Türkiye’nin 3. çeyrekte yüzde 8.2 büyümesi farklı ‘yankılar’ uyandırdı. ABD’li Wall Street Journal Türkiye için Avrupa’nın ‘yükselen kaplanı’ benzetmesi yaparken, İngiliz FT, sert iniş riskine dikkat çekerek, ‘Kaygılar arttı’ dedi.

EKONOMİ SERVİSİ

Wall Street Journal (WSJ), Türk ekonomisinin 3. çeyrekteki yüzde 8.2’lik büyümesinin ekonomistlerin beklentilerini altüst ettiğini belirterek, “Avrasya’nın yükselen kaplanı olarak ününü pekiştirdi” yorumunu yaptı.
Türkiye’nin büyüme rakamlarını aktardığı dünkü haberinde cari açıktaki gerilemeye de işaret eden WSJ, ekonomistlerin, “Türk ekonomisi durdurulamaz” ve “Büyüme beklenenden fazla olsa da büyüme sonraki çeyreklerde düşecek” şeklindeki görüşlerini de aktardı.
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın enflasyonu 1 numaralı sorun olarak açıkladığını da hatırlatan gazete Başçı’nın enflasyonla ilgili sözlerinin büyümeden sonra keskin fiyat artışları olasılığı konusundaki gerginliklerini yatıştırmaya yönelik göründüğü yorumunu yaptı.

 

WSJ, büyümenin yanı sıra cari açıkta iyileşmeye işaret eden verilerin de yayımladığına dikkat çekerek, “Ekonomistler, büyüme temposunun karşısında şaşırmakta birleşmiş olsa da birçoğu, verilerin Türkiye’nin hamlesine mi ya da ekonominin dengesizliklerine mi vurgu yapıp yapmadığı konusunda farklı düşünüyor” diye yazdı.

‘Özgüveni giderek artıyor’
Öte yandan İngiliz Financial Times (FT) gazetesi, Türk ekonomisinin hızlı büyümesine dikkat çektiği haberinde “sert iniş riski” uyarılarına vurgu yaptı. FT, “Türkiye’nin hızlı büyümesi kaygıları artırdı” başlıklı haberinde 3. çeyrek büyümesinin “ülkenin giderek artan özgüveni ile sert bir ekonomik iniş riski ile ilgili dış uyarılar arasındaki bölünmeye vurgu yaptığı” görüşünü dile getirdi.
Hızlı büyüyen Türkiye’nin kriz yaşayan AB’yi giderek artan biçimde eleştirdiğine dikkat çeken gazete, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın, Türkiye’nin gelecek yılda da Avrupa’nın en çok büyüyecek ekonomilerden biri olacağını söylediğini ancak, bazı iktisatçıların, büyümenin iç talebe dayandığını, “gelecek yılda sert bir ekonomik iniş riskinin bulunduğu”nu söylediklerini de yazdı