları görecek. Şuan altın ve gümüş almıyorum, çünkü nasıl hareket edeceğine bakıyorum. Almak zorunda olsam altına kıyasla gümüş alırdım. Gümüşünüz varsa sakın satmayın, çünkü fiyatı çok yükselecek' dedi.